Dcera vstává ve 4

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Kolicek95
2.6.21 13:13
@Hobitka píše:
@Kolicek95 Syn byl od narozeni do 2r vzhuru kazdou noc od 1 do 4. A pak vstal v 6. To taky chces :mrgreen:. Ale s vekem ho to preslo. Ale asi mi to vadilo ve vysledku mene, nez co delaly holky - ty dlouho usinaly az pred pulnoci - prakticky do doby, nez jsme zrusili odpoledni spanek. To clovek ani s muzem slovo neprohodil. Nejstarsi dcera ma potrebu spanku cca 8-9 hodin denne od malinka… Mam proste tri nespavce, uz jsem se s tim smirila a od te doby to snasim lepe :hug:.

No to je radost :D. Už jsem hned vděčnější, vstávání ve 4 ještě jde, hlavně když mám klidný večer.

• Citovat
  • Upravit
Lo
6285
2.6.21 13:14

Já tak mám oba syny :) Starší má 8 let, chodil jako miminko spát kolem 7me a vstával v 5. Teď v 8 letech chodí spát v 8, ihned je tuhej, ale tolikrát v 6 už slyším, jak je vzhůru. U toho je ale dobrý už, protože se sám zabaví a nikoho nebudi :D No a mladší má 8 měsíců, usíná večer před sedmou, v noci se jednou vzbudí na mliko kolem dvanácté a pak spí do 5ti nebo 6ti ráno, víc ani náhodou. Takže oba jak přes kopírak. Já si zase říkám, že večer je klid, protože chodí oba spát brzy a to mě uklidňuje :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
910
2.6.21 13:21

Já bych vůbec netlačila na pozdější večerku, naopak. Dej ji spát, když je unavená, klidně před 7 večer. Z toho, co píšeš, vychází, že u vás čím později dáš spát, tím dřív vstane - asi je přetažená, tak spí hůř, tak to bývá. Dej spát dřív, nedrž ji vzhůru, když už je protivná a unavená, a běž i ty spát brzy. Jasně, v 8 asi neusneš, ale jít si lehnout v 9 - do 4 to máš pak krásně 7 hodin spánku (ok, mínus pauzy na kojení) a dospi se ještě trošku přes den. Přežít. U nás taky bývaly různé období - včetně období, kdy první bdělé okno dne bylo zhruba mezi 2:30 a 5:00 - to pak hezky vytuhnul, když už vycházelo slunce a manžel vstával do práce :lol: takže se moc nedalo jít se dospat :lol: Snad to přejde, hodně sil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
2.6.21 13:46
@Kolicek95 píše:
Tak to mě ještě čekají radostné chvíle :D. Souhlasím, že nejlepší je se s tím smířit. Když byla novoš, tak občas vstala v noci a hodinu byla vzhůru. Když se mi to stalo poprvé, podruhé, tak jsem byla naštvaná a bála jsem se, že takhle to bude furt, ale pak jsem si řekla, že se houby stane, když budu chvíli v noci vzhůru a hned mi bylo líp. Takže asi to tak přijmu i teď a bude mi líp. A snad začne vstávat rozumněji. To stresování se, že to tak zůstane, je přesné.. První dva měsíce se uspávala nošením, tak jsem se stresovala, že to tak zůstane, pak měsíc usínala sama, to jsem se radovala, a teď zas uspávám jen kojením a stresuju se, co budu dělat, až bude mít zuby, abych nekojila po čištění :D. Jinak vývojový skok teď byl, to máš pravdu 8o. Začala se konečně živě točit na boky, předtím se otočila tak třikrát za den, teď sebou úplně mrská. A taky se umí vzpřímit konečně na rukou. Užuž čekám otočku na břicho, intenzivně se snaží. To mě ani nenapadlo, že by to mohlo souviset. A ještě je fakt, že se více v noci kojí. :think:

