Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím všechny daňové odbornice,
jelikož budeme letos poprvé dělat spol.zdanění,tak mám pár dotazů-doufám že mi poradíte ![]()
Dívala jsem se na daňovou kalkulačku a nevím,co vyplnit u slevy na dani-na MD jsem od 6.8.2007-dám tam teda 4 nabo 5 měsíců??A píšu to k manželovi,manželce nebo k oběma??To samé u ,,manželka bez příjmů„-psát to k oběma??A kolik měsíců??Dále ,,podmínky pro min.základ daně“-dávám Ano nebo Ne ??
A poslední dotaz-manžel vlastní byt,ve kterém ale v roce 2007 nikdo nebyl v nájmu,přesto platil do fondu oprav,zálohu na elektriku..dá se to nějak uplatnit??
Děkuju mnohokrát za zodpovězení otázek-snad potom budu moudřejší ![]()
Kelišečko ahoj,
nejsem si jistá, ale u slev na dani - Ty jsi byla bez příjmů? Do nástupu na MD jsi pracovala anebo jak? Slevu na Tebe by si uplatnil manžel, kdyby jsi nesplňovala tu hranici 38040 Kč výdělek (tj. mateřská i výdělek v zaměstnání).
A byt si asi těžko uplatníte, uvádí se pouze příjmy z nájmu, odpočty při úvěrech/hypotékách a nebo náklady pouze, pokud ta nemovitost/prostory slouží k podnikání.
Minimální základ daně se týká OSVČ, myslím.
Ale jsem jenom laik, tak mi moc nevěř
.
kelisecka píše:
Zdravím všechny daňové odbornice,
jelikož budeme letos poprvé dělat spol.zdanění,tak mám pár dotazů-doufám že mi poradíte
Dívala jsem se na daňovou kalkulačku a nevím,co vyplnit u slevy na dani-na MD jsem od 6.8.2007-dám tam teda 4 nabo 5 měsíců??A píšu to k manželovi,manželce nebo k oběma??To samé u ,,manželka bez příjmů„-psát to k oběma??A kolik měsíců??Dále ,,podmínky pro min.základ daně“-dávám Ano nebo Ne ??
A poslední dotaz-manžel vlastní byt,ve kterém ale v roce 2007 nikdo nebyl v nájmu,přesto platil do fondu oprav,zálohu na elektriku..dá se to nějak uplatnit??
Děkuju mnohokrát za zodpovězení otázek-snad potom budu moudřejší
Ahoj,
slevu na dani (ve výši 4200 Kč / 12 měsíců) na manželku si uplatní manžel, pokud MD + výdělek do 6.8.2007 nepřesahoval 38040. Pokud nepřesahoval, do kolonky si manžel uvede 4200/12 * 5. Slevu na dani na poplatníka si uplatníte oba ve výši 7200 Kč.
S ostatním ti určitě poradí na finančáku. Lepší se zeptat a vyplnit správně, než později opravovat.
Erika
Tak zase jsem se pustila do dovyplnění DAP a zas nevím
…
Mám problém u řádků 73-77
Vůbec nechápu, co myslí tím „Sleva na dani (uplatněná max. do výše daně na ř. 71)“ ? Myslela jsem, že je to ř. 71(dań po uplatnění slev)-72(sleva na dítě) , ale pak je na ř.74 "Daň po uplatnění slevy ..(ř 71-73) - což by byl nesmysl …nemá tedy být na ř. 73 uvedena suma za vyživované dítě/děti?
A pak tedy nevím, co myslí „daňovým bonusem - (ř.72-73)“ To by zase byla blbost, co jsem napsala o tom odpočtu na děti výše…
Na potvrzeních máme oba s manželem 0 vypl. bonusů…
A ještě jeden dotaz…za rok 2007 jsem z příjmů měla jen proplacenou dovolenou cca 28000,–, zaplacená daň 1460,– . Daň před slevami mi vyšla něco přes 3018,– , po uplatnění odpočtu za rok mi vyšlo, že by mi měli doplácet cca celou tu zaplacenou daň tj. 1460,– - tak nevím, zdá se mi to jako hovadina
Abych si vydělala 28tis. a neplatila z toho žádnou dň?
Vyšla mi totiž daň.povinnost 0,– ( vypočtená daň. 3018,– - 7200,– odpočet na popl.) - je to možné? Moc děkuji za nějakou reakci ![]()
…jo a teď jsem se ještě zamotala do otázky, zda si vůbec na mě může manžel uplatnit odpočet…na mateřskou jsem nastoupila 3/12/2006 . V roce 2007 jsem tedy pobírala dávky mateřský a po ukončení mi zaměstnavatel proplatil dovolenou jak bylo zmíněno výše - tak jsem myslela, že do limitu 38040,– budu počítat jen tu dovolenou a ne ještě mateřskou - to už by mi asi nevyšlo a nevím, ani kde bych to honem vypátrala, kolik mi vypláceli …
Já už se z toho picnu - ještě, že se SZP ruší!
…snad z toho alespoň něco kápne za ty nervy, co u toho mám ![]()
koreno
jinak že ti vyšla daň 0 hloupost není, od toho to daň. přiznání, ev. roční zúčtování je ![]()
kdyžtak napiš SZ
alena
Ahojky,
taky bych potřebovala poradit.
Do řádku 76 jsem zadala bonus dle potvrzení manžela ze zaměstnání, vše chápu…ale
když jsem si ty údaje pro kontrolu zadala do kalkulačky viz. výše, tak mi to v řádnu: Sražená daň od všech zaměstnavatelů u manžela napsalo úplně jinou částku než tu, co jsem původně opsala z potvrzení z řádku 9. Vyšla mi o ten daňový bonus míň a v konečném součtu přeplatku/ nedoplatku mi to u manžela dělá rozdíl od kalkulačky na www. a moje výpočty skoro až 1000Kč. Nechápu včem je chyba. ![]()
Poradí mi někdo?
Ahojky holky,
za leden,únor jsem měla ještě mateřskou,rozhodně to nepřesáhlo 38.000,– Uplatní si manžel na mě celou částku 4.200,– nebo se to krátí o ty 2 první měsíce?
Děkuji Míša