Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Souhlasim s Petrou, ze je kolem toho zbytecna hysterie. Doporucuji chovat se instinktivne a drzet se zdraveho rozumu. Mam dosti plactivou holcicku a tak jsem to s dudlikem zkousela asi v mesici. Sice ji zklidnil, ale plivala ho co minutu ven. Zkouseli jsme ruzne tvary, celkem asi pet. Nekdy ve tretim mesici jsem to vzdala. Strkat miminku kazdou minutu dudlik je psychicky velmi narocne… Takze radim nenutit do niceho sebe ani dite. Usetri to spoustu nervu. Co se okusovani pesti tyce, po tretim mesici uz mala rada zvatla kousatko.
Anka
Má 6 měsíční dcerka měla dudlík jen 14 dní, potom se jí začal zvedat žaludek a když jsem jí ho dala na spaní, tak hodně plakala. Do dneška se neumí uspat, buď se ududlá u prsa, nebo houpáním v kočárku a večer na ruce. Můj starší syn měl dudlíka a usínal v pohodě, někdy je lepší mít dudlíka než takhle uspávat ubrečené dítě. Syna jsme krásně odnaučili dudlíka tím, že jsme řekli, že jsme ho dali ségřinýmu pejskovi.
Ahoj Vlaďka
Ahoj,
náš malej měl dudlík jenom v porodnici. Měl od něj ale odřenou pusinu, jak silně sál, tak jsem mu ho přestala dávat a teď ho vůbec nechce. Spíš si s ním jen hraje a kouše ho z druhé strany. To, že ho nemá, mi nevadí, aspoň ho to pak nemusím odnaučovat. Musím se přiznat, že já sama jsem pila z lahve ještě v 5-ti letech, zuby mám rovné a zdravé a ještě v 18-ti letech jsem měla od špičáků dozadu mléčné zuby.
Ahoj Miroušek + Pepča.
Ahojky. Nase bublina taky dudlik nechtela. Ted je ji skoro 6 mesicu a najednou se ji zacina libit. Kojeni nam nenarusuje, protoze ona taky nikdy jidlo neodmitla. Jsem rada, protoze jsem musela v noci vstavat a houpat.
anny a olivie
Ahojte. Nasmu malemu sme dali dudlik asi 6 den. Uz v porodnici nam to poradila laktacna poradkyna, ktora nam velmi pomohla s kojenim. Odporucila nam to kvoli tomu, ze maly ma silny saci reflex z totalne mi zdevastoval bradavky. On este aj ked saje prst, tak to boli. Dudlik mu pomohol sa ukludnit, ma ho len pri zaspavani. Ma 2 od Nuk, jeden uspavajuci a druhy ukludnujuci-ten je oblubenejsi. Niekedy ich ale vypluva a chce sa nosit. Nam to kojenie zatial nenarusilo, on je schopny sa prisat za kazdych okolnosti. Jedine co som si vsimla, ze ked saje (kojim cez klobuciky), tak niekedy, ked hned nejde mliecko, tak chyta hysaky, ze je to cumel. A este je nevyhoda to behanie k postielke, kym zaspi.
Ahoj holky,
myslím, že některé děti jsou prostě anti-dudlíkové. Můj syn dudlík nechtěl ani v porodnici (poslední pokus, když v noci už několik hodin plakal) ani kdykoliv později. Párkrát jsme to zkoušeli (naposledy asi před měsícem) a výsledek vždycky stejný. Prostě chtěl dudlík za každou cenu dostat z pusy pryč. Jednou se i poblinkal
. Zkoušeli jsme asi tři různé druhy včetně té obyčejné kytičky a nic. Původně jsem dudlík dávat nechtěla, ale tak do dvou měsíců vyžadoval Andy kojení skoro každou hodinu (v noci po dvou), což bylo šílené, tak proto ty pokusy s dudlíkem. No, teď už se kojení upravilo, takže už žádné dudlíkování zkoušet nebudeme. Mimochodem - nechce ani dudlík na lahvi s odstříkaným mlékem, radši by umřel hlady. Takže budu asi kojit, dokud nepůjde do tanečních ![]()
Ulrika a Andrýsek (4 měsíce)
Báře jsem dudlíka dávala už v porodnici. Občas ho nechtěla, občas jo, většinou ho vyplivla, když usnula. Doma to je stejný, někdy skoro blinká, občas ho chce, ale nejdřív párkrát vyplivne, abych jí ho vrátila (tak do 5× to udělám, pak má smůlu), někdy ho vezme hned. Někdy s nim spí celou noc, jindy ho vyplivne ve spánku, teď ho začala vyndavat a žužlat (objevovat) ručičky:) Nesnese kopretinku, od počátku měla silikonový tvarovaný, gumový odmítala, teď už i ten gumový vezme. Musí mít náladu a za každou cenu jí to nervu. Prostě poznám, kdy ho chce. Kojení to nenarušilo ani omylem (malá zvládá i flašku i prso v pohodě). Důležité je nenutit, ale řekla bych, že pokud chce dítě někdy jen na žužlání a mamince to není zrovna příjemné, tka na tom není nic špatného.
