Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
14 dní je pro tak malé děti velice dlouhá doba. Mnohem delší než pro nás dospělé. Začala bych postupně, odpolednem, jedním dnem, víkendem.
Můj syn začal bývat samotný u prarodičů od chvíle, kdy začal srozumitelně mluvit a já tak měla jistotu, že si řekne, co potřebuje a případně mě řekne, co se dělo. Ale na celých 14 dní teda ne, to až bude větší.
Chudak, ta je nedostane na prazdniny nikdy, i kdyby bydlela o 200 km bliz. To je pristup k babickam tady. A to ma jako za to, ze jste se odstehovali co nejdal a ona nemuze vidat vnoucata casteji? By me docela zajimalo, jestli je hlida tvoje mama. Nebo je taky takova neschopna, ze se nedokaze postarat o skolkovy deti? Teda ja svoji tchyni fakt nemam, ale tohle bych ji neudela. Fuj
Ja bych dala, ale par dnu bych tam byla s nimi, aby se tchyne zacvicila. Ja myslim, ze v tomto veku si to uz deti naramne uzijou, i mladsi. Vy tam nikdy na noc nejezdite? My mame babicku taky tak daleko, jezdime tam tak 1-2× za rok na dve noci a kluci to tam miluji, prestoze je razna stara skola. Nase tchyne naopak vsechno umi, ale prebalovat deti odmita, vzala si starsiho az od ctyr let.
2,5 lete dite dokaze nepozrit kost a kdyz se nevzteka, tak si i to horke jidlo vyfouka samo. Prebaleni se tchyne nauci, jen ji upozorni, ze obrazek patri dopredu ![]()
Každý to má nastavený jinak, myslím, že je to hlavně o důvěře.
Moje tchýně tvrdila, že bude hlídat od roka, až malá začne chodit. poprvé hlídala asi ve 4. letech. V současné době se nepřijede jen tak podívat na dceru, jen když poprosíme o hlídání-2-3 hodinky týdně a to tak jednou za měsíc v průměru. Ale přijde léto a chtěla by ji na chatu vzdálenou 200km a klidně na měsíc. A taky nepochopí, že tam dceru nepustím. Pak se do toho začne vměšovat tchán, který o ni absolutně nemá zájem, ten když ji vidí, tak jediný, co k ní pronese je -počkej, teď tady mluvíme my.
Navíc jako u zakladatelky mám problém s důvěrou, že než aby se /nevím proč to tak berou/ ponížili přiznáním, že se něco stalo, tak mají ve zvyku věci zlehčovat-zapřou úraz, že to nic není apod. Takže kdyby byla nějaká nemoc, chycený klíště tak bych se to dozvěděla, až by nebylo zbytí a na tom se stavět opravdu nedá.
Argumentuji, tedy hlavně manželovi-i když on se mnou víceméně souhlasí, že když bude od nich projevený opravdový zájem-třeba že by přijeli, vzali dceru na prochajdu do lesa na dopoledne a tak, potom by se třeba situace změnila, ale to se nestane.
Je mi to trochu líto, ale v tomhle na mě působí nevím jestli intuice, šestý smysl nebo něco jiného, ale rozhodně mi to brání pouštět s nimi dceru na delší dobu.
![]()
@Lessi86 píše:
Holky, ja mam opacny nazor a deti bych babicce s dedou pujcila. Sami deti vychovali a nemyslim si, ze by to nezvladli. Navic deti budou mit prazdniny a Vy si s manzelem taky odpocinete. Moje mamca to se mnou praktikovala podobne a na chvile u prarodicu nezapomenu nikdy!Hlavne se tam delalo neco jineho, nez doma, byla to zkratka jina generace me to spise obohatilo nez nejak ublizilo…
mám úplně stejný názor. Proč bys je tam nemohla dát? Děti už jsou velké, tak v tom nevidím problém. Já jsem taky jezdila k babičce a dědovi na prázdniny a vůbec mě to neuškodilo. Dnes je ale jiná doba, všechno se moc řeší.
@pavlats jestli jsi divná? Nevím - nebudu soudit ani na jednu, ani na druhou stranu. Můj mladý jezdí k babině a dědovi na 14 dní od 3 let. A strašně ho to tam baví, moc se těší atd.. Dřív babi viděl 1× za půl roku - bydlíme od sebe daleko. Ale těch 14 dní u babi (teď už i dýl), miluje. Nejradši by tam byl pořád. Je to pro něj nové atd.. Ale oni se o něj postarají - nikdy nebyl problém - vč oběhání doktorů, pokud se něco děje atd..
pokud si nejsi jistá, že se tchánovci postarají, tak dítka pustit až později ![]()
Řídila bych se podle toho jak jsou děti na babičku a dědu zvyklé. Pokud málo tak začít od víkendu.¨
Já to měla s extchýní taky tak. Bydlí daleko. Dcera tam byla poprvé sama přes víkend v roce a půl. Zvládli to i dědou na jedničku. Od té doby tam jezdí celkem pravidelně. Když jí byly čtyři tak už jsem chodila do práce a byla jsem vděčná za to že tam mohla být celé letní prázdniny a já nemusela řešit potíže s vyzvedáváním ze školky (dělala jsem na směny). Jasně že se mi stýskalo ale zase nebyl problém zavolat nebo tam na víkend zajet (bydlí taky 180 km daleko).
Postupn necheh deti zvykat a treba tam chvili s nima zustante ![]()
Je otazkou, proc se tchanovci nestaraji. Treba moje mama se o vnoucata od brachy taky nestara, porad je slysi, ze dela vse spatne, tak se nestara. Deti se chovaji jinak pred rodici a jinak bez nich. Zkusila bych tam prijet a a s manzelem pres den nekam zmizet. A podle toho, jak by deti reagovali bych se rozhodla.
Jéžiši ty ale naděláš… je takový problém se s ní dohodnout, že 14 dní je hodně, že jí tam dáš 4letou na týden? U ní snad nemusí hlídat kostičky v polévce, ani jí přebalovat. A to že nejsou zvyklé - jak chceš zvyknout dítě na babičku, která je tak daleko? Taky mám tchyni dál a děcka k ní šly na delší dobu až od 3 let. A ano, dozvěděla jsem se, že občas večer plakaly - ale to fakt nebylo tím, že bych si myslela, že tchýně selhala, je to normální - babička pak přečetla pohádku, pomazlila se a ráno o pláči dítko nevědělo. Podle mě vymýšlíš drobnosti, aby tam děti nejezdily a prakticky je připravuješ o babičku s dědou.
A co tam byt týden s nimi a pak je tam případně (pokud by to vypadalo, že to všechny tři strany zvládnou
) na týden nechat s babičkou samotné?
@pavlats Za tyhle podmínky bych taky asi nedala a kor když na ně nejsou zvyklý, dala bych nejdéle na týden
já mám 15 měsíčního klučika a babička ho uplně zbožnuje spal u ní už když mu byli 2,5 měsíce na víkend
a teď s ní ojdel na týden na hory, ale můžu ti říct že už mi je dost smutno
v sobotu se vrací… ![]()
Mě přijdou tvé obavy přehnané. Kvůli mladší bych tam děti nenechala 14 dní, to určitě kratší dobu, ale jinak bych pobytu u babičky s dědou nebránila. Nediv se jim - vidí se s nimi málo a chtějí si jich trochu užít. A že by péči o děti pár dní nezvládli, tomu nevěřím. Vždyť sami vychovali děti. Nebude to třeba vše úplně podle tvých představ, ale s tím se přece počítá. Nebo tam jeď na pár dní s nimi - prodloužený víkend apod. Jinak nikdy nebudeš vědět, jak moc se mýlíš/nemýlíš v úsudku…
Tak nevím, podle vás bych je asi neměla dávat ani mé mamce-tu vidí tak jednou za 3.měsíce-takže podle vás taky v podstatě cizí člověk
Kluci k ní jezdí běžně na prázdniny už obá v jejich roce věku-napsala jsem jí co a jak a ona když by nevěděla, tak by zavolala, ale moje mamka je ten typ, že než aby zavolala udělá to jinak
Prostě takové věci neřeším-každý dělá věci po svém-to že u nás jí děti sladkosti fakt výjimečně a u ní často neřeším-je to babička, chce si je užít a je ten týden nebo 14 dní nezabije. Jinak i tchýně měla staršího na dovolené 14 dní v 1,5 roce-nikdy jsem neřešila, že dělá věci jinak než já-prostě to tak je-i jejich tatka dělá věci jinak než já-mám ho snad vykázat z bytu?
Holky myslím si, že by to chtělo drobet tolerance.My jako malý jsme jezdili k babičce na celé prázdniny-jelikož rodiče nedostali dovolenou-to máte 2,měsíce v kuse a to jedna babička bydlí 370km daleko a druhá přes 400km-takže jak píšete mohli být pro nás cizí-ale nebyli, prostě to byla babi s dědou
Vím že každý člověk to cítí jinak, někdo by dal, někdo ne, ale mě už fakt přijde, že jakmile se tu objeví slovo tchýně, hned by nikdo nepůjčoval, nebo nedal, nebo je špatná. V čem je špatná?ˇže si chce užít vnoučata?6e podle nás je zastaralá? To že dává polévku s malýma kostma-asi jsem lempl ale mám je v polévce taky-a obě děti žijou. Jídlo jim nefoukám-a to ani synovi 2,5 roku-naučil se foukat-nikdy se neopařil-asi jsem teda fakt zlá a nemám ráda své děti-přitom je to naopak.
Ja tam poslu ty moje, kdyby chtela ![]()
Proboha, podle me delas z komara velblouda, na tyden bych je klidne dala. a S tim jidlem si me teda dostala, co je na tm dat decku kure z rýži, nebo c si to psala? Vzdyt mas deti uz relativne velke. Nevim co resis. Pises ze nejsou deti zvykle, ale jak si maji zvyknout kdyz je mas furt doma jak ve skleniku? Jen je pust do sveta.