Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky, moc prosím o radu. Manžel jde synovečkovi za kmotra při křtu a nevíme co malému koupit. Napadl mě jen nějaký řetízek jinak nic jiného. Poraďte prosím.. ![]()
Dávala jsem vkladní knížku s 3000kč, když má narozeniny nebo svátek dáváme penízky které mu rodiče na tu knížku vkládají
Ale řetízek je taký dobrý nápad ![]()
Mala dostala od kmotry zlate nausnicky a od kmotra zlaty krizek. Retizek musime dokoupit. Kmotr je mlady kamarad co jestr studuje tak se omlouval ze koupil jen krizel ale i tak to je celkem drahe tak to po nem nemuzem chtit. Ja myslim ze muzete dat cokoliv.
Zlatý řetízek s křížkem. Klidně i dospělácký. klidně ani ne tak pro nošení, ale na památku. Peníze u nás dávají prarodiče.
U nás kmotr/a vždycky dávají křížek na krk, který člověk nosí pokud možno celý život.
Dostala jsem zlatý řetízek s křížkem. Křížek je maličký a řetízek krátký, je to takové opravdu dětské. Je to krásná památka, řetízek mám moc ráda, i když jsem ho vlastně nikdy nenosila (což mě mrzí, být větší, klidně ho nosím i teď). Být někomu kmotrou, koupím to buď celé dospělácké, nebo alespoň větší přívěšek - aby si ho dotyčný mohl přendat na jiný řetízek, až vyroste.
Na druhou stranu, když jde o kloučka, tak je to asi jedno, pochybuji, že by v pozdějším věku nosil chlapec/muž na krku křížek.
Dala bych křížek na krk ze zlata nebo peníze. Je to klasika. My máme řetízky, ale podle mě je to zbytečné. Dětem jej dát nemůžu a kluk to nosit nemusí nikdy když nebude chtít (mě se to na mužích ani nelíbí) a u holčiček člověk neví, jestli budou mít radši bílé nebo jiné zlato. Já na zlato moc nejsem, nemám k tomu vztah, je to pro mě jen peněžní hodnota.
@levandule23 Tak věřící muži poměrně běžně nosí křížky. U nás víceméně všichni.
@Renysek28 píše:
Dávala jsem vkladní knížku s 3000kč, když má narozeniny nebo svátek dáváme penízky které mu rodiče na tu knížku vkládajíAle řetízek je taký dobrý nápad
Omlouvám se za dotaz mimo: ony ještě existují vkladní knížky?
@Voltiček píše:
Dala bych křížek na krk ze zlata nebo peníze. Je to klasika. My máme řetízky, ale podle mě je to zbytečné. Dětem jej dát nemůžu a kluk to nosit nemusí nikdy když nebude chtít (mě se to na mužích ani nelíbí) a u holčiček člověk neví, jestli budou mít radši bílé nebo jiné zlato. Já na zlato moc nejsem, nemám k tomu vztah, je to pro mě jen peněžní hodnota.
Právě že je to nějaká hodnota. Když dáš peníze, ty tu hodnotu ztratí a utratí se za nesmysly. Ta zlatá věc ti zůstane na památku. Nejde přece o to koupit něco, co pak člověk bude ukazovat a nosit. Může to mít jen tak doma v nočním stolku třeba.
@Fjodorka píše:
@levandule23 Tak věřící muži poměrně běžně nosí křížky. U nás víceméně všichni.
Ano, ano, pravdu díš!
Dukát k narození dítěte, nebo stříbrňák, s vyrytým jménem a datem narození dítěte. Je to osobní, má to trvalou hodnotu, a nemá to vyloženě náboženský podtext, navíc to taky bývala tradice. Prodávají taky dárkové sady mincí z roku narození dítěte, podívej se na stránky tuším české mincovny.
@lulje píše:
Právě že je to nějaká hodnota. Když dáš peníze, ty tu hodnotu ztratí a utratí se za nesmysly. Ta zlatá věc ti zůstane na památku. Nejde přece o to koupit něco, co pak člověk bude ukazovat a nosit. Může to mít jen tak doma v nočním stolku třeba.
To je pravda. Sama dobře vím, že když dostanu peníze (narozeniny apod.), naplánuji si, jak je budu šetřit a pak přijdou výdaje (plenky, léky,..) a jsou fuč. V tomto případě bych spíš volila ten zlatý křížek.