Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ja mela za to, ze pri MS se darovat nesmí, min nema. Ale jednou jsem to dostala driv a byla jsme jako darce a rekla to a poslali me domu, ze to neni vhodné kvuli poklesu krvinek a hemoglobinu v krvi..dokonce jsem mela prijit az 3 dny po MS..
@annlady píše: Více
Vzdyt se tam přesně vyplnuje v tom dotazniku kdy byla posledni MS, to te vzali? Vzdyt v obdobi MS a kratce po se nemsi darovat?
@ahhotep kam chodím já se nic nevyplňuje
mají samozřejmě v pravidlech, že se s ms darovat nesmí, ale když to ženská zatají, tak neni šance na to přijít
je tam to jedine riziko, ze se člověku udělá špatně no.
Ja bych s ms darovat nesla, vim, ze bych tam sebou sekla. Ale nekdo to treba snáší líp, tak to riskne ![]()
@Kriss Tina píše: Více
No me rekli, ze samozrejme jde hlavne o zdravi darce, ze pak muzou byt mdloby, ale ze pokud by testovaci krev vykazovala znamky njzkeho hemoglobinu apod tak se ta krev pak pro prijemce stejne nebere..ale je to pro ne zbytecna prace navic, mne ta sestricka rekla, ze vsude je jasne uvedene, ze v obdobi ms ne, ze hodne zen pak neprojde tim testem, prave kvuli hladine hemoglobinu a zeny se pak posilaji domu, cili zbytecna prace..tanze me ani tu kapku nebrala a rekla, ze pei ms proste ne.
@ahhotep ja chodím pravidelně a většinou mi žádné testovací odběry nedělají
to jen když jdu po delší době, takže by na to nejspíš nepřišli. Holt je to asi místo od místa.
@ahhotep píše: Více
Tak pokud hodla zatajit, ze ma ms, tak tam prostě od oka mrskne nějaké datum, ne.
@Kriss Tina píše: Více
To snad musí všude… Bez zakladniho rozboru nemohou darce vzit.
@j.a.n.i1 píše: Více
Spis mi hlava nebwre proc by to nekdo delal, tohle cechackovstvi, vse obchcat a kaslat na pravidla..
Neznám dotazník, kde by se psalo datum. Pouze dotaz, zda neprobíhá zrovna menstruace, nebo neni žena zrovna tehotna. Takže to nikdo vic neřeší
@Dahlia0409 píše: Více
Tak u nás se to do dotazníku nepíše, ale doktorka se při prohlídce na datum MS ptá.
Já to četla jen jako důrazné doporučení, nikoliv zákaz. V těch papírech před odberem se k MS nic nevyplňuje ani se mě nikdy nikdo neptal. Jestli bereš HA a na odběr chceš jít, tak bych ho brala o chvíli déle. Ono to krvácení při HA nemá s MS stejně nic společného. Jinak nevím, co kde u MS klesá, ale z hlediska ztráty krve: u MS píšou že komplet za těch několik dní je to maximálně 100 ml, při odběru 450 ml během několika minut. První, druhý den, kdy se člověk cítí všelijak bych nešla, ale třetí den úplně vklidu.
v dotazníku transfúzní stanice, kam jsem chodila, takový dotaz není (nebyl v době, kdy jsem tam byla naposledy)
krev při menstruace není pro příjemce nijak nebezpečná, pro dárkyni to může znamenat, že společně se ztrátou krve při menstruaci ji bude slabo, motat se jí hlava, případně poklesne hladina hemoglobinu pod stanovenou hranici, nic víc, nic míň
jednou se mi stalo, že jsem po odběru omdlela (již mimo transfuzku), příště jsem to hlásila s tím, že se to sešlo akorát se začátkem menstruace a migrénou, nijak nekomentovali, že kolem menstruace nemám chodit