Společné zdanění manželů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10
29.1.08 13:01

Zdravím všechny daňové odbornice,
jelikož budeme letos poprvé dělat spol.zdanění,tak mám pár dotazů-doufám že mi poradíte :wink:
Dívala jsem se na daňovou kalkulačku a nevím,co vyplnit u slevy na dani-na MD jsem od 6.8.2007-dám tam teda 4 nabo 5 měsíců??A píšu to k manželovi,manželce nebo k oběma??To samé u ,,manželka bez příjmů„-psát to k oběma??A kolik měsíců??Dále ,,podmínky pro min.základ daně“-dávám Ano nebo Ne ??
A poslední dotaz-manžel vlastní byt,ve kterém ale v roce 2007 nikdo nebyl v nájmu,přesto platil do fondu oprav,zálohu na elektriku..dá se to nějak uplatnit??
Děkuju mnohokrát za zodpovězení otázek-snad potom budu moudřejší :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.2.08 16:43

Kelišečko ahoj,

nejsem si jistá, ale u slev na dani - Ty jsi byla bez příjmů? Do nástupu na MD jsi pracovala anebo jak? Slevu na Tebe by si uplatnil manžel, kdyby jsi nesplňovala tu hranici 38040 Kč výdělek (tj. mateřská i výdělek v zaměstnání).

A byt si asi těžko uplatníte, uvádí se pouze příjmy z nájmu, odpočty při úvěrech/hypotékách a nebo náklady pouze, pokud ta nemovitost/prostory slouží k podnikání.

Minimální základ daně se týká OSVČ, myslím.

Ale jsem jenom laik, tak mi moc nevěř :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
19.2.08 14:16
kelisecka píše:
Zdravím všechny daňové odbornice,
jelikož budeme letos poprvé dělat spol.zdanění,tak mám pár dotazů-doufám že mi poradíte :wink:
Dívala jsem se na daňovou kalkulačku a nevím,co vyplnit u slevy na dani-na MD jsem od 6.8.2007-dám tam teda 4 nabo 5 měsíců??A píšu to k manželovi,manželce nebo k oběma??To samé u ,,manželka bez příjmů„-psát to k oběma??A kolik měsíců??Dále ,,podmínky pro min.základ daně“-dávám Ano nebo Ne ??
A poslední dotaz-manžel vlastní byt,ve kterém ale v roce 2007 nikdo nebyl v nájmu,přesto platil do fondu oprav,zálohu na elektriku..dá se to nějak uplatnit??
Děkuju mnohokrát za zodpovězení otázek-snad potom budu moudřejší :lol:

Ahoj,

slevu na dani (ve výši 4200 Kč / 12 měsíců) na manželku si uplatní manžel, pokud MD + výdělek do 6.8.2007 nepřesahoval 38040. Pokud nepřesahoval, do kolonky si manžel uvede 4200/12 * 5. Slevu na dani na poplatníka si uplatníte oba ve výši 7200 Kč.
S ostatním ti určitě poradí na finančáku. Lepší se zeptat a vyplnit správně, než později opravovat.

Erika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4498
24.2.08 22:41

Tak zase jsem se pustila do dovyplnění DAP a zas nevím :( …

Mám problém u řádků 73-77 :evil: Vůbec nechápu, co myslí tím „Sleva na dani (uplatněná max. do výše daně na ř. 71)“ ? Myslela jsem, že je to ř. 71(dań po uplatnění slev)-72(sleva na dítě) , ale pak je na ř.74 "Daň po uplatnění slevy ..(ř 71-73) - což by byl nesmysl …nemá tedy být na ř. 73 uvedena suma za vyživované dítě/děti?

A pak tedy nevím, co myslí „daňovým bonusem - (ř.72-73)“ To by zase byla blbost, co jsem napsala o tom odpočtu na děti výše… :o Na potvrzeních máme oba s manželem 0 vypl. bonusů…

A ještě jeden dotaz…za rok 2007 jsem z příjmů měla jen proplacenou dovolenou cca 28000,–, zaplacená daň 1460,– . Daň před slevami mi vyšla něco přes 3018,– , po uplatnění odpočtu za rok mi vyšlo, že by mi měli doplácet cca celou tu zaplacenou daň tj. 1460,– - tak nevím, zdá se mi to jako hovadina 8O Abych si vydělala 28tis. a neplatila z toho žádnou dň? :o Vyšla mi totiž daň.povinnost 0,– ( vypočtená daň. 3018,– - 7200,– odpočet na popl.) - je to možné? Moc děkuji za nějakou reakci :roll:

…jo a teď jsem se ještě zamotala do otázky, zda si vůbec na mě může manžel uplatnit odpočet…na mateřskou jsem nastoupila 3/12/2006 . V roce 2007 jsem tedy pobírala dávky mateřský a po ukončení mi zaměstnavatel proplatil dovolenou jak bylo zmíněno výše - tak jsem myslela, že do limitu 38040,– budu počítat jen tu dovolenou a ne ještě mateřskou - to už by mi asi nevyšlo a nevím, ani kde bych to honem vypátrala, kolik mi vypláceli … :roll: Já už se z toho picnu - ještě, že se SZP ruší! :lol: …snad z toho alespoň něco kápne za ty nervy, co u toho mám :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
204
25.2.08 13:11

koreno

• dítě uplatňuje jen jeden, nejspíš manžel. takže v řádku 72 budete mít ve vašem případě 6000.
    72 - taky 6000, pokud ti manželova daň nevyšla menší než 6000. (např. pokud by na řádku 71 vyšla daň 3500kč, pak na řádku 73 - 3500kč, 74 - 0kč, 75 - 2500kč) pokud máš na 72 6000kč, pak
    74 - podle návodu ř.71- ř.73
    a 75-77 nevyplňuj vůbec
  • do příjmu pro uplatnění slevy na manželku se počítá i mateřská, takže na to asi nárok nebude (pokud jsi měla 28 tis. + cca 1/2 roku mateřskou). výši ale nikde dokladovat nemusíš
  • vyplňovala jsi přílohu č. 5? (tam sečteš základy obou manželů a z nich polovinu) - přijde mi totiž, že ti ta daň vyšla nějak málo… ale možná že máte velký odpočty :) :) ppokud manža nemá jiný příjmy než ze zaměstnání, měli byste mít oba ř. 57 stejný, pak by se vás týkala ta kurzíva

jinak že ti vyšla daň 0 hloupost není, od toho to daň. přiznání, ev. roční zúčtování je :)

kdyžtak napiš SZ
alena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4498
26.2.08 08:52

:-):srdce: Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
472
26.2.08 16:22

Ahojky,
taky bych potřebovala poradit.
Do řádku 76 jsem zadala bonus dle potvrzení manžela ze zaměstnání, vše chápu…ale :! když jsem si ty údaje pro kontrolu zadala do kalkulačky viz. výše, tak mi to v řádnu: Sražená daň od všech zaměstnavatelů u manžela napsalo úplně jinou částku než tu, co jsem původně opsala z potvrzení z řádku 9. Vyšla mi o ten daňový bonus míň a v konečném součtu přeplatku/ nedoplatku mi to u manžela dělá rozdíl od kalkulačky na www. a moje výpočty skoro až 1000Kč. Nechápu včem je chyba. :(
Poradí mi někdo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5255
17.3.08 15:31

Ahojky holky,
za leden,únor jsem měla ještě mateřskou,rozhodně to nepřesáhlo 38.000,– Uplatní si manžel na mě celou částku 4.200,– nebo se to krátí o ty 2 první měsíce?
Děkuji Míša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák