Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Můj plně kojený dvouměsíční syn často křičí a taky nechce sám usínat, nechává se nosit, houpat, nebo chce jen cucat prs, pak je přepitý a blinká. Babičky radí dát dudlík. Byla jsem proti, ale často už nemůžu únavou ho ani pořádně držet, natož ho houpat nebo s ním pochodovat po nocích bytem. Tak jsem rezignovala a dudlík koupila. Dokonce dva různý. Nechce žádný, vůbec nechápe, na co to je. Zkoušela jsem mu ho dát v různých chvílích, postupně, pomalu,v klidu, po pití, před spaním, na ret i celý do pusy - nic. Mám se dál snažit? Teď si začal dudlat pěstičky a tím se uklidňuje. Často je pak úplně mokrej, i rukávky. Tak si říkám, odnaučím ho to? A když ho teď donutím k dudlíku, nebudu pak litovat, že se ho nebude chtít vzdát? Prstíky mu ale neseberu, dudlík snad jo. Co myslíte? Jaký máte zkušenosti? Já jsem slyšela, že kojený děcka dudlík prostě nechcou.
Michy, naše Bětka je na tom úplně stejně, jenom problém s usínáním máme pouze večer. Když zalomí, spí až do bílého rána. Synovi jsem dudlík zá:,–(ně nedávala a odmítal ho. Naštěstí nijak moc neplakal. Bětka ho taky moc nechce a když už, tak ho často vystřeluje ven. Opravdu mám pocit, že po tom, co jsem jí ho začala dávat, horší se kojení. Dávám jí ho fakt minimálně, když už opravdu nemůžu ospalostí vydržet. Zkus malému dudlík dávat zešikma na patro, ne rovně do pusy. Mám pocit, že i ty nejmenší dudlíky jsou pro některá miminka moc dlouhé. Naši Bětku to občas pěkně dáví. Možná je to jenom ptožo, že na dudlíky není zvyklá. když už ho ale vezme a dudlá, tak ji nenadavuje. Tak já nevím. Máme obyčejný dudlík s kulatou savičkou, ty anatomické jí vůbec v puse „nedržely“ ![]()
Radka
Ahoj. Mám holčičku přes dva měsíce. Dudlíka jsme dali ze stejného důvodu jako popisuješ. Ale až v těch dvou měsících - kvůli kojení. Ze začátku ho také nechtěla, ale během hraní jsem to občas zkoušela a do deseti minut se to naučila. I dnes má občas na začátku problém než chytí ten grif. KOjení se nám nezhoršilo. (Když jsem zkoušela dát dudlík v měsíci, kojení to ovlivnilo, tak jsme přestali).
Než se malá narodila také jsem byla rozhodnutá vydržet bez dudlíka, ale od té doby co ho používáme se nám oběma dost ulevilo. Hodně zdaru.
P.S. Když se vám to nepodaří, nezoufej. Mimi bude už brzy schopné čapnout nějaké kousátko, a tak snad přestane žužlat pěstičku. ![]()
Ahoj,
naše malá také dudlá pěstičku, paleček, dva prsty, dudlík.. Když chce usnout a je přetažená, tak pěstička ani palec nezafunguje - protože jak se chce zuřivě uklidnit, přisrkává vzduch a to ji pak rozbrečí, kdežto dudlík jí tam pasuje a tak během pár dudnutí usne a já jí ho seberu.. Uprostřed noci mne probudí, jak se zas cumlá ruce, ale tak se i uspí, ne vždy to znamená hlad, jen se třeba probudí s bolístkou v břiše a po úspěsném tlačení se cumláním uspí.. Přes den jí to tak nefunguje, proto ten dudan, když je unavená moc.
Taky jsem si říkala, že když nikdy dudlík nepozná, nebude jej hledat, jenže u novorozence nejde o zlozvyk, ale o ukojení primární potřeby - sacího reflexu, který neznamená, že má hlad - proto by byla nejraději u prsu a z prsu samozřejmě jde mlíčko a pak je přepitá a ublinkává.. Dudlík zafunguje na uklidnění a miminko se nepřejídá..
Tolik teorie - praxe byla, že v porodnici, než jsem se dostala z JIP, ji dudlík rvali celé dny i noci, takže se nám zkazila technika sání..
Proto v době, kdy jsme se snažili ještě kojit, jsem dudlík nepoužívala, ale dávala jí malíček - ten dudala jako bradavku + stejně to bylo to jediné, co ji uklidnilo, když jsem si dudlík zakázala. Když jsem ale ze zoufalství, že nemůžu mít pořád malíček u mimka v puse, koupila dudlíky, nebrala ten anatomický, ale po pár zkouškách konečně přijala levný obyčejný. Až když jí byly dva měsíce, tak konečně vzala i ten anatomický od Nuku pro malá mimka, mám z něj lepší pocit (do té doby byl na ni asi moc těžký a stále jí vypadával). Stejně toho ale přes den moc nenadudláme. Dudlík mi též pomáhá analyzovat problém - když pobrekává a dudlík nechce, zřejmě ještě potřebuje doodkrknout, když jej vezme, je to většinou OK, pak usne a já í ho seberu. Nefunguje to na 100%, ale dudlíkům se zkrátka už nebráním.
Jak píše Radina, může ti to ale narušit kojení a můžete být brzy i odstaveni, na druhou stranu jestli jsi totálně hotová, tak zas budeš mít stresové mlíčko a vůbec to mimko vycítí…
Takže držím palce, ať zvolíš tak, aby to bylo pro mimko i tebe co nejlepší.
Eva a Eliška 3 měsíce
Ještě oprava k mému příspěvku - … sací rexlex NE VŽDY znamená, že má hlad..
vypadlo mi to tam a vypadá to, jako by mimískové nechtěli nikdy papat ![]()
E:
Ja se dudliku hodne branila a ubranila jen do 4. tydne. Ale ted jsem rada, nebot opravdu jsem spokojenejsi ja i Anie - mnohem min place a fnuka a ja toho stihnu vic udelat - i se najist
a to bez vycitek. A kojeni nam nastesti neovlivnil… Takze dle meho narozu dudlika zkousej davat, ale holt jsou i miminka, ktera ho nechteji…
H+A
Ahojky,
já jsem malému dudlík šoupla hned v porodnici,asi až tak pátý den kdy už jsme měli kojení zaběhnuté.Do teď dudáme a skojením problémy nejsou-prs mi nikdy neodmítne-máme žroutíka ![]()
Později si myslím,že je dudlík taky vhodnější.Raději ať mi dudá dudlík než prstíky,chodící človíček s palcem v pusince,to se mi opravdu nelíbí…navíc jak toho ty děti odnaučit?Dudlík se prostě veme a není,ale s prsty?
No nevím…každé miminko je jiné.
dumlání zdar!Lenka a Filípek 5m
Ahoj,
mám dvouměsíční holčičku a od začátku jsem byla přesvědčená, že dudlík dávat nebudu. Jenže malá si začala do pusinky strkat prstíky, byla od nehtů celá poškrábaná v obličeji, tak jsem jí po dohodě s pediatričkou dudlík asi ve 14 dnech dala. Malá na něm není zase až tak moc závislá, někdy ho nechce ani na usínání. Techniku sání nám dudlík neovlivnil, koupila jsem kaučukový od Aventu a ten prý kojení nenarušuje.
Moj názor na dudlik je, ze je to naprosto zbytočný vynález, ktorý akurát vypestuje závislosť, a naviac može ohroziť krásu zúbkov. Pokiaľ je to len možné, dudlík by som nedávala. Pokús sa Michi vydržať a odolať pokušeniu, uvidíš, že sa Ti to vyplatí a dieťatku tiež. Ja som to zvládla a niekedy v troch rokoch, keď u niekoho videl dudel, pýtal sa ma:„maminko co to je?“ Pobavila som sa.
Alica.
Ahoj,
odkojila jsem 3 deti (8 mesicu, 13 mesicu a 18 mesicu) a vsechny 3 mely i dudlik, od zacatku - vetsinou po navratu z porodnice. U vsech chvili trvalo, nez se naucily dudlat… Techniku kojeni nam to nenarusilo, dudlik jsme v v cca 1,5 roce venovali kocicce a vse bylo ok. Zadne hruzne odnaucovani, ani jeden nemaji spatne rostle zuby, zdeformovane nehty na palcich od cucani apod. Pri trech detech (v rozmezi 4 let
jsem byla rada, kdyz jsem se vyspala alespon trochu a „dudu“ take casto pomohl. Nechapu proto striktni nechut k dudlikum - detem neublizily a naopak myslim, ze prospely nam vsem. Tak vzkaz pro ty, ktere je detem daly - existuji i dobre zkusenosti z dudliky ![]()
Linda
Ahojky,
myslím, že to okolo dudlíků je tak trochu hysterie. Přijde mi možná trochu zbytečné to extra řešit. Pokud dítě přijme dudlík budiž, pokud ho nechce, vnucovat mu ho nebudu.
Vojta docela dost plakal (bříško) a první tři týdny dudlík odmítal. Pak si ho vzal a oběma se nám ulevilo. Techniku kojení to myslím nijak neovlivnilo a závislák taky není. Bříškoboly pominuly a jsou dny, kdy si na dudlíka ani nevzpomeneme. Často usne bez něj, ale když nemůže večer zabrat, tak často dudlík pomůže. A stává se, že ho ve spánku něco vyruší, začne plakat a dudlíkem se uklidní. Bez dudlíku bych měla probuzené nevyspalé a rozmrzelé mimino a musela bych ho znova uspávat.
Takže dudlíkům zdar, a ať už se je rozhodnete dávat nebo ne, ať jsou vaše děti spokojené a vy s nimi.
Petra
Ahoj,
byla jsem rozhodnutá dudlík nedávat. Máme špatné zkušenosti se synovcem, kkterý se ho s hysterickými záchvaty odmítal vzdát. Okolo 4. týdne jsme s manželem měli tendenci ho začít používat, ale vydrželi jsme a po pár dnech už jsme ho ani neměli důvod zavádět. Je sice pravda, že si cucá ručičky, ale pouze když usíná nebo má hlad, při hře jen chvíli a to když zrovna nemá po ruce nic zajímavějšího. Až začne lézt, určitě ruce cucat nebude - nebude je mít k dispozici. Je pravda, že se každý druhý při pohledu do kočárku diví, že nemá dudlík. Dneska ho spíš děti mají než ne.
Jitka
No,já se musím přiznat,že k dudlíkům mám důvěru a tak jsem zkoušela na:,–(it co nejdřív..Mimíska bolelo bříško a plakal a plakal..Přišla jsem si neschopná a nemohla mu pomoci..
Dala jsem dudlíka,párkrát zadudlal,utišil se a vyplivnul a nakonec usnul…
Bylo to již pátý den po porodu..
Jinak dudlíka nechce,já mu ho nervu…
![]()
Ahojky, já jsem měla u obou dětí dudlík už od porodnice a obě byly plně kojené a neměli jsme s tím žádný problém,spíš naopak,dudlík miminko uklidní a nemáš problémy s nošením a utěšováním. Akorát některé děti dudlík vůbec nechtěj. Pro mě byl dudlík vždycky jenom přínosem ![]()
Ahoj,
nasi holcice jsou 4,5mes. Dudlik jsme kvuli rvani zkusili dat v 6 tydnech a nechtela ho. Od te doby jsme to uz nezkouseli. Cuca si rucicky, ale jak mi rekla dr., je to pry u miminek v prvnich mesicich naprosto normalni (zkoumaji vsechno pusinkou a rucicky jsou prvni, co objevi) a rozhodne se jim v tom nema branit. Kdyz budou chtit, tak dudlik vyplivnou a ty ruce si stejne budou cucat.
Jinak v soucasne dobe uz udrzi chrastitko, tudiz ma v puse vetsinu casu misto rukou prave to.
Silne nervy,
R