Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj všem,
rodila jsem (12/2005), po celý loňský rok jsem brala pouze mateřskou a rodičovský příspěvek. Nejsem vdaná, žádné jiné peníze jsem nepobírala. Před porodem jsem ukončila pracovní poměr. Včera jsem byla na finančním zeptat se, jak z daněmi a sice milá slečna mi nepřesvědčivě řekla, že nemusím podávat nic. Byla se ptát i ve vedlejším kanclu.
Mě to teda pořád vrtá v hlavě. Nevíte jak to je?
Ahoj.
Nejsem odborník, ale mateřská ani rodičák se nedaní, takže nemáš co napsat. Jediný případ by byla proplacená dovolená od zaměstnavatele v návaznosti na mateřskou. Pokud jsi ji nedostala (asi ne, jak píšeš) daňové přiznání nepodáváš.
Já jsem vdaná, a proto jsme uplatnili společné zdanění - loni jsem byla na rodičáku a jen ke konci roku na mateřské - v daňovém přiznání mám jen manželovu půlku.
Baruška ![]()
Veero, je to opravdu tak, jestli jsi sama, nemáš co danit, tudíž není co vyplňovat.
Jiřina
No a nemám to někde oficiálně nahlásit? Holky já tomu nerozumím, tak se omlouvám, že se ptám jako jelito.
Ježiš, až teď se dívám, že jsem se nějak netrefila a založila to v půjčkách.
No právě to čestné prohlášení je prý součást toho růžového formuláře a prý dávat nemusím nic. Zdůrazňuju, že jsem nemluvila asi s úplně kompetentní úřednici, spíš s nějakou sekretářkou. Bylo vidět, že si není jistá. Proto se mi to nějak nezdálo. Jenže, když tam půjdu znovu a nebudu to mít nějak pozjišťované, tak se dostanu zase jen k ní.
prdlajs… tak na ně kašli, napiš na kus papíru, že jsi v roce 2006 neměla zdanitelné příjmy, podepiš to a pošli jim to, nebo to nech na podatelně, to jim stačí…
No abych pravdu řekla, tak to co mi píšeš mi příjde dost logické a udělám to, abych měla klid. Dík za dobrou radu.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jesli mám dělat daňové přiznání za minulý rok když jsem od dubna na mateřské dovolené. A první tři měsíce jsem byla na neschopence. Přítel by si mě i dceru chtěl dát do daní protože je osvč ale nevíme jestli to jde tak prosím o radu děkuji
Mám dotaz ![]()
Loni jsem pracovala do března (asi do 20.3.), pak jsem až do 6.12. pobírala mateřskou, pak jsem nastoupila na dovolenou (už mi přišla za prosinec) a zároveň na rodičovskou.
Daňové přiznání určitě vyplňovat a odevzdávat budu, chci si odepsat úroky z hypotéky.
Jak to asi tak bude? Z práce mi dojde potvrzení, kde budou příjmy plus daně za celý rok? Tj. v těch částkách bude započteno: příjmy - plat do března, mateřská od března do prosince, peníze proplacené za dovolenou za prosinec, daně - z příjmů do března plus z příjmů za prosinec z té dovolené? Všechno to bude v jedné kupě? To asi ne, že? Nebo je v tom daňovém přiznání na tu mateřskou nějaké speciální kolonka? Protože ta mateřská se nedaní, takže to asi nemůžu míchat dohromady s jednotlivými příjmy
![]()
Vím, že mi dojde z práce dopis a tam to vše bude, ale já už bych te´d chtěla vědět, co nakonec zaplatím či dostanu, když si odečtu ještě děti
![]()
A ještě dotaz ohledně dětí - narodily se v dubnu, takže se bude započítávat pro ně 8 měsíců nebo 9? Včetně dubna nebo bez?
Mateřská se do daňového přiznání vůbec nezahrnuje, protože se nedaní. Jinak odpočet na děti budeš uplatňovat 9 měsíců, akorát abys ho mohla uplatnit, tak musíš mít příjem za rok alespoň 48 tisíc. A on si je neuplatňuje partner?
Jo a ještě poslední věc, uplatnění úroků je pravděpodobně zbytečné, protože abys je mohla reálně uplatnit, tak bys musela mít příjem alespoň nějaký 150 tisíc.
j.a.n.i1 píše:
Mateřská se do daňového přiznání vůbec nezahrnuje, protože se nedaní. Jinak odpočet na děti budeš uplatňovat 9 měsíců, akorát abys ho mohla uplatnit, tak musíš mít příjem za rok alespoň 48 tisíc. A on si je neuplatňuje partner?
Jo a ještě poslední věc, uplatnění úroků je pravděpodobně zbytečné, protože abys je mohla reálně uplatnit, tak bys musela mít příjem alespoň nějaký 150 tisíc.
a safra, tak to jsi mě vůbec nepotěšila
čili mateřská nerovná se příjem? Můj přijem na daňovém přiznání budou peníze jen za leden, únor, březen plus dovolená za prosinec?
Těch 48 tisíc - to je příjem včetně daně, prostě takový ten základ (ta nejvyšší částka)? To si myslím, že bych asi dosáhla. Ale v takovém případě mi za děti asi vrátí nula nula prd a lepší bude odpočítat je u manžela.
Partner děti uvést může, ale neradi bysme se dostali do situace, že je uvede, tím pádem mu budou třeba i vracet a vlítne na něj finančák ![]()
S tou hypotékou mě to tedy štve velmi velmi moc ![]()
S těmi 48 tisíci si nejsem 100% jistá, ale mám pocit, že se jedná o hrubý příjem, tedy o tu prostřední částku.
Jinak pokud těch 48 tisíc budeš mít, tak děti můžeš uplatnit klidně ty - za děti se vrací i do mínusu, na rozdíl od hypotéky, tam právě jen do té nuly.
Těch 48000 je skutečně v úrovni hrubé mzdy, nikoli superhrubé. A je to právě limit příjmů, od kterého je možné uplatnit daňový bonus na dítě - tedy jít do mínusu.
Holky, musím podávat danove priznani za 2012, kdyz jsem do 30.6.2012 pracovala - skončila mi pak smlouva na dobu určitou, pak byla do 24.7.2012 na ÚP, od 25.7.2012 na mateřské (mám na ni nárok - ochranná lhůta těhotných)??? vubec se v tom neorientuju…děkuju