Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím všechny emiminačky,
prosím o info, zkušenost či radu, našli jsme kliniku v zahraničí (Švýcarsko), kde můžu darovat vajíčka své vlastní sestře, která je po nemoci neplodná. Bohužel, u ní už hraje roli věk a potřebovala by vajíčka co nejdříve. Já jsem pro změnu neplánovaně v jiném stavu (TP 03/2012).
Bylo mi řečeno, že bych během stimulace neměla kojit, ale někde jsem našla, že by to nemusel být problém. Tak jak?
Kdy nejdříve mohu sestře vajíčka darovat? Jak je to s kojením? Stačí, že začnu při plném kojení menstruovat a nebo se musí úplně ukončit kojení? A poslední otázka, v případě, že by měly hormony přecházet do mateřského mléka, a tím by nějak ohrozili miminko, je možné po dobu stimulace odstříkávat a později znovu začít kojit?
Asi to zní krkolomně, ale sestřička prošla opakovanou onkologickou léčbou zrovna ve věku, kdy se obvykle ženy rozhodují pro dítě a po 10ti letech je v pořádku, ale začíná být na mateřství starší (40let)…tak bych moc ráda, aby vše nějak klaplo…doktor říká, že je ve věku, kdy čím dříve, tím lépe…
Asi by to chtěla zeptat se přímo na té klinice,ale já jserm musela počkat až úplně přestanu kojit a teprve potom jsem mohla podstoupit vstupní testy.Sice to nakonec nedopadlo a nebyla jsem vybraná jako vhodný dárce,ale byla to zkušenost.Držím pěsti ať sestřičce můžeš pomoci ![]()
Dle mého jde o to, že při kojení je zvýšený prolaktin, který může negativně ovlivnit jak množství, tak kvalitu vajíček. Ženy podstupující samy IVF se předem snaží si prolaktin porovnat do normy a při kojení ta norma bude vždycky zvýšená.
Mohla bych se zeptat na kontekt té kliniky ve švýcarsku? Řešíme podobný problém, ale české zákony jsem tak omezené!
Moc děkuji za odpověď
Dobrý den, mohla bych se zeptat na kontakt na tu kliniku. A také bych se chtěla zeptat jak je to s placením. Navíc asi budeme potřebovat na překlad
.Nemám moc informací, protože, když se zmíním, že bych chtěla darovat vajíčko své sestře, obrazně řečeno mi všude zabouchnou dveře před nosem s odpovědí, že u nás to nejde a basta…
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.