Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj
, zdravím všechny. Tak ještě není ani konec září a já už jsem opět zklamaná ze školy. Učitelka si asi dceru úplně neoblibila, přitom není zlobivá, ale není ani mezi těmi prubojnymi, snaživými. Dcera mi od první třídy plakala, jak tam nechce. Do teď tam nechodí ráda. Má pocit, že ji paní učitelka nemá ráda, že má jen ty svoje oblíbený, samozřejmě ji to mrzí. Když sem se snažila přes učitelku aby s ní navázala lepší kontakt, aby tam chodila bez pláče. Ano možná ze začátku se snažila, ale dle mého ji to spíš lezlo na nervy. Pokaždé si mi učitelka,,stěžuje" že s ní dcera moc nekomunikuje, ale když za ní dneska např šla s tím, že ji a jednu spolužačku jedna ciganečka od nich ve třídě kopala v šatně a že je furt otravuje, tak na ni byla učitelka prý děsně nepříjemná a že to prý není její problém a ať ji tím v podstatě neotravujou
. A pořád něco. Do toho i z některých rodičů sem na prášky, jak mají pořád tendence řešit ostatní děti a dělají kolikrát zbytečný zle. Už loni jsem se cítila tak lehce zoufalá, co se školy týče a teď je to tu znovu
. Nejhorší je, že komunikace s učitelkou stojí za prd, raději přejde přes silnici na druhou stranu, jen aby se semnou nemusela bavit, což mě je teda taky líto. A tak sem opět ve fázi rezignace.. a říkám si, že ten poslední rok prostě s ní už nějak doklepem. Co vy a vaše děti ve škole? Učitelky, rodiče?
Třeba mě někdo uklidnite, jak je toto z cela,,normální "
Tak zdar a sílu rodičům s podobnými zážitky, pocity ![]()
@Kristina1990 Divím se, že jsi to vydrzela tak dlouho, nespokojeně jste s dcerou od první třídy, proč tedy nesla na jinou školu. Taky mam dceru v 5 třídě. trochu nespokojena s učitelkou jsem. Nelíbí se mi, ze používá na každý předmět několik pracovních sešitů, nelíbí se mi styl známkování. Je konec září a zatím žádná známka, před čtvrtletím to bude chtít dohnat. Na děti je, ale hodna, dá se říct, ze je naučí, dcera ji má rada.
Já bych nerezignovala a už dávno bych to řešila s ředitelem. ![]()
Zbytečně má negativní vztah ke škole, kvůli nějaké učitelce, která je očividně vyhořelá nebo má nějaké svoje problémy, které neumí nechat doma.
@Kristina1990 Nikdy bych nenechala své dítě ve škole trápit, aby mi tam chodilo s brekem a aby se mi vyhýbala třídní
základ je pozitivní a dobrá komunikace.. A to fakt nejsem hyperprotektivní helikoptérová matka ani omylem a spíš se ve většině diskusí zastávám učitelek, protože to mají čím dál těžší.. (hlavně kvůli rodičům a dětem vychovávaným často bez hranic)
ovšem kdyby mi dítě takto trpělo, už dávno bych to řešila přestupem na jinou školu (taky že jedna v sedmičce odešla, měla k tomu ale úplně jiné důvody a oprávněné, s učiteli bylo vše super, těm to spíš bylo líto, nedělalo dobrotu být 24/7 s atraktivnější průbojnější sestrou, vlastně to nebylo dobré pro žádnou z nich a obě si oddechly)
nechtělo se mi do toho, ale udělala jsem to tehdy proto, aby mé dítě bylo šťastné, to je pro mne zásadní hodnota ![]()
pobav se s dcerou o případném přestupu, možná by stačila vedlejší třída… jaký tam je učitel? pozjišťuj.. s vaší třídní už po takové době nic nezmůžeš, ta má bohužel holku ve škatulce „neoblíbená“.. řeš to… přece nechceš mít doma nešťastné dítě.
@Kristina1990 já nevím, tak píšeš, že jsi opět zklamaná ze školy, když dcera chodí už do 5. třídy? a když tam nechodí ráda a brečí už 4 roky, tak jsi očekávala, že pátý rok se to nějak zázračně samo zlepší?
mně to přijde zvláštní a smutné, asi jsi dceru měla dát už dávno jinam, a v páté třídě mají jen jednu učitelku?
Nečetla jsem tvoje dřívější diskuse /pokud byly/, tak vlastně nevím oč ti jde. Resp. dceři. Páťáci se s učitelkou ještě mazlí, povídají si s ní apod.? to už přece ne, dyk je jim kolik? 11? Tak vlastně nechápu to „nemá ji ráda, nepatří mezi oblíbené“. Není na ni přece zlá, je to normální vztah žák-učitelka. Chápu, že vás to mohlo mrzet v 1. třídě, možná do třetí? ale teď už snad ne. A „nutit“ učitelku, aby měla moji dceru ráda, to jsem se pousmála. Nevím co a jak s ní všechno řešíš, ale možná proto ta reakce přecházení po chodníku, i když je to trapné, ale prostě tě opravdu potkat nechce.
Holky mají pravdu v tom, že tohle se mělo řešit dřív, klidně už v 1. třídě, tím přestupem, pokud je kam. Teď už bych to asi nechala, dyk s 11-letou dcerou se už snad dá rozumně domluvit. Nemá ve třídě nějakou nejlepší kamarádku? že by byly dvojka s ní a nemrzela ji učitelka?
@stinga ano, je to 1 učitel první stupeň, u nás to bylo taky tak, jen na anglinu jiná… Taky bych to řešila už dřív..
my měli úplně opačný problém
geniální uzasna třídní, jakou si přeje každý, milujici, empatická, ale i přísná, vlídná a hodně naučila, komunikovala kdykoliv, i po večerech atd, neskutečně ochotně a profi,
byla už 55+a zkušenost byla znát..
o to hůře se jedné dceři odcházelo, ale narazila na novou třídní typu Mamina
padly si do oka i srdce, holka k ní chodila na zdravotnický kroužek a dotáhla to na guru kroužku jen po třech letech
![]()
osoba učitele je pro děti strašně důležitá, zvlášť na prvním stupni, tráví tam polovinu aktivního dne přece…
@Lucy75 píše: Více
já vím, že je učitelka důležitá, já mám k naší třídní také určité výhrady, ale snažím se to před dcerou neventilovat, má učitelku docela ráda,
ve třetí třídě je má 20 hodin týdně, angličtinářka je jiná 3 hodiny a tělocvikářka je také jiná 4 hodiny týdně,
ale ano i 20 hodin je pořád hrozně moc, pokud by s ní dítě mělo problém, mě akorát teda hodně zaráží, že problém je 4 roky a pátý rok je zakladatelka udivená, že je problém zase - nějak to nedává smysl
No, druhý stupeň bude tedy pro vás masakr teda
To budeš chodit za všemi učiteli, ať mají tvou dceru rádi? Já teda nechci úplně situaci zlehčovat, ale tvé chování taky není úplně v pohodě ![]()
Nerozepisovala jsem to podrobně, ale psala sem, že sem se vše s učitelkou vždy snažila řešit komunikací a ne až teď, ale od té doby, co se to začalo dít. Na ni možná až moc, ale tj těžko k posouzení, když první dva roky proplakala. Nebylo to úplně lehký. Nad jinou školou, nebo vedlejší třídou jsem samozřejmě uvažovala několikrát, ale dcera je citlivější a i tyto přesuny by asi nebyly úplně pro ni. Navíc kamarády tam má a díky nim je naštěstí ve třídě už v pohodě.
Jen si často stěžuje, že paní učitelka ji nemá ráda v porovnání s oblíbenými. Já se jen tak nějak ptám, jak je to v jiných třídách. Věřím, že naše učitelka se snažila podle jejího co mohla, ale není to úplně empatický typ, spíš je to ta stará škola. A k dceři si hold úplně cestu nenašla i když sem ji od první třídy říkala, že dcera potřebuje spíš přátelský přístup aby byla uvolněná. Vždycky se chvíli učitelka snažila a pak to bylo v podstatě stejný.
U nás taky tragédie, ale tam byly skutečně velký průšvihy v kolektivu. Učitelka mě měla taky dost, byla jsem dost urputná a nenechávala jsem být šikanu, dost jsem to řešila. Nakonec šla holka na jinou školu a jsme zatím vcelku spokojený - ťuk ťuk. Vydržely jsme to přesně do 5. třídy. Tak hodně štěstí, ale nechci ti kazit iluze, boj se školou je trochu boj s větrnými mlýny. Spíš je lepší jít jinam. My jsme to měli udělat už dřív.
@ibis a kdo řekl, že chodím za učitelkou aby ji měla ráda?
jen sem řekla co dceru doma trápí a s čím mi chodí ze školy.. tj trošku rozdíl. A ano možná můj přístup není správný, že mě neni jedno jak se cítí ve škole ![]()
@Kristina1990 píše: Více
tak ale jedině ty jsi měla možnost to změnit, a když dcera první dva roky proplakala, tak jsi ji už tehdy měla dát jinam, to si nedovedu ani představit, nechat tak trápit vlastní dítě - a to rozhodně nejsem hyperprotektivní matka
Představa, že dítě celý první stupeň trpí ve škole a neřeším to, mě děsí.
Teď řeším u třeťáka šikanu. Už ve druhé třídě to začalo. Nic se nezměnilo i když jsem se snažila to řešit se školou, tak prostě přejde jinam. Nenechám ho dál trápit.
@bjetuschka No od druhého stupně bude mít jiný učitelé, tak ji nechci měnit prostředí. Šikana nic tam není, jen prostě jí mrzí ta učitelka, správná učitelka by neměla dovolit aby se některý děti tam cítili méně oblíbené a některé více tj můj názor. A k některým přistupovat tak a k druhým jinak, něco jiného je když zlobí samozřejmě.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.