Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@paola white píše:
no vida, to hned manželovi taky řeknuovšem jestli neudělá vysokou mladá tak je padá na mojí hlavu
ja se snažim to tak nějak brát s nadhledem a když neradi ublíží, tak je neseřvu (ikdyž mi to v srdíčku skáče, že ubližují MÉMU dítěti).
@lucenka Ano, já chápu, že spousta lidí má malé děti a také musí vykonávat tyto každodenní činnosti. Malý taky moc rád krmí s dědou slepičky apod. Soáš jsem tím chtěla říct, že děda nebude s malým pořád, aby zabránil např. tomu, aby babička na malého nechtěně nevylila hrnec s vařící vodou, sama si nevšimne, že má v rukou nůž, sekyrku…
Na 14dni ne.Na 5dni jo. Pokud holky chtej, proč he nedat??:-O Budou zas někde jinde, s babičkou, s dědou at maj krásné vzpomínky. Proč jim to upirat??Jen proto, ze děti vychpvavala před 40ti lety??:-D
Takhle malé děti bych na čtrnáct dnů nedala nikam a nikomu. Jela bych tam s nimi a tam bych se o ně spolu s prarodiči starala. Samotné bych je tam pustila až ve stáří minimálně 6 let a to ještě jen v případě, že by tam děti hodně chtěly.
Holky děkuji. Některé jste se mnou souhlasily, to mě samozřejmě potěšilo, že to někdo další vidí stejně. Některé jste vystoupily tvrdě proti mě, to taky beru - je to pro mě důvod k zamyšlení.
Chci jen říct, že mi jsme jim nikdy nebránili se s holkama vidět. Když byly holky menší i jsme tam dost jezdili. Teď už teda moc ne, protože holky špatně snáší ty 4 hodiny v autě. Zkoušeli jsme jet i na noc, ale holky cestou nikdy neusly a totálně jim to rozhodilo režim a všechno. Pak se tři dny srovnávaly.
Oni jezdí k nám jednou za měsíc. Vždy je zveme na dýl - ať jsou s holkama víc a zvyknou si na sebe. To že ráno přijedou a večer odjedou, je jejich rozhodnutí.
S tím víkendem je to určitě fajn nápad. Teď to bude trochu komplikované, protože se nám za dva měsíce narodí další mimčo, ale snad se to někdy povede.
Oni prostě přemýšlí jinak. Ví, že jim je nechcem dát na delší dobu a přijdou s tím, že je chtějí na 10 dní letadlem do Turecka
Pak se diví, že to neprojde. Teď přišli s tím, že až si přivezem další mimčo domů, tak si holky na 14 dní odvezou, protože mi si s manželem prý musíme zase zvyknout na mimino. A nechápou, když řeknu, že zvyknout na mimčo si musí hlavně holky, takže budou doma. No uznejte sami - jak by to vnímaly, kdyby jsme mimčo přivezli domů a je poslali pryč?
@pavlats Tak v případě že se vám narodí miminko bych je k nim taky na dva týdny nedala. Holky by si mohly připadat odstrčené. Miminko je velká změna a musí se s ní srovnat celá rodina. Tchýně to nemyslí zle. Snaží se jen pomoct, protože si asi dovede představit že to se třema mrňouskama nebude legrace.
Jinak bych se fakt nebránila aby tam jezdily. Budou mít opravdu spoustu nových zážitků, otrkají se a budou mnohem samostatnější. Taky mám doma snahu jim permanentně stát za zadkem aby se jim nic nestalo. Děti přežijí víc než si myslíme ![]()
A já když jsem pozvala extchýni k nám domů tak taky obvykle odjeli ještě odpoledne domů. Ale tam to mělo pochopitelný důvod (bydlela s nimi ještě prababička).
Mam tchyni alkoholicku ale i tak deti nechci ochuzovat o babicku ja se sni nebavim ale domluvila jsem se s manzelem ze nemam problem stim aby tam jezdil snima.
@pavlats píše:
Holky děkuji. Některé jste se mnou souhlasily, to mě samozřejmě potěšilo, že to někdo další vidí stejně. Některé jste vystoupily tvrdě proti mě, to taky beru - je to pro mě důvod k zamyšlení.
