Dcera nechce ke tchýni

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
1.7.21 08:09

@Silver_Lining přesně jako bys popisovala naší situaci. Fakt úplně v bledě modrém. Moje dcerka teda moc ještě nemluví, takže jen říká ne nechci, ale už jde vidět že má svoji hlavu. U nás to bylo přesně také tak. Jako miminku jí to nevadilo, neprojevila se, tchýni jsme zkusili naznačit ať na ni netlačí a hraje si ideálně takové hry, které chce dcerka, ale ona ji podsouvala 10 hraček během minuty, i mě by se točila hlava z toho jak vehementně na ni tlačila. Teď už tchyně používá ty metody, které se mi úplně nelíbí,,pojď k babičce, jinak budu plakat, no ty jsi ošklivá holčička že nechceš k babičce, já mám tady čokoládu a když nepřijdeš tak ti ji sním"… Takže cítím ve vzduchu taky pěkný průšvih.

• Citovat
  • Upravit
603
1.7.21 12:24

Můj syn taky tchyni nemusí, od mala ho sice pohlídá, ale tím stylem, že ho přiváže do židle, pustí mu pohádky a ujme se úklidu a prohrabávání naší domácnosti. Já s ní nic moc vztahy nemám, ale v mezích slušnosti. Jak kluk rostl, stále ho srovnávala se švagrovýma synama, ke kterým má lepší vztah celkově i se švagrovou, že jo. Jsou mu skoro dva a půl a ona pořád nadává, jak jen běhá a dělá neplechu - no prostě malej kluk, nevím, co by po něm chtěla za věci… on to z ní cítí, pořád ho jen diriguje, ale pořádně pohrát s ním, trochu vstoupit do toho jeho světa, to ještě nikdy neudělala a horzně se diví, že k ní neběží a neloučí se s ní a kolikrát když přijde, vezme si svůj spací polštářek a táhne mě ke svý postýlce, že chce spát :-) raději… Nejdřív mě to hodně mrzelo, ale teď syna už chápu… jako snažím se ho vést ke slušnýmu vychování, ale asi nutit ho mít jí rád fakt nemůžu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
1.7.21 15:52

Já myslím, že je na prarodicich, aby si s vnoucaty vytvořili vztahy. Jak děti rostou, jsou pak ty rozdíly víc a víc vidět a i se ptají, proč prarodiče co dělají a jasně vyjadřují názor, kam chtějí a kam ne..
Nevidím jediny důvod, proč do toho nějak zasahovat. Synovi bylo asi 7,kdyz přijel po týdnu u babičky a dedy a začal se ptát.. Proč ho chvíli nenechají, proč ho pořád prudi.. Jsou to mi rodiče, tak moc dobře vím, o co slo, že direktivni učitelský přístup není nic moc.. O víkendu to přežije, ale už mu neudělám, že bych ho tam poslala samotného na tyden:)

• Citovat
  • Upravit
34322
1.7.21 21:41
@Silver_Lining píše:
Já teď řeším o dvouletého že ke tchýni nechce, nějak se mu zase rozjela separačka. Tchýně je ale strašně urputná, okamžitě ve dveřích mu chytá ruku a táhne ho že ONA ho vysvleče, přezuje, a musí s ní okamžitě do jiné místnosti dělat kafe a podobně… a on ječí že ne, že chce být s mámou, a ona ho táhne… kdyby to nebylo moje dítě, tak je to celkem komedie, takhle z toho mám osypky. Ale rozhodla jsem se, že je to zodpovědnost tchýně, jaký k ní bude mít vnouče vztah, pokud si to takhle chce kazit, protože jakmile já řeknu půl slova, smrtelně se urazí. Tak doufám že se to nějak samo vykrystalizuje. Nemám nástroj na to, jak vysvětlit dvouletému dítěti, že i když se s babičkou necítí dobře, tak ji musí poslouchat a dělat co ona po něm chce…

Nenech trapit svoje dite!!!
To ho jako nechas rvouciho odvlect a nic nereknes…? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
1.7.21 21:43
@Anonymní píše:
@Silver_Lining přesně jako bys popisovala naší situaci. Fakt úplně v bledě modrém. Moje dcerka teda moc ještě nemluví, takže jen říká ne nechci, ale už jde vidět že má svoji hlavu. U nás to bylo přesně také tak. Jako miminku jí to nevadilo, neprojevila se, tchýni jsme zkusili naznačit ať na ni netlačí a hraje si ideálně takové hry, které chce dcerka, ale ona ji podsouvala 10 hraček během minuty, i mě by se točila hlava z toho jak vehementně na ni tlačila. Teď už tchyně používá ty metody, které se mi úplně nelíbí,,pojď k babičce, jinak budu plakat, no ty jsi ošklivá holčička že nechceš k babičce, já mám tady čokoládu a když nepřijdeš tak ti ji sním"… Takže cítím ve vzduchu taky pěkný průšvih.

Jezis, tohle nedopust, fakt ne.
To jsou priserny kecy.
Ona v ni vzbuzuje pocity viny, total. Tchyne je pekna manipulatorka.
Chran svoji dceru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2613
1.7.21 21:55

@Lucie_Sx hele řeknu, a táhne dál a dělá že neslyší, tak jdu co nejrychleji za nimi aby se uklidnil (zouvám si boty, táhnu mimino) já rozlišuju že už je větší, mimino takhle tahat nenechám, batole si už aspoň řekne co chce (resp. nechce), takže se tchýně nemůže vymlouvat že nechápe proč řve… A stejně to s ní nic nedělá- to už je její ale vědomá volba. Ona má takový ten styl že děti nejsou hotoví „lidi“, nebude naslouchat tomu co on chce, když ona něco řekla. Prostě 100% autoritativní výchova. Mám z toho strašně špatný pocit, jenže bohužel, je to babička… Je těžký z toho vyjít nějak bez velkého konfliktu. Fakt se bojím jaký bude další vývoj… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
1.7.21 22:02
@Lucie_Sx píše:
Nenech trapit svoje dite!!!
To ho jako nechas rvouciho odvlect a nic nereknes…? 8o

No že jo, taky koukám, jak maminky nechají vláčet svými dětmi 8o Rozhodně bych se ozvala i za cenu konfliktu. Abych hleděla na to, jak babička praktikuje tyhle tahanice, to ne. Nechala jsem si děti vždy nejprve na klíně, svlékala jsem je já a ony se během 10 minut rozkoukaly a vše bylo normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
1.7.21 22:52
@Silver_Lining píše:
@Lucie_Sx hele řeknu, a táhne dál a dělá že neslyší, tak jdu co nejrychleji za nimi aby se uklidnil (zouvám si boty, táhnu mimino) já rozlišuju že už je větší, mimino takhle tahat nenechám, batole si už aspoň řekne co chce (resp. nechce), takže se tchýně nemůže vymlouvat že nechápe proč řve… A stejně to s ní nic nedělá- to už je její ale vědomá volba. Ona má takový ten styl že děti nejsou hotoví „lidi“, nebude naslouchat tomu co on chce, když ona něco řekla. Prostě 100% autoritativní výchova. Mám z toho strašně špatný pocit, jenže bohužel, je to babička… Je těžký z toho vyjít nějak bez velkého konfliktu. Fakt se bojím jaký bude další vývoj… :nevim:

Neee! Batole si nerekne co chce. Ma mamu, ktera se ho musi zastat. Beres mu to zakladni, co u tebe ma - pocit bezpeci.
Jestli babicka nevnima, ze ma prestat, mas zarvat, az se zatresou okna. Babicka nebabicka.
Chudak dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
2.7.21 06:20
@Silver_Lining píše:
@Lucie_Sx hele řeknu, a táhne dál a dělá že neslyší, tak jdu co nejrychleji za nimi aby se uklidnil (zouvám si boty, táhnu mimino) já rozlišuju že už je větší, mimino takhle tahat nenechám, batole si už aspoň řekne co chce (resp. nechce), takže se tchýně nemůže vymlouvat že nechápe proč řve… A stejně to s ní nic nedělá- to už je její ale vědomá volba. Ona má takový ten styl že děti nejsou hotoví „lidi“, nebude naslouchat tomu co on chce, když ona něco řekla. Prostě 100% autoritativní výchova. Mám z toho strašně špatný pocit, jenže bohužel, je to babička… Je těžký z toho vyjít nějak bez velkého konfliktu. Fakt se bojím jaký bude další vývoj… :nevim:

Promin, ale je to i Tvoje vedoma volba, ze tomu syna vystavujes. Jediny kdo se nemuze branit je ten kluk. Takovou scenu bych videla jen jednou a babicka nebabicka, proste bych tam s detma nejezdila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.7.21 07:40

@Lucie_Sx Já ji právě chráním, dcerka je v její společnosti defacto stále u mě, To víš že ji nenechám nic takového říkat, tchýni jsem se snažila vysvětlit aby se ponořila do toho dětského světa a chytila si její pozornost, ale nic… Spíše když máme nějakou rodinnou akci a je vidět že dcerka za tchýni nechce, tak je to fakt smutné, já bych se propadla do země, kdyby se to stalo mě, jde to fakt dost vidět :(

• Citovat
  • Upravit
2613
2.7.21 07:52

@Ijen @Lucie_Sx diky za nahled. Ja uz si prijdu jak blazen, ze mi to jako jedine z rodiny neprijde normalni. On to nejakou dobu zvladal, ale ted ma proste nejaky horsi obdobi. Zamyslim se co jeste muzu udelat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
2.7.21 16:54
@Ijen píše:
Promin, ale je to i Tvoje vedoma volba, ze tomu syna vystavujes. Jediny kdo se nemuze branit je ten kluk. Takovou scenu bych videla jen jednou a babicka nebabicka, proste bych tam s detma nejezdila.

Přesně tak, nechává se svým dítětem zacházet jako s kusem hadru a přihlíží, protože se bojí proti tchyni vymezit. Zvedá se mi tlak jen při té představě, PROČ dopustí takové necitlivé jednání a přihlíží mu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
2.7.21 16:56
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx Já ji právě chráním, dcerka je v její společnosti defacto stále u mě, To víš že ji nenechám nic takového říkat, tchýni jsem se snažila vysvětlit aby se ponořila do toho dětského světa a chytila si její pozornost, ale nic… Spíše když máme nějakou rodinnou akci a je vidět že dcerka za tchýni nechce, tak je to fakt smutné, já bych se propadla do země, kdyby se to stalo mě, jde to fakt dost vidět :(

Moje máma má podobnou mluvu. Také zkoušela na mojí dcerku: pojď, upletu Ti copánky (dcera se nechce ani učesat), takže následovalo: neee. Tak já si najdu jinou holčičku, které copánky upletu. Jen jsem prošla okolo a slyšela to, tak jsem okamžitě reagovala: Ano, najdi a XY dceru vynech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.7.21 16:57
@Silver_Lining píše:
@Ijen @Lucie_Sx diky za nahled. Ja uz si prijdu jak blazen, ze mi to jako jedine z rodiny neprijde normalni. On to nejakou dobu zvladal, ale ted ma proste nejaky horsi obdobi. Zamyslim se co jeste muzu udelat.

Nestaci se zamyslet, musis JEDNAT!
Co ti tchyne muze udelat? Vynada ti? Bude neprijemna? Urazi se?
No a co??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
2.7.21 16:59
@Silver_Lining píše:

NENÍ to normální a je na Tobě, abys zasáhla. Tvůj manžel/partner v tom vyrostl, nebude tento styl „výchovy“ rozporovat. Mě by to silně vadilo a nedopustila bych ani za cenu konfliktu.
Co myslíš tím, že zvládal? Nechal se odvláčet a tím pádem „poslouchal“? A teď už nechce? Tak to se vůbec nedivím a naopak bych hodně důrazně vysvětlila, jak to odteď na návštěvě bude: Nejprve se převlékne sám nebo s Tebou, rozkouká se a pak si určitě s babičkou pohraje, posadí na klín, kouknou spolu z okna na veverky nebo nějaký jiný společný rituál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová