Daňové přiznání - dar

8151
20.1.14 12:36

daňové přiznání dar

Vím žeje tu hromada diskuzí o daních ale toto jsem nenašla

v rychlosti jsem na RD žádné zdanitelné příjmy nemám, každý rok si mě manžel odečítá, ale teď nevím jestli to půjde, syn dostal finanční dar na léčbu a je to psané na mě, máme normální darovací smlouvu, kde je psaná částka 36,000 a na co ji můžeme využít s tím, že použití peněz dokládám nadaci. Jak to bude s daněmi? Mám kvůli tomu podávat přiznání? Nebo to má nějak manžel hlásit jako můj příjem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1695
20.1.14 13:00

Odečíst si tě může určitě… tam je hranice myslím 68 tis. Kč, takže do toho se vejdeš
Ostatní neporadím, kdyžtak můžeš cinknout na finančák, oni většinou poradí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
20.1.14 13:01

@aleba na FU jsem volala paní co mi to zvedla mi řekla, že neví, ale že to zjistí a mám jí zavolat za pár dní, vyloženě odbornice na svém místě :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
20.1.14 13:07

Stalo se mi to samý :mrgreen:
Byla jsem tam teda osobně - dotaz ohledně danění příjmů z pronájmu bytu - nevěděla, hledala v zákoníku a pak řekla „asi…“ Ale ochotná byla…
Jinak obvykle se dává přiznání k dani darovací, ale nevím jestli je to v případě daru na léčbu to samé (dostala jsem od babičky pozemek - dala přiznání k dani darovací, odvedla z toho daň a v klasickém přiznání k dani z příjmů už to nefigurovalo, ale to už je několik let…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
20.1.14 13:14

Ještě - píšeš, že jsi na RD- ale brala jsi celý rok 2013 JIŽ rodičkovský příspěvek a nebo ze začátku ještě mateřskou?- Aby ses náhodou s příjmem nepřeklopila do částky, kdy už si tě muž nemůže odečíst z daní.
Jinak je to pro mne také nezvyklé téma docela ráda se dočtu, jak to s tím darem je…

na paní na FÚ bych se nezlobila, je logické, že tam pracují i lidé, kteří znají ty užitečné základy a dokáží poradit v běžných situacích, aby komplet celý finančák uměl vše do podrobností, které třeba celý rok nevyužijí by bylo mrhání penězi na jejich školení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
20.1.14 13:17

@harpyje na rd jsem od 10/2012 předtím jsem měla pnp právě na toho nemocného syna

@aleba no to že je ochotná mi je prdu když neví to na co se ptám :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19746
20.1.14 13:17

Důležitá je částka 68tis. - započtávají se všechny příjmy, takže i mateřská. Pokud máš jen RP a tuhle částku k tomu, pak to vyjde. Pro příště bych doporučovala psát všechny dary na dítě - tak jako jsou na něj psány příspěvky atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
20.1.14 13:21

@Adélky no na darovací smlouvě jsem napsaná já i syn. Takže to nikam přiznávat a danit nemusím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
20.1.14 13:27

Pokusím se krátce shrnout - dar poskytnutý nadačním fondem za účelem souvisejícím s cílem nadace je osvobozen od daně dědické - §20, odst. 4, zákona o dani dědické darovací a z převodu nemovitostí platné v roce 2013. taktéž je tento dar osvobozen od daně z příjmů na straně obdarovaného dle § 4 zákona o daních z příjmu ve znění roku 2013. Zda si manžel bude moci uplatnit slevu na dani na Vás bude záležet na výši vašeho příjmu - mateřská se započítává, rodičovská nikoliv a na dalších příjmech, pokud jste měla, v úhrnu za rok méně než 68 000,– Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
20.1.14 13:31

@Nirrti takže chápu-li dobře, dar není potřeba nijak danit a daňové přiznání zpracujeme stejně jako kdybychom žádný dar nedostali

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
20.1.14 13:33

Přesně, podmínky stanovené zákonem zřejmě splňujete. Myslím tím výši vlastního příjmu. Dar je v pořádku.
Však vyčkejte, co Vám sdělí paní z fin. úřadu. Domnívám se, že dojde ke stejnému závěru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
20.1.14 13:38

@Nirrti můj zdanitelný příjem je už roky 0 teď jsem jen nevěděla jak naložit s tím darem, tedy s jeho přiznáním nebo nepřiznáním k dani jak s ním naložit v reálu nebyl takový problém :lol: :lol: :lol: moc děkuji za radu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
20.1.14 17:05

No předpokládám, že je to příjem, který bys měla v daňovém přiznání uvést (s tím tedy, že nula on nuly pojde, takže bys daň stejně neplatila) pokud bys ovšem daňové přiznání podávala. Pokud ho nepodáváš jak píšeš (nemáš žádný zdanitelný příjem), tak prostě nepodáš a hotovo.

taky mne zajímá co na to řekne finančák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák