Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jsou to jen vlasy. Myslela jsem, že doba kdy se řešila délka nebo že má holka krátké vlasy na kluka je už dávno pryč. Evidentně ne. Učitelky mají řešit prospěch a ne strkat nos do vzhledu děti, pokud to není vzhled zanedbany. A vy buďte taky v klidu. Vlasy dorostou. Dítě je šťastný. Sama si to tak vymyslela a udělala. Zasmála bych se tomu, řekla ji ze je prdlá a šla dal. Puberta klepe na dveře. Cim víc budete v takových nepodstatnych věcech jako je účes vidět problém a resit to, tím víc bude chtít experimentovat za vašimi zády jako formu vzdoru.
@Keyllah většinou i v současnosti. Beru podle dětí u nás. Už 20 let dělám vedoucí jednoho kroužku a takovéto experimenty začínají děti většinou dělat až na druhém stupni - hlavně když jde do té doby o bezproblémové děti. Pokud je holčina třeba v páté třídě, tak se prostě nedivím, že se učitelka zeptala.
Každá to bereme podle sebe. Mně učitelka zavolala, že se mi omlouvá, nechce mě rušit a děsit. Ať se nelekám, že si synek vystříhal na hlavě kolečka. Že chápe, že to bude nejspíš jen klukovina, ale raději se mě chtěla zeptat, jestli je všechno v pohodě, protože den předtím i bezdůvodně brečel. Žádné výčitky, jen prostě zájem o dítě.
Moje dcera se ostříhala na pankáče (půlu hlavy a ofinu) v necelých 3,5 letech.. Ve kšolce si všimly ale tedy nevolaly mi kvůli tomu.
Blbý bylo když ve kšolce chtěla ostříhat pak i kamarádku. Naštěstí učitelka zasáhla, vysvětlila a už se neopakovalo. To by byl assi průser. ![]()
@ludmilaadamkova píše:
Moje dcera se ostříhala na pankáče (půlu hlavy a ofinu) v necelých 3,5 letech.. Ve kšolce si všimly ale tedy nevolaly mi kvůli tomu.
Blbý bylo když ve kšolce chtěla ostříhat pak i kamarádku. Naštěstí učitelka zasáhla, vysvětlila a už se neopakovalo. To by byl assi průser.
Sestřenice si ostříhala ve školce nejen vlasy, ale s kámoškou v nestřežený okamžik i obočí.
Učitelka volá - špatně. učitelka nevolá - zase špatně… ty učitelky to nedělají z nudy, ale proto, že už jim rukama prošly různé případy, mnohdy takové, že si je ani neumíte představit. Chápu, že rodiče obtěžuje prevence. Jo být průser, to se to křičí, proč se škola neozvala, že si přece musela všimnout… No nic.
ale jako fakt by mě ten „účes“ zajímal - nebo aspoň fotka toho idolu, podle kterého došlo ke zkrášlení.
@Billi píše:
Každá to bereme podle sebe. Mně učitelka zavolala, že se mi omlouvá, nechce mě rušit a děsit. Ať se nelekám, že si synek vystříhal na hlavě kolečka. Že chápe, že to bude nejspíš jen klukovina, ale raději se mě chtěla zeptat, jestli je všechno v pohodě, protože den předtím i bezdůvodně brečel. Žádné výčitky, jen prostě zájem o dítě.
Mám úplně stejnou zkušenost… dcera takhle jednou u šaten vztekle praštila batohem o zem plus si k tomu pronesla něco „od plic“, zahlédla ji učitelka a ještě týž den mi volala, jestli se něco neděje, není přetažená nebo toho nemá moc, že ji takto nezná. Paní učitelka je zároveň výchovnou poradkyní na škole, takže nechtěla nic podcenit…
Připadá mi to úplně normální… a je to přesně to, co já osobně od pedagogů, kteří s mými dětmi v určitém období tráví v běžných pracovních dnech vlastně víc času než já sama, tak trochu očekávám.
Rozhodne s manželem navštivte psychologa a nějakou terapeutickou léčbu.
@Anonymní píše:
No já první dojem, že šok a pak jsem držela smíchNo vypadá to hrozně
Nemas fotku?
Inak, ja som tiez experimentocala s vlasmi, ale az starsi. Ak teda nepocitam vystrihanie vlasov u korinku ked mi bolo 3. Mama si myslela, ze mam nejaku chorobu, ked mi zacali upadavat cary vlasov.
Inak, mam tetovanie od 16r (vtedy to bolo unikatne, som bola snad jedina zenska v meste s kerkou). Asi by som jej rekla, ze priste by si to rada vedela pred (predsalen ma 11), ale na druhej strane, je to jej telo ![]()
@Maarika píše:
Vlasy dorostou a každý v životě má nějaký ten úlet
Přesně. Jsou to jen vlasy, nic nevratného. Stejně s tím nic neuděláš a jestli je spokojená ![]()
A jak to vypadá? Zvládly to aspoň rovně bez zubů?
@Keyllah píše:
a co znamená většinou?to co bylo dřív neplatí, vše se posunuje strašně napřed, navíc to spáchala s kamarádkou, spolužačkou? 11let už v dnešní době opravdu začínající puberta je…
Za sebe, bych úplně nepotřebovala tento telefonát od učitelky, změny účesu bych si nejspíš sama všimla a s dcerou to řešila, a telefonát jestli je u nás vše v pořádku, by pro mě byl poněkud trapnýono taky záleží, jak to učitelka podala, takový ten tón, jak to dítko vychovávám, když si dovolí přijít s vyholenou hlavou, je o dost jiný, když jde učitelce opravdu o to dítě a nechce spíš shodit rodiče…
Tak zakladatelka psala, že se učitelka ptala, jestli o tom doma vůbec vědí, co má holka na hlavě. Takže si taky mohla myslet, že u někoho byla na víkend a tam udělali toto a že se doma ještě nepochlubila. Nebo se taky tak trochu sichrovala, aby si někdo nemyslel, že se to třeba stalo ve škole, jsou i takoví rodiče, co se po škole vozí úplně za všechno a první volají učitelům, když potřebují někomu vynadat. Z mého pohledu, troufám si říct již zkušené učitelky, ten její telefonát prostě chápu. ![]()
@ludmilaadamkova píše:
Blbý bylo když ve kšolce chtěla ostříhat pak i kamarádku. Naštěstí učitelka zasáhla, vysvětlila a už se neopakovalo. To by byl assi průser.
Ano, ale to jsou malé děti, co z toho ještě nemají rozum, to se bere trochu jinak.
@helenai píše:
@Petula306
U nás si na ZŠ dělaly seznam, kdo má z domova dovoleno líčení a nalakované nehty, a volaly a práskaly, když byl upraven někdo nedovolený
Tvl ![]()
@Liberalissima píše:
Tvl
No a to si představte, že za dob mých let na ZŠ bylo naprosto nemyslitelné, aby nějaká holka přišla nalíčená nebo s nalakovanými nehty. Když to zkusila, byla šupem poslána k umyvadlu, nebo táhnuta do dílen pro ředidlo. ![]()
@unuděná píše:
Jojo, to bude nádheraChudák holka, ta by dopadla. Nejen, že by naštvala tátu a babičku (jo, na to se může vybodnout), ale ještě bude vypadat jako mag.or. Ke kadeřnici probůh, pokud neumí stříhat! Pěkné mikádo je jeden z nejtěžších sestřihů, obzvlášť na jemných vlasech.
Přesně tak, musí se sestřihávat postupně a fiknout to pod gumičkou je blbost. Moje teta kadeřnice říkala, že nejhorší sestřih je mikádo pod bradu.