Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, potřebovala bych prosím radu. máme ročního kloučka a čtyřletou holčičku. Nechodí mi malá ještě do školky, ale od září doufám, že ano, ale je mi jí líto. baví ji třeba pexeso, opičky, ale to se může hrát, když malej spí, aby to nebral. jak tohle řešíte doma vy? díky za rady a tipy
Dej ji do soukromé školky, chudák holka, ve čtyřech letech pořád bez kolektivu vrstevníků.
@kacz píše:
Dej ji do soukromé školky, chudák holka, ve čtyřech letech pořád bez kolektivu vrstevníků.
ubožátko… Jen aby neměla doživotní následky ![]()
Kacz: proboha proč chudák? no a za druhý, ne každý na soukromou školku má, že?
@baculkaji mám roční a pětiletého, chodí do školky, ale teď je nemocný, mám ho delší dobu doma. Spolu si moc nehrajou, většinou si starší maluje u velkého stolu, aby mu do toho nelezla nebo si stavíme na podlaze z lega nebo sevy a malá se nám v těch kostičkách hrabe.. jen musíme koukat, aby něco nespolkla. Když jsou zdravý, chodíme hodně ven
![]()
@baculkaji mně si holky hrajou tak nějak už spolu, ale vyloženě co je baví obě jsou prstové barvy. To si čmárají obě a jsou spokojené. A nebo modelína, ta starší už něco vyrábí a malá mi nosí hrudky pochybného tvaru a já děkuju a děkuju ![]()
Madi: ven chodíme, to je jasný- spíš mě šlo o to, když jsme doma:-)
@Antonie Bolavá no já si to neumím představit, mýmu dítěti je rok, od září jde do jeslí, už teď je na něm vidět, jak mu kolektiv prospěje. Čtyřleté dítě musí doma hrozně stagnovat. Nebo ho aspoň brát co nejčastěji někam do herny, ať se trochu otrká. Vždyť v tomhle věku už jsem se ve školce pusinkovala se svou první láskou za keříkem.
@baculkaji mezi klukama mám rozdíl 4,5 roku a byl to celkem masakr- celé dětství naprosto rozdílné potřeby(dané částečně věkem a částečně naprosto rozdílnými povahami-sportovec a muzikant). Srovnalo se to trochu až teď, co oba chodí na stejný osmiletý gympl. Jinak ale 3 roky se mi zdá v pohodě- ale tak za rok, rok a půl.. pak si už vyhrajou spolu, neboj
A nebo ti svorně udělají z bytu kůlničku na dříví.. ![]()
@baculkaji jasný
starší si hraje hodně sám, naučil se sedávat u velkého stolu, protože tam má klid a nikdo mu nic nebere - maluje si omalovánky (tisknu z netu), vodovkama, modeluje, stříhá cosi a lepí.. hry ho moc neberou, spíš vůbec.. pak stavebnice, to jede hodně. Nebo má rád barevné dřevěné kostky a modely traktůrků, autíek, náklaďáků.. přehradí si tahle roh v obýváku a staví si město, u toho taky dlouho vydrží
Malá mi teda 90% času visí na noze nebo mu krámuje v pokoji
Občas jí zabaví, že jí postaví něco z dupla, ale jak kdy. Že by si hrály vyloženě spolu, tak to moc ne. Holt je mezi nimi už velký věkový rozdíl ![]()
@kacz to nemůžeš takhle zevšeobecňovat, každý dítě je jiný, někomu v tomhle věku kolektiv prospěje a někomu ne, pokud se mu zakladatelka věnuje, tak doma nestagnuje
Syn nastoupil do školky ve 3 a půl a ten první jeho rok tam byl dost sporadicky - buď byl nemocný nebo jsem ho nechala doma kolem malý narození - a o nic tam nepřišel ![]()
No je to veselé. Náš syn bude mít 4 v červenci, do školky teda chodí, ale když je nemocný jsou spolu doma oba dva. Mladší syn měl teď v pondělí první narozeniny. Když je ten vetší nemocnej, tak leží, ale jak mu otrne, tak je to boj. Mít ho doma pořád tak asi zblázním, protože ten mladší je hodně ořvanej od mala.Je pravda že ti starší jsou prostě takový malí chudáčci že musí ustupovat těm mladším. Ale to už vydržíte, jak bude tepleji, tak ven a zase ven, na kolo na hřiště, už se nemužu dočkat. Taky plastelínujeme, hrajeme si z kostkama, snažíme se něco vyrábět, lepíme, stříháme, čteme, skládáme puzzle, ale školku to nevynahradí, tam má vrstevníky-chodí tam rád naštěstí. Doufám že vám výjde od září ta školka.
@kacz píše:
no jo, fakt, neschopná matka ji nezaplatí soukromou školku
fakt děs, dítko trpí, je bez kolektivu, já bych to asi ohlásila sociálce
ty máš dost ![]()
@baculkaji za chvíli bude jaro a bude se moct být venku a bude líp.
@terinka4444 zbytečně to hrotíš, napsala jsem svůj názor. Nenapsala jsem, ani že je neschopná, ani nic podobného. Jen je mi prostě líto dětí, které se nedostanou do kolektivu, toť vše. Udělala bych cokoli proto, aby to nějak šlo, socializace v tomhle věku je klíčová.