Jak správně podat daně

1175
9.1.12 12:14

Jak správně podat daně - poraďte..

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak máme postupovat při podání daní.....já jsem na rodičáku, vlastne celý rok 2011 jsem pobírala jen rodičák, manžel chodí do práce a vydělá si průměrně 20000,– může uplatnit slevu i na mě a co proto musím udělat??? Moc děkuji za odpovědi, ale my se v tom moc nevyznáme a známá prý loni dastala na daních 24000,– a pobírala jen rodičák…je to možné????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
367
9.1.12 12:20

ahojky, přiznání bude podávat manžel, nebo mu jej udělají v zaměstnání a ty pouze dodáš buď čestné prohlášení, že jsi byla celý rok na RP a neměla jsi žádné další zdanitelné příjmy a nebo si vyžádáš papír přímo ze sociálky, že jsi byla celý rok na RP. Manžel si tě může uplatnit jako slevu na dani do výše 24800.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1175
9.1.12 12:25

Takže musím na sociálku, v práci mi to neudělají…nemůžou mi napsat potvrzení, že jsem nic nepobírala? A nebo musím mít na po prohlášení speciální předtištěný formulář…a myslíš že se to vyplatí když si na mě úplatní slevu??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LN
15521
9.1.12 12:26

Rodičovský příspěvek se do příjmu manželky nezapočítává, tudíž si manžel při žádosti o vyúčtování daně zažádá o slevu na manželku (pozor ale, mateřská se do příjmů počítá!!!). Pokud neuplatňoval během roku slevu na dítě/děti, může tak učinit také v tomto vyúčtování.
Větší obnosy na vrácené dani jsou většinou způsobené nízkým příjmem poplatníka a slevama na děti - ty jdou jako jediné do bonusu. Tj. i když jste tolik na dani nezaplatili, máte nárok na celou slevu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LN
15521
9.1.12 12:27
sarynama píše:
Takže musím na sociálku, v práci mi to neudělají…nemůžou mi napsat potvrzení, že jsem nic nepobírala? A nebo musím mít na po prohlášení speciální předtištěný formulář…a myslíš že se to vyplatí když si na mě úplatní slevu??

o slevu určitě zažádejte, byla by to škoda, nechat to být - bude postačovat v ruce napsané prohlášení, např. „prohlašuji, že jsem v r. 2011 pobírala pouze rodičovský příspěvek, jiné příjmy jsem neměla“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
367
9.1.12 12:34

Určitě se to vyplatí, ono taky záleží na tom, kolik konkrétně manžel odvedl na dani, ale po tom nepátrej prostě buď dodej čestné prohlášení, že jsi pobírala pouze rodičovský příspěvěk, nebo že jsi prostě za rok 2011 neměla příjmy vyšší než 68.000Kč, jak už je tady výše zmíněno, RP se do příjmu nezapočítává. Záleží na tom, co konkrétně bude manželův zaměstnavatel od tebe chtít, někomu nestačí jen čestné prohlášení, ale chtějí vyloženě potvrzení ze sociálky. Je to co člověk, to názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1175
9.1.12 12:36

LN

Děkuji za radu, tak to podáme a ještě se zeptám on má děti napsané na sebe, to tedy znamená že sleva na ně uplatnit nejde?? A hypotéku a pojistky co mi chodí tam dát normálně můžeme.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1175
9.1.12 12:37

martinka456

moc ti děkuju za radu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
9.1.12 12:46

Ahoj,
pokud jsi zaměstnaná, tak za tebe daň.přiznání podává zaměstnavatel a ty si ho jen přijedeš podepsat. Odečítat z daní si může manžel tebe, děti i splátky hypotéky. Po manželovi chtěli rodné listy a snad i prohlášení, že si já z daní děti neodečítám, ani hypotéku. Na odečet úroků z hypotéky musíte mít takové to roční vyúčtování, co posílá banka, kde je vypsané kolik jste za celý rok zaplatili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1175
9.1.12 12:51
Laaja píše:
Ahoj,
pokud jsi zaměstnaná, tak za tebe daň.přiznání podává zaměstnavatel a ty si ho jen přijedeš podepsat. Odečítat z daní si může manžel tebe, děti i splátky hypotéky. Po manželovi chtěli rodné listy a snad i prohlášení, že si já z daní děti neodečítám, ani hypotéku. Na odečet úroků z hypotéky musíte mít takové to roční vyúčtování, co posílá banka, kde je vypsané kolik jste za celý rok zaplatili.

