Daňové přiznání a DPČ

Anonymní
30.9.19 07:12

Daňové přiznání a DPČ

Ahoj, do teď jsem po rodicaku pracovala jen na DPP, nikdy jsem si daňové přiznání nepodavala. Letos pracuji na DPČ a už se mi daně odvádí. Chci se zeptat jestli budu muset podávat daňové přiznání.
Jde mi hlavne o to, ze manzel bude zadat o danovy bonus za manzelku a urcite se na to budou divat jestli opravdu nepresahnu tech 68 tis.
Tak nechci udělat něco špatně. :think: Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8518
30.9.19 11:37

A podepsala jsi prohlášení k dani u zaměstnavatele?
Jinak tvoje daňové přiznání nemá s odečtem na manželku u manžela nic společného. Do limitu 68tis. se počítají i jiné příjmy než jen ty, co jsou v přiznání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.19 13:26
@Hanula1212 píše:
A podepsala jsi prohlášení k dani u zaměstnavatele?
Jinak tvoje daňové přiznání nemá s odečtem na manželku u manžela nic společného. Do limitu 68tis. se počítají i jiné příjmy než jen ty, co jsou v přiznání.

jen ten růžový papír, nic jiného
já vím, že to s tím nemá nic společného, jen je mi jasné, že budou pátrat jestli mám opravdu nárok, kamarádka nevěděla, že se jí mateřská do příjmu počítá a vyplatili jim ty daně neoprávněně a pak musela vracet + platit pokutu, takže určitě to kontrolují

• Citovat
  • Upravit
8518
30.9.19 13:57

Ten „růžový papír“ je Prohlášení k dani. Pokud bylo podepsáno, pak není povinnost podat přiznání. Můžeš požádat zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování.
Ano, pokud manžel podává přiznání k dani a uplatňuje slevu na manželku, pak FÚ příjmy manželky kontroluje. Ale právě proto že se tam započítává i mateřská, která se do přiznání neuvádí, je jedno jestli podáváš nebo nepodáváš DP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
9.1.20 21:14

Ahoj, jsem osoba pečující o dítě do 7 let (2 děti do 15 let). Prosím, pokud bych měla 2 nebo více DPP (malého rozsahu), popř. DPČ a DPP, musím mít u některého zaměstnavatele podepsané prohlášení k dani? Nebo stačí, když si pak sama podám daňové přiznání?
Děkuji. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36132
9.1.20 21:20

Můžeš si podat sama. I kdyby si byla zamestnana na HPP tak si můžeš podat daň. přiznání sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
9.1.20 21:25

Děkuji. :-)
Pokud mám víc pracovních úvazků, tak si DP, myslím, musím podávat sama, že to ani jinak nejde… Ale šlo mi o to, jestli to u jednoho zaměstnavatele musí být podepsané, nebo ne. Děkuji. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
10.1.20 05:47

Podepsané být nemusí, to je každého právo. Co se týká povinnosti podat DP, pak záleží na tom, jakým způsobem je příjem zdaňován a zda prohlášení bylo podepsáno. Pokud budeš mít např. DPČ s příjmem 5000 měsíčně a nepodepsaným prohlášením a k tomu DPP do 10tis. měsíčně, pak povinnost podat přiznání máš. Pokud u té DPČ prohlášení podepíšeš a k tomu DPP s nepodepsaným prohlášením, pak povinnost nemáš, ale můžeš ho podat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20919
10.1.20 07:17

@stapet hlavně pokud jsi osoba pečující o dítě do 7 let (2 děti do 15 let). Tak na DPP nesmí být výdělek vyšší než 10tis a u DPČ 3tis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.20 20:35

Obnovuji diskuzi

Dobrý den,

Neví někdo, jak se řeší, když pracuji na dpč, kde jsem měla po celý rok podepsaný růžový papír.

Zároveň jsem ale v průběhu roku podepsala nekolik smluv( 1 brigáda, ale čtyři dceřiné společnosti) na dpp, tady jsem si ale nevydělala ani korunu, (ale smlouvy jsou platné, nedala jsem výpověď, jedná se o flexibilní brigádu…)

Musím i přesto, že jsem si na smlouvy dpp nic neviděla, podávat přiznání povinně?

U dpč nám nárok na vrácení daní, proto si přiznání nejspíš podám… Jaký je postup? požádám zaměstnavatele u dpč o potvrzení o zdanitelných příjmech, vyplním přiznání..ale jak s dpp, tam asi nepotřebuju žádat?? o potvz. o zdaň. příjmech, když jsem nic neviděla?, všude vyplním nulu? nebo ho kvůli nějaké informaci potrebuji? Nebo to můžu úplně vynechat?

Toto je jen moje teorie, jak bych postupovala já, poradí mi někdo, jak je to správně? Nerada bych měla zbytečné problemy..
 Děkuji

• Citovat
  • Upravit
8518
19.1.20 15:59

Od DPP potvrzení nepotřebuješ, pokud tam nebyl příjem. Do přiznání uvedeš pouze DPČ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
164
21.3.20 17:50

Rodičovská dovolená, práce na DPČ a daňové přiznání

Ahoj, jsem na rodičovské dovolené a v květnu jsem pracovala na DPČ ve 2 firmách. V 1 jsem podepisovala prohlášení k dani, ve druhé ne. Příjem z obou práci byl cca 1.000,– Kč měsíčně, k listopadu jsem práci v obou firmách ukončila. Musím v tomto případě podávat daňové přiznání k dani z příjmů? Budu moc ráda, když mi poradíte, v těchto věcech se vůbec nevyznám. Předem moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2064
21.3.20 18:47

@zuzka.1988 nemusíš podávat DP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
21.3.20 19:06

@zuzka.1988 nemusíš, jak píše @Petrusska007 . Ale nebyla třeba v té druhé práci sražená nějaká daň?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
175
21.3.20 19:07

Kdyz si ho podas, meli by ti neco vracet :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie