Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Čau holky,
tak jsme dnes počítali společné zdanění manželů a vychází to ještě líp než loni.
Na webu jsem našla super adresu, kde si můžete pro kontrolu spočítat kolik Vám vrátí.
www.schekonom.cz/…/manzele.php
Já jsem si daňový přiznání dělala sama podle zákoníků a pokynů a na téhle adrese jsem si to jen zkontrolovala a vychází to přesně.
Taky se chci zeptat na to, jestli se MD počítá jako příjem ke zdanění, protože se to všude píše jinak. U RP je to jasný - to není zdanitelný příjem, stejně jako všechny dávky.
Dík za odpovědi. Erika
Ahoj Eriko,
díky za odkaz. Taky jsme to loni dělali a bylo pro super a jednoduché. Na finančáku jsme byli za 5 minut hotoví.
k MD - částka se nebere jako příjem ke zdanění, ale počítá se s ní při posuzování odpočtů na manželku. Pokud má žena příjem za celý rok nižší než 38 040 Kč, tak si ji manžel může dát do odpočtů, bylo to nějak 21 720 Kč, do těch manželčiných příjmů se počítá výdělek u zaměstnavatele včetně proplacené dovolené a mateřská. Částka započítavající se do zdanitelných příjmů u manželky je ten výdělek bez mateřské (protože ta je nemocenskou dávkou).
Doufám, že jsem to napsala srozumitelně, na konci ledna se na to chci vrhnout, abychom to ještě v únoru podali na FÚ a nemuseli pak v březnu stát fronty.
Teda je to moc pěkný
Díky za tip, MD jsem loni do DP počítala, odváděla jsem z ní pojištění a danili mi to, takže ano. Pokud teda myslíme obě tu mateřskou 6 měsíců, co mi posílal zaměstnavatel.
Jinak mam dotaz, vyplati se nam SZM kdyz ja mela prijem jen 12tisic dovolena v lednu 2006 a manzel rocny cca 360000 tisic + 6 tisic platil na penzi? a jeste uplatnuje danovy bonus na dite???? Kolik nam cca vrati????
Katko, zkus si ta svoje čísla nahodit do té kalkulačky, co dávala Erika hned na začátku odkaz.
A vyplatí se to vždycky. Je to tím, že manžel se dostane do jiné kategorie zdanění (jiná výše %) jednak odpočty na Tebe a dítě a taky hlavně tím rozdělením částky mezi 2 lidi.
Míša
No ja to delala, ale nevsel nam preplatek ale doplatek?????
Asi jsem to zadala spatne????
Je psanmo doplatek + a preplatek -
no a vsla castka u mne cca 15tisic a u manzi 9500
Katko,
tam se vlastně musí udělat rozdíl mezi těma částkama, ale stejně se mi to nezdá
.
Tobě má vyjít nedoplatek, manželovi přeplatek a ten rozdíl by vám měli vrátit.
Je třeba tam zadat u obou manželů:
Já zatím nemám potvrzení ze mzdovky, ale zítra se chystám to spočítat z výplatních pásek za loňský rok.
Ahoj všichni,
nevíte co je na tom pravdy, že v tištěném daňovém přiznání není odpočet na manželku bez příjmu? Ale na té kalkulačce to uvedené je.
Evo, ještě jsem do letošního tiskopisu nekoukala, ale ono se to správně jmenuje sleva na dani, takže je to možná jenom schované někde jinde.
No nevím, nevím. Minulý rok měl manžel ve výplatnici slevu na dani 500,– každý měsíc a tento rok mu tam účetní píše slevu na dani 1100,– tak jestli to není odečtené v každém měsíci. Co myslíte?
Evo,
1100 sleva na dani je 500 kč na dítě a 600 na poplatníka. Jinak daňový přiznání za letošek už máme a je tam sleva na dani na manželku ve výši 4200 kč.
Loni, když jsme dělali společné zdanění manželů, jsem pobírala MD, která nedosahovala RD, tudíž mi MD dopláceli do výše RD a při společném zdanění jsem vykazovala nulu.
Samozřejmě po dohodě s pracovnicí FÚ, která se na to ptala a potom mi volala, že se má MD opravdu nebude započítávat do příjmu, protože mi vlastně rovnou vyplácejí RD.
Jinak předpokládám, že RD se do příjmů nepočítá a tudíž slevu na dani na manželku bude manžel uplatňovat.
Erika
Ahojte, taky jsme vloni podávali szm a vyplatilo se. Jenže to jsem byla jen na rodičáku. V minulém roce jsem dostala odtupné ( 21 000) a jednu dávku podpory v nezaměstnanosti - taky se do příjmu počítá? Poraďte, prosím, jak.
Díky moc
Hana
Ahoj holky,
tak jsem zkoušela tu daňovou kalkulačku a jsem z toho trochu udivená. Nemám ještě potvrzení o příjmu ze zaměstnání, takže jsem se snažila to spočítat z výplatních lístků. Leden až srpen jsem pracovala (takže údaje mám z výplatních pásek), celé září byla na nemocenské a od října do konce roku na mateřské. Nevíte náhodou některá jestli jsem byla plátcem ZP, SP a daně během nemocenské a mateřské?
Ahoj,
v období MD je plátcem ZP stát. SP není. Předpokládám, že nemocenská je to samý jako MD.
Takže jsi plátcem nebyla.
Čau Erika