Gabča a Barča (téměř 9týdnů)
v porodnici nám dudlík zakázali,já byla rozhodnutá nedat.vydržela jsem to 2 týdny,pak jsem měla prsa tak rozbitá,že jsem myslela na konec s kojením.Našemu broučkovi jsme ho vnucovali tři měsíce.denně.měla jsem dudlíků snad patnáct, nakonec jednou v noci po osmihodinovém pláči-řvaní a mém skoro kolapsu jsem vytáhla poslední, ten nejohavnější cumel a šupla mu ho do pusinky.a byl klid.myslela jsem,že se stal zázrak.náš synek se přestal přepíjet,(hrozně ublinkával)nemusela jsem ho denně pětkrát převlékat,nemusela jsem kojit co 2 hodiny ve dne v noci,neměla jsem rozbitá prsa,kojení se stalo radostí,taky jsme mohli konečně na procházku.A hlavně začal spávat,tedy ze 4 hodin, si polepšil na 5-6.(výsledně,když to sečtu po jedné až dvou hodinách).to bylo v noci,ve dne sice nespal,ale aspon se zklidnil a neřval.to mě taky zaskočilo,že kojenci stačí ke spánku 4 hodiny(znovu opakuji,když to sečtu).ale mě to tedy nestačilo.asi nám s cumel zachránil život,protože jsme byli s manželem jako dva zombii.jenom jsem záviděla kamarádkám,když svá kojenátka budili na krmení.ale co,přežili jsme to, plně jsme kojili do konce 6. měsíce,kojíme stále po každém jídle.i na přilepšenou v noci.jelikož jsem pocítila potřebu se trochu vyspat, přidala jsem od 7.měsíce večer kaši.a protože pohled na nervozní,hladové,unavené miminko s kaší až za ušima (po vykoupání,že) mi nedělal dobře,dala jsem kaši do lahve.náš chlapeček je takový náruživec,že si dává lahev a hned po ní prso (někdy i obě prsa).ale pozor,podle lékařky je to velká výjimka,málem mi to nevěřila.no tak nevím,každý brouček je fakt jiný,nemá cenu se ale trápit.s cumlem nebo někdo bez něj.mimi se nám neodstavilo ani při cumlíku, ani při lahvi.a to,že nám nespával si ted vynahrazuje.spí od osmi do osmi!!!(má 9 měsíců, kojíme ve spánku 2×) a přes den naspí někdy i 4 hodiny!!!je fakt,že když je vzhůru,jsem tu jen pro něj, protože je to malý dráček!držte se,maminy!
Připojím se do dudlací diskuze…
Já jsem oběma dětem dudlík nabídla a ani jednou se neujal. Cucání prstíků, rukávků, pěstiček, nožiček je zcela přirozené a časem přejde i tak. Některé děti se bez dudlíku obejdou, dokonce ho odmítají, pro jiné (a hlavně pro jejich maminky) je to vysvobození. Dnes už existují dobře tvarované dudlíky, dá se vybrat. Nemyslím si, že by byly ohroženy významně zoubky. Možná dřív. Také dudllání se musí miminko naučit, takže pokud ho dát chceš a vidíš to jako potřebné, nabízej ho hned po kojení, odstříkej na něj trošku mlíčka. Uvidíš, jestli se chytne.
Alice
Ahoj,
mám 13. měsíční holčičku. Dosud ji kojím. Když byla malinká, tak si taky cucala pěstičky a nejen to, měla ocumlaný snad všechno, co bylo v dosahu. Dudlík odmítala a tak jsem ji nechala cumlat, když ji to uklidňovalo. Sice jsem ji musela dost často převlíkat ale bylo to lepší, než ji pořád hlídat a poslouchat ten křik, když jsem jí něco z pusinky sebrala. Časem ji to samo přešlo.
Ahojky,
také si říkám, že dudlík určitě neuškodí. Původně jsem ho dávat nechtěla, ale v měsíci dostal Maxík ortopedickou dečku a řval jako tygr, tak jsem ho zkusila. Původně ho nechtěl vůbec, teď ho dávám jen občas a v kočárku, doma ho plive. ![]()
Nevím proč mu tak chutná zrovna na cestách, ale proti gustu… ![]()
Jsou nám čtyři měsíce a zatím to bez dudu zvládáme, jak dál se teprv uvidí. ![]()
Pa, Kimi
Ahoj,
musím se přidat s naší zkušeností. Proti dudlíku jsem bojovala 7 měsíců, i když musím přiznat, že v nějtěžších chvílích jsme ho zkoušeli. Bez úspěchu. Vždycky se rozbrečel ještě víc a dudlík se snažil co nejdříve dostat z pusy ven. Před měsícem se začal budit 1× za 1-2 hod v noci a neustále chtěl dudlat, až jsem si z toho uhnala rozpraskané bolavé bradavky. Nedalo se nic dělat a dudlík jsem zkoušela znova. Nevím čím to bylo, ale najednou ho chtěl.
Teď je Mišákovi 8 měsíců a spokojeně si dudlá. Během několika dnů se naučil sám usínat v postýlce a i přes den doma usne celkem bez problémů. Tak nevím proč jsem sebe i jeho zbytečně trápila, měla jsem ho zkusit dát hned. Přístě bych neváhala.
Sendy a Mišák 8m
Naše 2 měsíční Eliška jí docela pravidelně.Přes den za 4 hodiny,v noci po šesti.Občas v mezičase krmení ale začala pofňukávat a cpát si do pusinky pěstičky které žužlala.Myslela jsem že má hlad,dala jí láhev kterou ochotně přijala,něco vypila a skoro vzápětí vyhodila.Taky si při usínání začala cumlat palečky.Někde tady jsem si přečetla že náznak sání nemusí znamenat hlad a taky že cucání palce se odnaučuje hůř než dudlík.Tak jsme jí začali zkoušet dávat dudlíky.Vyzkoušeli jsme jich několik od různých firem.Eliška se vždycky zatvářila,že pokud tu věc okamžitě nedostane z pusinky tak se snad pozvrací.Musím ještě podotknout ža všechny dudlíky byli tvarované.Pak jsem si ale tady přečetla ža nějaké miminko přijalo obyčejného dudlíka kytičku,tak jsem vyslal manžela ať jí sežene a světe div se po několika metrových vyplivnutí Eliška dudlík přijala .Nechce ho pokaždé ale občas si ho podudlá,usne s ním a pak ho vyplivne.
Binky
Ahoj holky,
taky vám napíšu naše zkušenosti s dudlíkama.
Náš první syn dostal dudu asi 14 dní po návratu z porodnice, brzy po kojení plakal, neusínal sám, s dudýnkem se zklidnil (dudal jen ty obyčejné), dávala jsem mu ho ale jen když to bylo nutné. Technika kojení se nijak nezhoršila a vlastně ho měl až donedávna, dřív to nějak nešlo, mezitím se narodil druhý syn, takže dudal téměř pořád. Pro mě to bylo trošku úmorný (pro syna příjemný
), taky nemám ráda větší dudlající děti, ale co naplat, syn ho prostě potřeboval. Vzali jsme mu ho teď na Vánoce (2 roky a 4 měs.), dali jsme ho Jéžíškovi, ale doteď si na něj vzpomene, zvlášť když je nešťastný (asi doporučuju ho vzít daleko dřív).
A náš druhý synek dostal dudlíčka hned v porodnici, také neustále plakal, po kojení vydržel spinkat max. 1/4 hoďky, pak plakal. Anatomický mu také nedržel v pusince, pořád mu padal, tak jsme dali opět obyčejný.
Měl ho v puse prakticky pořád, dokonce jsem se kolikrát přistihla, že mu ho vnucuju, bylo to dost uplakaný miminko, pořád se chtěl chovat. Technika kojení se opět nezměnila, kojíme doposud, kaši jsem taky dávala do flašky. Už jsem si myslela, že se ho taky nezbavíme, jako u prvního syna, když v 8,5 měs. ho začal vyplivávat, asi rostly zuby, pomalu začal odmítat i flašku s kaší, takže jsme krásně přešli na lžičku.
Já jsem moc ráda, že se takhle sám odnaučil (že by tomu přispělo to vnucování?
), ikdyž častěji vyžaduje kojení nebo aspoň podudlat prso (je mu 9,5 měs.). A samozřejmě u prsa usíná, jinak mu to nejde
.
Takže chci maminky povzbudit, že se děti i odnaučují samy (už jsem o pár takových slyšela, ale spíš jsem s tím nepočítala, že by se mohlo odnaučit zrovna moje dítě
).
Spokojená miminka přeje Katka.