No to mi právě z práce přišlo abych tam přijela tohle podepsat, ale mám to podepsat i když chci aby si to podal manžel??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LN
15521
9.1.12 12:53
sarynama píše:
Děkuji za radu, tak to podáme a ještě se zeptám on má děti napsané na sebe, to tedy znamená že sleva na ně uplatnit nejde?? A hypotéku a pojistky co mi chodí tam dát normálně můžeme.....

Předpokládám, že děti si uplatňuje v průběhu roku, tj. sleva je mu odečtena každý měsíc. Uvidíš na výplatní pásce. Pokud tomu tak není, může je teď nahlásit dodatečně a uplatnit si je. Úroky, jak už bylo napsáno - přijde ti potvrzení z banky o zaplacených úrocích a to předá manžel svému zaměstnavateli jako podklad k vyúčtování daně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LN
15521
9.1.12 12:55
sarynama píše:
Laaja píše:
Ahoj,
No to mi právě z práce přišlo abych tam přijela tohle podepsat, ale mám to podepsat i když chci aby si to podal manžel??

Daně máte každý své, tudíž i ty můžeš podepsat vyúčtování daně. Pokud to po tobě chtějí, mám takové tušení, že jsi nějaký příjem měla…nepropláceli ti dovolenou po ukončení MD nebo tak něco?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1175
9.1.12 13:27
LN píše:
sarynama píše:
Laaja píše:
Ahoj,
Daně máte každý své, tudíž i ty můžeš podepsat vyúčtování daně. Pokud to po tobě chtějí, mám takové tušení, že jsi nějaký příjem měla…nepropláceli ti dovolenou po ukončení MD nebo tak něco?

No nejsem si jistá jestli mi dovolenou propláceli v roce 2011 :nevim: malá se narodila 28.5.2010 a na rodičák jsem nastoupila v říjnu, mám za to že mi jí propláceli za listopad a kousek za prosinec roku 2010, no kazdopádně do práce musím, když mi přišel dopis že to mám jít podepsat........a když to podepíšu tak manžel normálně tu slevu na poplatníka uplatnit může…chápu to dobře??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3894
9.1.12 13:59

Ahoj, ve své práci musíš podepsat prohlášení poplatníka i když jsi žádný příjem neměla - v podstatě podepisuješ, že údaje v „prohlášení poplatníka“ jsou správné a je tam kolonka na zašktnutí zda chceš vyúčtovat daně nebo ne. Když jsi neměla žádné příjmy z práce, tak ti nemají ani co vyúčtovat. Mzdová účetní ti to určitě vysvětlí co podepisuješ a kdy ti propláceli dovolenou.

Takže jak psaly holky, čestné prohlášení že jsi nevydělávala, a manžel si může vše uplatnit na sebe - slevu na manželku, na hypotéku, na děti.

Rozdíl je v tom, že sleva na manželku a hypotéku je sleva ze základu daně, tzn. sníží se částka, že které se daň vypočítává. Sleva na děti se odečítá až z vypočtené daně a v případě že sleva na dítě je větší než daň, tak rozdíl dostanete jako daňový bonus. Takže maximálně můžete dostat zpět všechny daně co manžel v průběhu roku zaplatil a daňový bonus. Kolik to bude závisí na příjmu a na výši slevy na hypo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
18.3.19 06:18

Ahoj všem, potřebovala bych poradit. Budu vyplňovat daňové přiznání pro známého; v práci mu daně neudělají, protože měl v průběhu roku pracovní úraz a dostal plnění od pojišťovny…oni to berou jako další příjem. Kam se ten příjem z pojistky píše? Říkal, že to jsou cca 2 tis. Budu vyplňovat online na portálu mfčr a je tam Výpočtová tabulka k §6
Tabulka pro zadání údajů o příjmech podle § 6 zákona v členění dle jednotlivých zaměstnavatelů
…takže to mám napsat do druhého řádku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák