Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@SIMONA1234 na zahradě právě.. Víc mi není schopna říct, knuci u toho a pofnukava. Očividně byla situace ná zahradě, kdy chtěla jít dcera za kamarádem a p. Učitelka ji chytla nějak silné za ruku a malá ji kopla.. Minule šli venku a p. Učitelka ji držela za ruku a malá si chtěla upravit botu, sehla se a ona ji chytla a silné zvedla.
Málo dusledni v tom Že toho chodne dceři dovolíme. Že ji tolik netrestame.. Když něco provede, sedneme si a mluvíme s ni a snažíme se to vysvětlit.. Nějak mám blok k fyzickým trestum. Když je nejhůř, vezmeme ji tablet, takže pohádky a nesmí ven.
@Ajvi89 píše:
@SIMONA1234 no dcera mi řekla, že byly venku a že jí p. Učitelka chytla, když chtěla jít za kamarádem. Stěžuje si že ji ta ruka bolí.. Tohle není poprvé co si dcera stěžovala že ji chytla silně.. A zakázat, že jsme prý málo dusledni..
A v jake situaci za nim chtela jit? Sly venku ve dvojicich a ona se chtela odtrhnout a prebehnout jinam, byly na zahrade (tam zase milion moznosti - mohla vbehnout treba pred houpacku tak ji uca silne chytla, nebo ji chytla silne jen tak z pleziru? ) to jsou vsechno dulezite veci, ktere musis zjistit…
@jahuhudka píše:
Píšu že to je neadekvátní reakce dítěte. To co popisuješ -ranní loučení občas bývá hysterické to je asi jiná situace, než že když předškoláka někdo silně vezme za ruku a on ho na oplátku kopne.(možná ještě kdyby to byl někdo v jeho věku, ale kopnout učitelku? )
Hysterických okažiků je ve školce hafo i během dne, nejen ráno.
Děti reagují na takové situace různě…jeden se rozbrečí, jiný přestane komunikovat…někdo kopne, kousne.
Ono co mu jiného zbývá?
@Ajvi89 píše:
@SIMONA1234 na zahradě právě.. Víc mi není schopna říct, knuci u toho a pofnukava. Očividně byla situace ná zahradě, kdy chtěla jít dcera za kamarádem a p. Učitelka ji chytla nějak silné za ruku a malá ji kopla.. Minule šli venku a p. Učitelka ji držela za ruku a malá si chtěla upravit botu, sehla se a ona ji chytla a silné zvedla.
Málo dusledni v tom Že toho chodne dceři dovolíme. Že ji tolik netrestame.. Když něco provede, sedneme si a mluvíme s ni a snažíme se to vysvětlit.. Nějak mám blok k fyzickým trestum. Když je nejhůř, vezmeme ji tablet, takže pohádky a nesmí ven.
Nějak mi nedochází JAK může učitelka vědět JAK trestáte/netrestáte dítě doma? Jak ho vychováváte…? Asi věští nebo co…
Každopádně na každé dítě funguje něco jiného…říct nebo naznačit, že když jí nasekáš na zadek, tak bude „fungovat“ je blbost.
A dcera byla do tohohle incidentu „bezproblémové dítě“…nikdy učitelky nic neřešily? Je to fakt divný…dítě bez problémů a najednou tak vyhrocená situace a následná reakce.
@j.a.n.i1 píše:
Mě to přijde jako naprosto pochopitelná reakce, učitelka na ni z jejího pohledu zaútočila, tak se bránila… jasně, pokud ji chytila protože ji letěla pod auto, tak je to pochopitelné i ze strany té učitelky.
Fakt? Tak to jsem vychovala dva truhlíky, nikdy by si to nedovolily k dospělému i kdyby na ně v jejich očích zaútočil. Řekly by mi to doma a reagovala bych já. Ale aby do nich třeba žďuchla učitelka ať jde rychleji a oni se otočily a koply do ní to fakt ne
@SIMONA1234 píše:
Nějak mi nedochází JAK může učitelka vědět JAK trestáte/netrestáte dítě doma? Jak ho vychováváte…? Asi věští nebo co…
Každopádně na každé dítě funguje něco jiného…říct nebo naznačit, že když jí nasekáš na zadek, tak bude „fungovat“ je blbost.
A dcera byla do tohohle incidentu „bezproblémové dítě“…nikdy učitelky nic neřešily? Je to fakt divný…dítě bez problémů a najednou tak vyhrocená situace a následná reakce.
Proc myslis, ze do te doby bez problemu? Kdo chodi ve vasi skolce za ruku s ucou? Mi to naopak prijde uz jako vyhrocena situace ![]()
@SIMONA1234 píše:
Přesně tak. Do té doby žádný konflikt. Proto mi to nejde do hlavy. Malá není vůbec agresivní typ i když naposledy ji kluk ve školce dal ránu ránu do hlavy, brečela a řekla to učitelce, ale nikdy to nevrátila. Možná to opravdu byla reakce na tu bolest. Ale to muselo tedy bolet. No uvidíme co řekne zítra učitelka
@evill píše:
Proc myslis, ze do te doby bez problemu? Kdo chodi ve vasi skolce za ruku s ucou? Mi to naopak prijde uz jako vyhrocena situace
Tak se mnou za ruku chodí „za odměnu“… Ne za trest…
Pokud mám náročnější dítě, vedou ho dva rozumní předškoláci mezi sebou.
Ale jinak souhlasím…taky mi to je divné, tak najednou…
@evill píše:
Proc myslis, ze do te doby bez problemu? Kdo chodi ve vasi skolce za ruku s ucou? Mi to naopak prijde uz jako vyhrocena situace
Ano chodí pokaždé za ruce. I na spaní a ze spaní.. Na zahradu či ven.. Vždy ve dvojicích. Opravdu do té doby nikomu neublizila. Opravdu ne. Má trirocniho bratrance a ten ji kolikrát opravdu přímo sikanuje, ale ona se jen směje nebo přijde s brekem že to opravdu bolelo… Ale nikdy nevztahla ruku nebo kopla..
@evill píše:
hlavně zakladatelka hned na zčátku píše, že je velmi živá… to vysvětluje držení venku za ruku učitelkou. A ani bych se nedivila, kdyby zakladatelky dcera nebyla ve školce takový andílek jako doma.
@Ajvi89 píše:
Přesně tak. Do té doby žádný konflikt. Proto mi to nejde do hlavy. Malá není vůbec agresivní typ i když naposledy ji kluk ve školce dal ránu ránu do hlavy, brečela a řekla to učitelce, ale nikdy to nevrátila. Možná to opravdu byla reakce na tu bolest. Ale to muselo tedy bolet. No uvidíme co řekne zítra učitelka
No uvidíš co ti řekne…určitě bych chtěla znát podrobnosti a případně všechny situace, které tomu předcházely. Někdy si bohužel učitelky samotné naběhnou tím, že nechtějí „žalovat“ (rozuměj řešit problémové chování), aby nevypadaly jako NESCHOPNÉ a tak mlčí, usmívají se, všechno je ok…ale problémy se nabalují a pak BUM!!!Něco se stane…a rodič zjistí, že už třeba půl roku dítě kouše…je nezvladatelné…zhoršilo chování atd.
Může to být i tvůj případ a nemusí…uvidíš zítra.
@lucenka píše:
hlavně zakladatelka hned na zčátku píše, že je velmi živá… to vysvětluje držení venku za ruku učitelkou. A ani bych se nedivila, kdyby zakladatelky dcera nebyla ve školce takový andílek jako doma.
Jj…většinou se děti ve školce chovají líp než doma…ale jsou i opačné případy. Málo, ale jsou…
Pokud ji úča silně chytla, měla jí hned vysvětlit, proč… pokud to bylo z důvodu ochrany, aby třeba malá nespadla někam, nebo ji něco nesrazilo (kamarád na koloběžce třeba), tak to je ok, ale kdyby jí to učitelka hned vysvětlila, nemusela by dcera kopnout… vem si, kolik dětí má doma rodiče co nemluví sprostě, chovají se pěkně a pak děcko jde na chvilku ven, nebo do školky a naučí se plno výrazů od kamarádů, co mají doma rodiče, co mluví sprostě a nevím co všechno. A pokud si dcera už stěžovala na učitelku a učitelka nakazuje plácání přes zadek, trošku bych si to s ní vyříkala, kdoví, co jí udělá příště…
Asi chodíme do divný školky, ale asi i kdyby byl nějakej incident, tak se úča nebude hned chlubit = bonzovat na dítě?
Tím spíš buzerovat mě za to, že nezvládá děti..
Prostě vím, že u nás ve školce by to takto nebylo a hotovo ![]()
Možná úča měla spíš stres z toho, že holku bolí ruka.. ale normální učitelka by řekla něco jako „já se omlouvám, ale vaše dcera chtěla běžet přes cestu, tak jsem jí rychle čapla a stěžuje si na ručičku, snad to přejde..“
Nedá mi to nereagovat. Napadá mě třeba situace, kterou řeším dnes a denně (mám na starost starší děti, ale hodně zkušeností i s menšími). Děti si spolu hrají tak, že po sobě skáčou, bijí se, koušou se, dělají si naschvály (doplňte si cokoliv). Oba to berou jako legraci do té doby, než se to jednomu přestane líbit. V tu chvíli to ale většinou ten druhý neodhadne a je z toho pláč a řev. To řeším dnes a denně a stejně si nedají pokoj - snažím se to zastavit dřív, než se to dostane ke zmíněnému okamžiku. Pokud dítě nereaguje na moje slova apod., nemám jinou možnost, než ho chytit. Samozřejmě ne tak, aby mělo modřinu, ale tak, abych ho prostě odchytla a oddělila od druhého.
Nechci říct, že je to případ Vaší dcery, ale napadlo mě to jako jedna z možností při popisu. Sama jsem zvědavá, co zítra zjistíte. Taky mám dítě, co bylo 4,5 roku zcela jako andílek a poslední 2 týdny bych ji nejraději vystřelila na Mars.