Prosím o rady zkušenější - podnikatelky

Anonymní
18.1.14 11:20

Prosím o rady zkušenější - podnikatelky

Zdravím všechny co čtou tento příspěvek. Vkládám anonymně, neboť nechci aby toto někdo proti mě použil. Potřebuji rady, diskuzí na toto téma jsem přečetla už moc, ale stále mi neodpověděly na moje otázky. Začal jsem podnikat při MD na ŽL - (tam mě přihlásili na FÚ, SP, ZP) zálohy platit nemusím, jen na FÚ dělat daňové přiznání. Nakupuji hadříky po kg, které pak zhodnotím vypráním, žehlením, nafotím a přes internet prodávám. Tak a teď začnou mé otázky :)

1. musím mít podnikatelský účet nebo stačí osobní ( budou pak po mě chtít vysvětlit každou položku na výpise? lze na něm to co je nemusí zajímat třeba v PC nějak začernit, aby to nebylo vidět?)
  2. zboží jsem zaplatila kartou, ale kartou od svého osobního účtu, co teď? Mám doklad, ale s tím, že jsem platila kartou, můžu si to dát do účetnictví a jak? s výpisem svého osobního účtu?
  3. nechci si evidovat každé prodané tričko, tak jak nejlépe zapisovat do daňové evidence? Na Kg? Když i já mám na fa v KG?
  4. nemám provozovnu, jde pouze o internetový prodej, jsem povinna uvést svoje IČO na FB stránce, kde věci prodávám? Obchodní podmínky? Vztahuje se na secondhandové zboží 14 denní lhůta na vrácení zboží?

Předem moc děkuji za odpovědi a tipy… mám kolem sebe 3 účetní a nikdo mi pořádně nedokáže odpovědět, poradit, tak se ptám Vás. :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2551
18.1.14 11:29

Účet můžeš mít osobní, já mám jen jeden na všechno. Vystavuji faktury, zákazníci platí na účet a FÚ si v případě potřeby spáruje platbu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101910
18.1.14 11:34

Ad 3. pokud chceš jet podle skutečných nákladů a ne paušálem, tak musíš evidovat všechny vystavené faktury, tedy pokud prodáváš na kusy, tak musíš evidovat ty kusy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030
18.1.14 11:41

1. staci osobni
2. muzes si to dat do nakladu, ale pokud nakupujes na kg a prodavas na kusy, tak se ti urco vyplati danit pausalem
3. pokud prodavas jednotlive kusy, musis to i tak evidovat, ale s tim souvisi bod 2
4. u kazdyho prodeje na internetu musi byt uvedeny ICO a OP a 14 deni lhuta by se na to mela taky vztahovat, ale timhle si nejsem uplne jista

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
18.1.14 11:46

Pokusím se částečně shrnout a odpovědět:

1. Měla byste mít, ale nenařizuje to žádný zákon - z toho plyne, že použití soukromého účtu je možné, jen bude třeba výpisy archivovat. Zápis do daňové evidence můžete provést dvojím způsobem - buď zaúčtujete přímo bankovní výpis, kdy do příslušných sloupců uvedete pouze částky, týkající se podnikání, ostatní v součtu uvedete do kolonky osobní spotřeba nebo ostatní nedaňový výdej či příjem.

A nebo proúčtujete pouze částky související s podnikáním prostřednictvím pokladny.

1. Platí totéž, co v bodě 1) - souvisí-li platba s podnikáním - pořízení zboží, režijní náklady, zápis do daňové evidence podle volby v předchozím.
  2. Opět máte na výběr - zápis do daňové evidence můžete provádět denně, jednou za týden, nejpozději jednou za měsíc s tím, že v příloze u příjmového pokladního dokladu bude uveden soupis tržeb (tzn. budete evidovat prodej každého kusu zboží formou denní evidence tržeb)- za den, týden, měsíc.
  3. Provozovnu mít nemusíte, v živnostenském listu máte uvedeno místo podnikání = místu trvalého bydliště. Pokud prodáváte v rámci podnikatelské činnosti, jste povinna IČO uvádět bez ohledu na to, kde zboží nabízíte.

Na zbytek se zkuste podívat sem
http://www.podnikatel.cz/…ovat-e-shop/ ,možná tam vyčtete informace, která Vám pomohou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.14 11:59

OT: přidávám se k dotazu zakladatelky, musím mít Obchodní podmínky i v případě, že nemám e-shop, ale své (nové) zboží budu prodávat na serverech typu Aukro, Mimibazar atd. nebo se to řídí jejich podmínkami? Moc děkuji

• Citovat
  • Upravit
13119
18.1.14 18:59

Anonymv 11:59 - ano, musíš mít jak ŽL, tak obchodní podmínky. Od 1.1.2014 je v obchodních podmínkách změna - pohledej si to a pohlídej, podmínky a formulář na odstoupení by se měl posílat zákazníkovi zároveň s objednávkou… podmínky se změnily a jsou věci, které tam po novu být uvedené musí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.14 19:50

@ynax Díky. ŽL mám, ale nevěděla jsem, jak je to s OP.

• Citovat
  • Upravit
324
21.1.14 14:08

Moc děkuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
324
21.1.14 14:10
@kitty77 píše: Účet můžeš mít osobní, já mám jen jeden na všechno. Vystavuji faktury, zákazníci platí na účet a FÚ si v případě potřeby spáruje platbu

Takže přikládáš výpis svého účtu a nezajímají je ostatní příchozí platby? Jde mi o to, že mi tam chodí i různé platby za burzu, kterou pořádám a ty peníze já vybírám pro majitelku objektu kde se to koná, nebo platby za prodané hadříky po synovi atd. Prostě více malých příchozích plateb, které nesouvisí s podnikáním

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101910
21.1.14 14:15

@MíšaČK Tak ono to na 99% nikdy nebude nikoho zajímat a ani to neuvidí, protože tohle se řeší pouze při kontrole z FU a její pravděpodobnost není zas tak velká, pokud si normální=nezajímavý podnikatel.
Jako chce si to k tomu výpisu dělat poznámky, abys třeba po 3 letech tušila, co je to za platby, protože se mohou zeptat co to je, ale pokud s podnikáním nesouvisí, tak nesouvisí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2551
21.1.14 16:45

@MíšaČK jj je to přesně tak jak napsala j. a.n. i já vystavuji faktury takže to v případě potřeby dokážu spárovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák