Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím všechny!
Nevím, zda jsem vybrala správnou rubriku, ale doufám, že ano.
Prosím všechny o radu a věřím, že se najde někdo, kdo už má zkušenosti a může mi poradit.Předem děkuji všem.
Za měsíc čekám narození našeho prvního miminka.Vzhledem ke zdravotním komplikacím jsem byla na nemocenské od 3 měsíce těhotenství. Do té doby jsem pracovala.Zajímalo by mě, zda je pravda, že společné zdanění manželů můžeme uplatnit až v příštím roce, kdy už budeme mít miminko.Vzhledem k tomu, že jsem byla na nemocenské, tak ty příjmy nic moc a vyplatilo by se mi to už letos.
Díky všem a hezký den Kanito
Ahoj,
ne teda že bych o tom něco extra věděla, ale tohle je podmínka - alespoň jedno mimo v roce za který uplatňuješ.
Takže opravdu až příští rok.
Užívej těhu a pak miminka!
Zu
Ano, je to tak, abyste mohli podat spolecne zdaneni manzelu musite mit alespon jedno dite(musi se narodit nejpozdeji 31.12. toho roku, za ktery bys ho chtela podat, t.j. 2006, i kdyby se narodilo jen par minut pred pulnoci), jinak musite podat zdaneni kazdy sam.
Takze, ve vasem pripade opravdu az pristi rok.
Mroe
jé, to je diskuze jako na přání… ráda bych hodila další dotaz…
může si na mě manžel uplatnit slevu jako na manželku bez příjmu, když jsem byla celý rok do července na nemocenské a pak až do konce prosince na mateřské??? nebo se do příjmů za tímto účelem mateřská započítává????
Nejsem si jista,ale myslim si ze se zapocitava nemocenska i materska. Ale slysela jsem,ze od pristiho roku uz zdaneni manzelu nebude… ze letos je to uz naposledy…
1kocicko,
manžel si tě může uplatnit jako vyživovanou osobu, pokud tvůj příjem za rok nepřekročil 38.040 Kč. Do příjmu se počítá i peněžitá pomoc v mateřství a nemocenská, ale tento příjem se nedaní.
Jiřina
Jo - jediné, co se nepočítá do příjmu, je rodičovský příspěvek - protože to je sociální dávka (tuším), jinak náhrady příjmu (jako nemocenská a mateřská) jsou totéž co příjem .
K uplatnění společného zdanění manželů musí být alespoň 1 vyživované dítě v daném posuzovaném roce.
O chystané změně nic nevím - ale jestli to zas budou rušit, tak snad půjdu demonstrovat.
Vždyť před volbami mělo několik stran v programu, že naopak společné zdanění se rozšíří - i na společné sociální pojištění! To by mělo smysl, když jsou naše příjmy (dle zákona o rodině) obou manželů bez rozdílu, tak bychom z nich měli být oba též bez rozdílu pojištěni (sociálně = důchodově… apod.). Současná úprava má v sobě „uzel na logice“ .
Tak já jsem přesvědčená, že mateřská a nemocenská se do zdanitelných příjmů nepočítají. Přišlo mi od zaměstnavatele potvrzení a na něm byla 0,– Kč zdanitelných příjmů a to jsem byla od 1.1. na nemocenské a pak na mateřské. ![]()
Kocco, mateřská (PPM), proplacení či čerpání dovolené po mateřské a nemocenská se do příkmu jednoznačně počítají. Nepočítá se pouze rodičovský příspěvek a přídavky na dítě - plus jiné sociální dávky.
Lesina
Ahojky,
tak vysvětlím tady co se počítá či co se nepočítá. Minulý rok jsem to vysvětlovala v podobné diskuzi „nejlepší“ paní daňové poradkyni, která nakonec přiznala že mám pravdu, že to ověřovala na ministerstvu financí.
Takže pokud se jedná o společné zdanění - pokud manželka pobírá nemocenskou, poté mateřskou - tak toto není zdanitelný příjem - tudíž se neobjevuje na potvrzení od zaměstnavatele a nepočítá se do zdanitelných příjmů dané osoby. Ale pozor, pokud se jedná o částku, kterou si může manžel uplatnit na svou manželku, zde je rozhodné, jestli manželčin příjem nepřesáhl částku 38040,–Kč. Pokud tedy manželka měla příjem větší než tento(v tomto je rozhodné i nemocenská a PPM) nemůže si on odečíst na ni nezdanitelnou částku. Pokud tuto částku nepřevýší může si na ni odpočet uplatnit.
Např. žena má nemocenskou po celý rok 2006 a na mateřskou nastoupí 24.12.2006, jinak běhěm roku měla příjem 10 000,–Kč hrubého. Takže v tomto případě si její manžel odpočet neuplatní a ona bude mít na potvrzení ze zaměstnání celkový hrubý příjem 10 000,–Kč.
Pokud to není někomu ještě jasné a nebo se chce přít může psát na info@bobecek.cz a já mu odpovím.
Minulý rok jsem dělala společné zdanění 4 párům a všichni jej měli dobře. To není chvála, je to jen konstatování, že vím, o čem mluvím
Ivulka
Ivulka má pravdu. Mateřská a nemocenská se nepočítají do příjmu manželky, ale počítají se do limitu 38 040,– kč. Pokud tento limit nepřekročí může si manžel uplatnit slevu z daně 4200,– na vyživovanou manželku. Pokud překročí nemá manžel na tuto slevu nárok.
A ještě jedna poznámka k dětem - aby mohlo být provedeno SZM, musí manželé vyživovat alespoň jedno dítě žijící s nimi ve společné domácnosti. To znamená, že to nemusí být dítě společné, ale např. dítě manželky z prvního manželství, dítě osvojené a pod.
kočičko - z toho co píšeš, nárok na slevu na vyživovanou manželku není.
Ahoj holky,
fakt už si nevím rady jak dál, včera jsem začala vyplňovat papíry na daně a skončila jsem asi v půlce protože jsem nevěděla jak dál.
Snad se najde někdo kdo mi poradí.
Manžel mi včera přinesl potvrzení z práce o zdanitelných příjmech a sražených zálohách na daň. V kolonce skutečná sražená záloha na daň má uvedenou 0 a to mě právě zaráží, loni tam měl uvedenou částku, řeknu třeba 4860,– a vraceli nám 5360,–, ale když tam letos nemá napsanou částku, ale má tam nulu to jako znamená, že nám vrátí 500,–?
Fakt nevím. Prosím poraďte mi. Nevyplnili to špatně v účtárně u manžela? Ještě podotýkám, že tomu absolutně nerozumím.
Za případné odpovědi moc děkuji.
zkus se podívat na výplatní pásky jestli je to fakt možné..nejsnazší cesta je zavolat přímo té osobě, kt. to vyplňovala, jistě ti poradí
Jedině snad, že by měl tak nízkou mzdu, že po odečtení nezdanitelných položek by neplatil měsíčně žádné daně… ale spíš to bude chyba mzdovky ![]()
Ahoj Verunko,vtomto ti teda nepomůžu ale dívám se do potvrzení od manži co mi donesl z práce a v kolonce 9 a 10 má napsanou částku a v 11 už 0.Já se v takových věcech vůbec nevyznám ale třeba ti to trošičku pomůže.Tak hodně ůspěchů a pevný nervy,budem to potřebovat. ![]()