Dát či nedat nejedlíka do školky?

9.4.24 11:40

Dát či nedat nejedlíka do školky?

Ahoj řeším dilema. Synovi budou v červnu tři roky a zvažuji, že ho dám do školky. Má doma ještě mladšího bráchu, tak se dá říct, že vysloveně nemusím, ale syn má rád děti a myslím, že by mu školka prospěla. U nás není problém s místem, jsme na vesnici a žádný extra přetlak tu fakt není, takže morálně fakt neřeším, jestli se kvůli mě někdo jiný dostane či nedostane. Místa tu mají dost, dostanou se sem bez problémů i nespádové děti. To jsem si ověřila u ředitelky.

Co řeším ale je, že syn moc nejí. Nemá rád změny v jídlech, jí prakticky dokola to samé a novinky nechce ani ochutnat. Mám trochu strach, aby to nebylo ve školce kamenem úrazu. Aby ho třeba nenutili, nebo naopak, abych ho domů netáhla úplně hladovýho. Jaké jsou vaše zkušenosti s nejedlíky? Jedí, když vidí jíst ostatní děti? Nebo mám počkat, dát ho o rok později a doufat, že z nejedlíkovství vyroste?

Navíc syn nemluví. Chodíme na klinickou logopedii, zatím to vypadá jen na opožděný vývoj řeči, ale logopedka na to konto školku doporučuje, že se mezi dětmi rozmluví, ale já mám trochu strach i z toho, že si neřekne, co by rád.

Jinak s dětmi hezky vychází, když ho hlídá babička, nebo kdokoliv, koho zná, nemá problém s tím, že mě nemá za zadkem. Je šikovný. Domlouvá se pantomimou. Bez plín je od dvou let a krásně si říká.

Jaké jsou vaše zkušenosti, dali byste ho do školky, nebo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1863
9.4.24 11:45

Školka mu s řečí určitě pomůže. Sousedky syn taky začal pořádně mluvit do měsíce od nástupu do školky. V tom jídle mu to taky může pomoct, děti rády dělají to, co jiné děti, často i včetně jídla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
9.4.24 11:47

Dala bych kluka do školky. Brát si ho po obědě. Nebo třeba může ze začátku chodit jen 3-4 dny. Děti se kolikrát doma projevují jinak, než se projevují ve školce a jiném kolektivu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
9.4.24 11:47

To ti přece nikdo neřekne dopředu… :nevim:

Vyzkoušej a uvidíš - třeba mu to pomůže, třeba ne. Když to z nějakého důvodu nepůjde, necháš si ho doma, vždyť ti o nic nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76870
9.4.24 11:50
@ALIPELI píše: Více

ano, souhlas se vším,
@AndělkaJilemnická dcera také doma nejedla spoustu jídel a ve školce ji chválili, že jí všechno - nechápu to doteď,
a mluvit také neuměla, hrozně patlala, hlavně že rozuměla a dokázala si říct, kdy chce na záchod

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.4.24 11:52

Určitě dej, neposilat ho tam můžeš vždycky :wink: Jsem na mateřské s mladším a starší petilety do školky chodí s naprostou samozřejmostí, má to tam hrozně rád. S řečí mu to velmi pomohlo i tam dochází paní logopedka. A s jídlem je to taky velká pomoc, díky školce je právě I doma ochoten zkoušet nová jídla. Jinak by doma nejradši točil jen krupicovou kaši a rajskou ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.4.24 11:53

Jsou nejedlíci a nejedíci. Mnoho dětí ve školce sní i to co by doma nikdy neochutnalo. Ve školce je větší hlad, protože neexistují pamlsky mezi jídly.

Ano, jsou děti které ve školce nechtějí vůbec jíst a to je pak problém (nebo může být)

Mnoho dětí se ale ve školce naopak rozjí.

Za mě dej do školky a uvidíš.

• Citovat
  • Upravit
767
9.4.24 11:55

Napíšu za sebe… Syn byl taky nejedlík, on je extra vybíravý tedy do dnes (je mu osm). Přesně ty samé obavy jsem měla, když šel ve třech letech do školky. Aby mi tam chudáček neumřel hlady. No, první půl rok byl náročný. Sem tam si něco na oběd dal, ale jinak byl celý den o hladu. Doma se pak dojídal.
Pak se něco zlomilo a začal jíst věci, které dříve nejedl vůbec, polévky, chleba namazaný něčím, těstoviny, atd. Pořád tedy nejedl všechno, ale za ten den alespoň něco. Řekla bych, že v tomhle školka pomohla.
Také jsme měli štěstí na učitelky, které prostě nenutily. To si chce předem vyjasnit, spoustu dětí má pak blok jíst, když jsou nucené…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35924
9.4.24 11:57

Dej na dopoledne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2009
9.4.24 12:15

No tak stejně máš doma asi uvařeno, tak si dá oběd, až přijde domů po dopoledni. Tak to dělám se svým nejedlíkem já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.4.24 12:15

Hele taky bych ho dala. Když to nepůjde, tak ho prostě stahneš a bude doma. 3-4 dopoledne v týdnu na začátku a uvidíš. Počítej ovšem s tím, že budete kažodu chvíli na hromadě. Bude nosit domů chřipčičky a lehnete všichni :mrgreen:. Lepší řešit to na rodičáku, než pak OČR v práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15108
9.4.24 12:18

@AndělkaJilemnická Dala bych ho do školky na dopoledne. Kdyby náhodou nejedl, tak hlady neumře a v kolektivu víc chutná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1131
9.4.24 12:26

Taky bych určitě dala a uvidíš. Ale můj nejedlik se tedy nerozjedl. Bohužel už na procházce plakala, že ji bolí bříško (z hladu). Byla hodně hubená, takže žádné rezervy. Později se naučila sníst aspoň ovoce/zeleninu a třeba kousicek suchého chleba. Ráno treba malinko kakaa. Brala jsem ji po obědě a dávala jist doma (doma taky moc nejedla). Postupně se to trochu zlepšilo, ale furt toho ji málo. Už ale není vychrtla, jen hezky štíhlá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3085
9.4.24 12:28

Já řešila se synem naprosto to samé. Ve 3,5 letech nemluvil a šíleně jsme bojovali s jídlem. Do školky jít nemusel, měla jsem doma ještě mladší dítě, ale právě kvůli tomu jeho nemluvení nám dětská školku doporučila. A případně pak bychom řešili dál, proč nemluví.
Stačilo pár týdnů a syn mluvil ve větách :palec: :lol: Jen to jídlo… učitelky si ho přesadily ke svému stolu a celý první rok ho krmily :oops: Jinak prý nic do sebe nedostal.
Každopádně nejí doteď. Má 9 let a 22 kilo :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31017
9.4.24 12:40

Dala bych na dopoledne. Starsi dcera extremni nejedlik se ve skolce rozjedla. S mluvenim neporadim, moje deti byly hodne napred, ale urcite nemluvicich nebo temer nemluvicich deti bylo v nejmladsich dost. Sousedka dodavala k synovi seznam „znaku“, na ktere reaguje :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin