Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Klid, vlasy zase dorostou. V 11 je to dost brzo na takové experimenty, ale zase dneska je tak nějak všechno dřív. Kdo jí to vyholil, to přece nemohla zvládnout sama? Co na to říkají rodiče té druhé holky? My jsme si takhle s kamarádkou píchaly na tajno další dírky do uší, ale to nám bylo víc, tak 13, 14 myslím.
Příspěvek upraven 20.06.22 v 12:48
Ještě, že za nás frčeli spíš dlouhý vlasy. Samozřejmě, že sem měla vlasy podle svýho idolu.
Co naděláš, snad jí to brzo přejde.
Hele, tak blbě vypadá ona, není to trvalý… Asi bych byla prvně v šoku, kdyby naše blondýna přišla s čírem, ale jinak je to spíš směšné.
Prosím tě, a jak souvisí ulítlý účes podle kapely s problémy v rodině, výchovou a nevím čím ještě
? Jako ano, v 11 se měla dovolit no, ale to mohla bez dovolení udělat teda mnohem horší věci - chodit za školu, zkoušet kouření nebo alkohol…tohle je přece naprosto neškodné. Jasně bych jí řekla, že se vám to vůbec nelíbí, to ano. Vlasy dorostou.
Jinak já byla podobně „bezproblémové“ dítě, rozuměj jsem měla doma docela vojnu a nedovolila si v ničem ani pípnout. Taky v 11 na letním táboře to nějak vygradovalo, vybublalo to ve mě ve chvíli, kdy se tam holky bavily o tom jaké krásné plavky si koupily a já měla naprosto nemožné po tetě, které se mi samotné vůbec nelíbily a věděla jsem že naprosto neexistuje si říct nějaké jiné dokud mi jsou, a s kámoškou jsem si tam obarvila vlasy na fialovo. No bylo to hrozné léto, scéna jako blázen, zákaz úplně všeho na celé prázdniny, máma ubrečená…přitom takové blbosti jsou úplně jedno, žádné důsledky to nemá pro život. Tak bych to přehnaně nehrotila.
No, nedelala bych nic. Bylo by mi to vlastně jedno, nenarokuju si dceřiny vlasy a ani bych se za ni nestydela (ruku na srdce, asi to moc dobre nevypada). Mě naopak vadí, ze moje dcera ma vlasy dlouhé a chtěla by mikado (líbí se ji, když byla mensi, už ho měla, navíc ma vlasy jemne a cuchaji se ji) a ostříhat se “nemuze”, protože babicka a tatínek by to nepřežili, pořad ji skrz to nepřímo vydiraji nebo jak to rict. Kdežto mě by nevadila u ni ani hola hlava
a to ma osm let
@Petula306
U nás si na ZŠ dělaly seznam, kdo má z domova dovoleno líčení a nalakované nehty, a volaly a práskaly, když byl upraven někdo nedovolený ![]()
@Anonymní píše:
Ahojky, omlouvám se za anonymitu, ale potřebuji znát váš názor.Dcera, 11 let se nám sama ostříhala.
Měla takové normální vlasy asi po ramena, nikdy jsme s manželem nebránili jejímu vzhledu, kdykoli přišla, že chce nějakou změnu, snažili jsme se najít nějaké společné řešení. Není ani problémová, ve škole i oblíbená, ale včera přišla domů od kamarádky a má vyholenou hlavu a uprostřed nechaný jen copánek (jako avatar)…
Není sama, s tou její kamarádkou jsou na tom obě stejně. Volali mi ze školy, jestli mám vůbec tušení, co dcera udělala a jestli u nás nejsou nějaké problémy.
Že to je podle nějaké kapely. Upřímně jsem neměla slov, asi nezbývá, než čekat, že to přejde. Ale když jsem byla já mladá, tak jsem taky experimentovala se vším možným. Je možné, že by se mi to osudem vrátilo.
Přitom si jí všímáme dostatečně, jsme i normální rodina, děti nepřehlížíme. Zeptala jsem se jí, proč to udělala a víc šťastnou jsem ji snad neviděla, a spokojeně odpověděla, že se jí to tak líbí.
Manžel to rozdýchává v dílně a já nevím, co teď, vlasy už nevrátím, ale co vaše děti? Nějaká podobná zkušenost?
kvůli tomu, že se holčina ostříhala?? ![]()
Nádech, výdech…vlasy dorostou, a když to bude jenom toto tak se tomu společně za pár let zasmějete.
@Petula306 píše:
Volali ze školy… tvl, ty učitelky mají teda starosti.
No tak on takovýhle úlet někdy opravdu může značit, že se něco závažného děje, zvlášť u takhle mladé holky. Takže se učitelce ani nedivím, že se o to zajímala. Protože když by ne a někdo tu holku třeba zneužíval, tak pak se zase bude řvát, co dělala škola, proč se o děcka víc nestará, to známe.
@Anonymní píše:
Manžel to rozdýchává v dílně a já nevím, co teď, vlasy už nevrátím, ale co vaše děti? Nějaká podobná zkušenost?
Přímou zkušenost zatím nemám - moje dcera je sice starší, ale na svých vlasech si příliš zakládá než aby s nimi dělala pokusy.
Nech ji žít… podobné experimenty v tomhle věku nejsou nic mimořádného. Asi pro ni vlasy nejsou tak podstatné jako pro tebe a manžela
Buď ráda, že si s kamarádkou někde nepropíchly pupík… ![]()
V 11 letech, to zacina brzo… spis bych si s ni sedla, vysvetlila, ze dostane trest za to, ze to nerekla predem, ne za to, ze si chce zmenit uces… dulezite je doma mluvit, mluvit mluvit - jestli chce blbost (holou lebku treba nebo ruzove vlasy), tak prosim, ona to bude nosit, ale ma to oznamit predem
Uz se tesim na sve deti s cim prijdou ![]()
Kluk 7 byl u holiče, nechali jsme tam 300 korun a on si další den ještě vystříhnul pěšinku
, no já se tomu směju, vypadá trochu jako vězeňský mukl, ale tatínka to nehorázně namíchlo, už několikrát mu řekl, že je a vypadá jako blbec ![]()
já měla na hlavě 2 barvy a pak mop (tak tomu říkal táta) jinak to byly copánky z chemlonu… moje kamarádka si zase podholila vlasy ![]()
hele zrovna tohle doroste, tetování nebo talíře v uších je horší
jo začalo to brzo no ![]()
Ahojky, omlouvám se za anonymitu, ale potřebuji znát váš názor.
Dcera, 11 let se nám sama ostříhala.
Měla takové normální vlasy asi po ramena, nikdy jsme s manželem nebránili jejímu vzhledu, kdykoli přišla, že chce nějakou změnu, snažili jsme se najít nějaké společné řešení. Není ani problémová, ve škole i oblíbená, ale včera přišla domů od kamarádky a má vyholenou hlavu a uprostřed nechaný jen copánek (jako avatar)…
Není sama, s tou její kamarádkou jsou na tom obě stejně. Volali mi ze školy, jestli mám vůbec tušení, co dcera udělala a jestli u nás nejsou nějaké problémy.
Že to je podle nějaké kapely. Upřímně jsem neměla slov, asi nezbývá, než čekat, že to přejde. Ale když jsem byla já mladá, tak jsem taky experimentovala se vším možným. Je možné, že by se mi to osudem vrátilo.
Přitom si jí všímáme dostatečně, jsme i normální rodina, děti nepřehlížíme. Zeptala jsem se jí, proč to udělala a víc šťastnou jsem ji snad neviděla, a spokojeně odpověděla, že se jí to tak líbí.