Chci jen říct, že mi jsme jim nikdy nebránili se s holkama vidět. Když byly holky menší i jsme tam dost jezdili. Teď už teda moc ne, protože holky špatně snáší ty 4 hodiny v autě. Zkoušeli jsme jet i na noc, ale holky cestou nikdy neusly a totálně jim to rozhodilo režim a všechno. Pak se tři dny srovnávaly.
Oni jezdí k nám jednou za měsíc. Vždy je zveme na dýl - ať jsou s holkama víc a zvyknou si na sebe. To že ráno přijedou a večer odjedou, je jejich rozhodnutí.
S tím víkendem je to určitě fajn nápad. Teď to bude trochu komplikované, protože se nám za dva měsíce narodí další mimčo, ale snad se to někdy povede.
Oni prostě přemýšlí jinak. Ví, že jim je nechcem dát na delší dobu a přijdou s tím, že je chtějí na 10 dní letadlem do TureckaPak se diví, že to neprojde. Teď přišli s tím, že až si přivezem další mimčo domů, tak si holky na 14 dní odvezou, protože mi si s manželem prý musíme zase zvyknout na mimino. A nechápou, když řeknu, že zvyknout na mimčo si musí hlavně holky, takže budou doma. No uznejte sami - jak by to vnímaly, kdyby jsme mimčo přivezli domů a je poslali pryč?
@berry4 Promiň, ale musím napsat. Možná, že opravdu řeším prkotiny a měla bych se na to vykašlat. Jak jsem psala, negativní komentáře jsou pro mě důvodem k zamyšlení.
Ale s tím Tureckem jsi mě opravdu dostala. Přišli s tím o prázdinách. Jedné byly cca tři a kousek a druhé necelé dva. Ty bys jim je opravdu dala? V tomhle věku? Jasně kdyby jim bylo víc, ale takhle malé? Co by z toho Turecka měly holky a co já? Zbláznila bych se tu strachy. Nevíš jaká je tam zdravotní péče ani nic jiného! Já sama bych s nima takhle necestovala! A na deset dní? To nemyslíš vážně.
@pavlats myslím. dala. Moje nejmladší byla s tchýní a tchánem v cca stejném věku, jako tvoje malá. Výsledek? Moje nervy jsou jen můj problém (opravdu se moc koukáš na svoje pocity),domů mi přijelo úžasně spokojené a štastné dítě, je to už půl roku, ale stále tím žije, byla u moře, byla a je hrozně moc štastná.
Já to taky řešila, víš, mám dvě starší děti a ty nikdy nepoznaly, co to je, zájem prarodičů.
Až s nynějším partnerem se vše změnilo, já si musela sama v sobě přehodnotit svoji sobeckost a usoupit od svých představa a ejhle- ono to funguje. Díte se mi už 2 roky vrací domů z víkendů u bábí a dědy spokojené, i když odjezdy jsou někdy o nerv(no do 3 minut ji to samozřejmě přechází ), babí s dědou miluje, já neřeším dokonalost, kostičky nebo kousky v omáčce, nebo další detaily, nevolám, nehrotím, nechávám je užít si sebe samých a vztah a zážitky a víš co? Všichni jsme spokojení. Teda hlavně malá,(ono totiž těm dětem je plno našich představ úplně šumák a nehotí detaily) i když mi doma teče srdce steskem, říkám si co by kdyby, jsou to voloviny. O nás nejde. Jde o děti. A o lásku, kterou mají možnost dostat taky z jiné strany. Neber jim to. Neřeš číčoviny ![]()
To jsi dobrá, já jsem asi holt moc úzkostlivá. Jinak já vím, že to myslí dobře. My se s nimi nijak nehádáme, vycházíme v pohodě. Jen ohledně toho dávání holek na delší dobu se prostě neshodnem. Já vím, že později, až budou holky větší, to určitě ocením a budu ráda, že si o prázdninách holky na těch 14 dní vezmou a nechci jim to upírat do nekonečna. Ale teď mi prostě ještě připadají malé.
@berry4 Já ti teda moc nevěřím, že je dvouleté dítě tak odvařené a šťastné, že bylo u moře a měsíce z toho žije, sorry. Osobní zkušenost, zkušenost známých…
A i kdyby - nejsi mírou všech věcí. Každá máma zná své děti a ty zas své a asi bys mi taky nevěřila, kdybych ti tvrdila, že tím, žes poslala dvouleté škvrně na tak dlouho do cizího prostředí bez mámy a táty, jsi ho stresovala víc, než jsi ochotná připustit. Tak alespoň připusť, že život tvůj a tvých dětí není nutně mustr pro druhé a každý, kdo to má jinak, fakt není nutně divný. ![]()
@Lomikára
co ti mám na to napsat? Že mám nejspíš zdravý vztah s prarodiči své dcery, že se normálně zdravě bavíme o tom, co bude následovat, kde a s kým bude, co kde prožije a díky tomu to to dítě taky dokáže vnímat? Že nemám potřebu své dítě stresovat, ale naopak mu dokáži poskytnou kladný dojem z toho, co MÁ prožít? Je na tom něco špatně? Nebo respektive-není něco špatně na tom, co píšeš ty? ![]()
Apropos-píšu o věku mladší dcery zakladatelky, ta má, pokud se nemýlím, 2/5 roku. Ano, v tomoto věku letěla moje dcera do Tunisu s prarodiči.
Já nevlastním dítě, co je chorobně závislé na rodičích, protože oni si to tak udělali, já mám doma zdravě vztahy a změny vnímající dítě.
Na tom nic divného být nemusí, když na tom člověk uměle nepracuje ![]()
Ano, nejde o mustr, jde o návod. Není nutné být hysterka za každých okolností ![]()
@pavlats píše:
To jsi dobrá, já jsem asi holt moc úzkostlivá. Jinak já vím, že to myslí dobře. My se s nimi nijak nehádáme, vycházíme v pohodě. Jen ohledně toho dávání holek na delší dobu se prostě neshodnem. Já vím, že později, až budou holky větší, to určitě ocením a budu ráda, že si o prázdninách holky na těch 14 dní vezmou a nechci jim to upírat do nekonečna. Ale teď mi prostě ještě připadají malé.
Nezlob se ale ani já s tebou nesouhlasím. Co já bych dala za to, kdyby si tchánovci brali děti. Ne že by nechtěli ale jsou moc staří a já je nechci obtěžovat. To je prostě něco jiného. Ale třeba mému bratrovi a mé švagrové svěřuji holky od raného dětství a nikdy jsem nelitovala. A už se těším až tam vylifruju i toho nejmenšího skřeta. Budou mu dva, tak by prázdniny už mohli klapnout. ![]()
Aby sis tím čekáním na to až budou starší nezavřela cestu. Děti tam nebudou chtít a ty pak budeš svádět vinu na tchánovce.
Berry má pravdu. Oni vychovali tvého muže a zřejmě dobře, tak proč jim nechceš svěřit své děti. Věř mi, že se o ně budou starat svědomitěji než o své vlastní děti.
Myslím že bereš prarodičům a i dětem to nejhezčí a ani si to neuvědomuješ a s úzkostlivostí to nemá moc společného. Řešíš hlouposti.
Já bych jim je půjčila. Holky se s miminkem mohou sžít potom je jim jedno jestli to bude teď nebo za 14 dní. Co se domluvit s tchánovci, že si je necháš týden doma aby si to mímo užily a pak jim je půjčíš aby sis odpočala a sžila se s miminkem. Myslím že tohle by ocenili všichni. A hlavně děti, nebudou se cítit odstrčené a ty budeš mít čas si to doma uspořádat.
Neber to jako kritiku sebe sama. Ale žijeme jen jednou a rodiče tvého muže to nemají jednoduché, jsou jen tchánovci a pokud budeš mít chlapečka, budeš taky jen tchýně. Myslím, že bys nechtěla být v této situaci. Dej jim šanci dokázat ti, že neděláš chybu, když jim důvěřuješ. A važ si jich takových prarodičů moc není.
Příspěvek upraven 20.02.14 v 22:32