Třeba to bude v pohodě, neznám žádný jiný dítě v širým okolí, co by se spaním prudilo jako to moje :lol: To stresování, že něco zůstane, dobře znám (taky okolí nezapomene postrašit, že jo). U nás se jednu dobu uspávalo pouze v nosítku a pouze venku (v listopadu :roll: ). Taky jsem šílela. A s kojením jsem si dělala starosti ještě v roce, že ji tak budu uspávat ještě až bude chodit do školky. Vůbec nic nenasvědčovalo, že by to mohlo přestat (zuby jsem teda neřešila, protože jsem pořád kojila i v noci). A ve 13 měsících najednou usnula bez toho, jen přitulená. Teda to kecám, ještě asi měsíc předtím hopslala, mrcasila se, zpívala a najednou bez varování vytuhla. Teď už se přitulí a spí během chvíle…

Jinak ty vývojový skoky jsou vážně znát. To dítě má najednou hrozně moc vjemů, zážitků, hlava jede… Musí dozrát, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
2.6.21 19:05
@Kolicek95 píše:
Jej, no aspoň v tom nejsem sama. :D Můžu koukat z okna na město a představovat si všechny ty maminky, jak bdí.

Jo, i to je možnost :mrgreen: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
2.6.21 19:20

Měla jsem to samé navíc se dlouho budila co 3 hodiny a dožadovala se mléka. Asi cca do půl roka pak se to za šlo prodlužovat.
Teď 2.5 roku a celkem už to jde spí celou noc ale je to pořád ranní ptáče vstava max v 6 a jednou za čas prochrape dopoledne. Asi aby se dospala nebo nevím… Možná je vzhůru v noci a hodně brzo ráno v postýlce a pak ještě vytuhne.
Takže řada výdrž. Dodrzuj rituály a ono se to nějak postupne upraví.

• Citovat
  • Upravit
24
2.6.21 19:35

Třeba dítě má hlad? Nenapadlo to někomu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
5.6.21 12:09
@Kolicek95 píše:
První spaní asi po hodině a tři čtvrtě, spí tak dvě hodiny. Bdí většinou 2,5 hodiny a pak dávám spát, uspávám teď téměř výhradně kojením. Kdysi mi usínala sama v postýlce, ale to se tak před měsícem změnilo. Přes den spí jak kdy, někdy si dá 4× 30 minut, někdy spí třeba jen třikrát, ale jeden spánek má delší, třeba dvě hodiny. Já vyčetla že kojenci spí v noci v kuse 10 hodin, z toho mi vychází, že v půl osmé dát večer spát by mělo být v pohodě, tak nevím, proč se začala budit tak brzo.

Tech 10 hod. v noci je takovy prumer, hodne seti spinka i 11 hod. - to zalezi na diteti a pozna se to dle toho, v jake naladicce se probouzi. Ja si myslim, ze ten problem muze byt v tom, ze spi takhle kratke spanky pres den a je take dulezite, po kolika hodinach bdeni a po jak dlouhem spanku jde spinkat vecer. Kdyz se vecer moc pretahne, tak z toho muze byt to brzke vstavani. Ono v tomhle veku nejde o to, aby miminko kazdy vecer chodilo spinkat ve stejny cas, ale spis zalezi na tom, jestli jde spinkat uvolnene a aby nebylo pretazene. Take je mozne, ze tech 4 spanky uz je moc. Kdybyste to chtela resit individualne, tak napiste sz - rada pomuzu. Nemyslim si, ze se musi cekat, az dite z toho vyroste, vetsinou za tim se najde nejaka pricina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
5.6.21 12:35

@Viki89 Hele, můžeš aspoň něco naznačit veřejně? Protože by to musel být tip, co zabere opravdu prakticky okamžitě, když jinak se spánek mění +- po tom měsíci :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
6.6.21 09:28

@Ba-stet Proc by to melo zabrat okamzite? Zrovna v pripade spanku to nejde. Pro zacatek se musi vyplnovat spankovy denicek, podle nehoz se da odhadnout, kde se skryva problem, proto to nejde rict takhle obecne. Kazde dite bude mit ten denicek jiny. Ten „spravny“ cas ukladani se urcuje na zaklade toho, jak dlouhy a kvalitni spanek nasleduje po bdeni, v jake nalade se dite probudi. Kdyz se jedna o nocni spanek, tak je dulezite, aby to vecerni bdeni nebylo prilis dlouhe/kratke. Kdyz to posledni bdeni bylo prilis dlouhe, tak seto vetsinou pozna podle toho, ze prvni probouzeni po ukladani je trena po 20 az 40 min. Z toho denicku jde take poznat, ktera pricina vede k tem brzkym probouzenim - ne vzdy je ta pricina stejna. Problem vetsinou resi uprava rezimu (odhaleni optimalni delky bdeni a spanku) a take oddeleni silnych asociaci na spani od samotneho usinani (ted nemluvim o vyrvavani - todle nepraktikuji). Take jsou samozrejme dulezite podminky v pokojicku, kde dite spi. Zatemnovaci zavesy v lete jsou dulezite - ve tme se vyrabi melatonin, ktery kvalitnimu spanku napomaha, ale nevzdy je to jen o tech podminkach. Problem se resi komplexne a individualne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
6.6.21 09:45

@Kolicek95 Me nejvic pomohlo se se zmenou spanku proste smirit, protoze s tim u miminka fakt neudelas nic…a taky ze muze byz hur!

U nas od prosince vetsinu noci spim po hodinach, protoze maly se furt hemzi a chce prso, a spi na postylce prirazene l posteli bez zabrany, kdyz je tesne u me, hemzi se nonstop…

Spi s ni pres den a cekej na dalsi zmenu :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
6.6.21 09:48

@Viki89 Aha, jasně. A jak dlouho se ten deníček píše? Ja pravě chápu, že aby neco zabralo okamžitě je nesmysl. Ovsem kdybych psala 14dnu denicek, tyden neco zkoušela, tak to zabere asi tak stejně, jako když jsem nedelala nic. Jak jsem psala, dcera mela pul roku zdrcující spánkové fáze. Kazda trvala tri tydny az mesic, pak byl tyden az 14 dnu klid a pak přišlo neco noveho. O úpravě režimu jsem si mohla nechat zdát. Dokonce ani v době, kdy spala jednou denně 30 minut (to jsem videla i bez deníčku, ze je u půlročního mimina průšvih) se mi nepodarilo prinutit ji spat víc nebo jindy. Teprve když jsem vnitřně přijala, ze holt bude pul dne mrzutá a ze to nemůže trvat věčně, a přestala prudit, prodloužil se spanek nejdriv na tri čtvrtě hodiny a pak se vratil i odpolední. Sám a opet za cca měsíc.

Nerozoruju, ze to u některých dětí může pomoct, ale univerzální metoda není a nekdy to chce prostě jen přežít :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
6.6.21 10:16
@Viki89 píše:
@Ba-stet Proc by to melo zabrat okamzite? Zrovna v pripade spanku to nejde. Pro zacatek se musi vyplnovat spankovy denicek, podle nehoz se da odhadnout, kde se skryva problem, proto to nejde rict takhle obecne. Kazde dite bude mit ten denicek jiny. Ten „spravny“ cas ukladani se urcuje na zaklade toho, jak dlouhy a kvalitni spanek nasleduje po bdeni, v jake nalade se dite probudi. Kdyz se jedna o nocni spanek, tak je dulezite, aby to vecerni bdeni nebylo prilis dlouhe/kratke. Kdyz to posledni bdeni bylo prilis dlouhe, tak seto vetsinou pozna podle toho, ze prvni probouzeni po ukladani je trena po 20 az 40 min. Z toho denicku jde take poznat, ktera pricina vede k tem brzkym probouzenim - ne vzdy je ta pricina stejna. Problem vetsinou resi uprava rezimu (odhaleni optimalni delky bdeni a spanku) a take oddeleni silnych asociaci na spani od samotneho usinani (ted nemluvim o vyrvavani - todle nepraktikuji). Take jsou samozrejme dulezite podminky v pokojicku, kde dite spi. Zatemnovaci zavesy v lete jsou dulezite - ve tme se vyrabi melatonin, ktery kvalitnimu spanku napomaha, ale nevzdy je to jen o tech podminkach. Problem se resi komplexne a individualne.

To je celkem zajímavé. Hlavně s tím buzením po uspání. Protože mám odpozorované, že pokud jí dám spát před osmou, tak se vždy ještě jednou nebo dvakrát probere. Před spaním bdí cca 2,5 hodiny, někdy tři. Když se nad tím zamýšlím, tak všechno nastalo v jednu dobu - začala vstávat ve 4, kojit se dvakrát za moc místo jednou, usínat hůře přes den, budit se ještě jednou po večerním uspání a budit se s pláčem. Po nakojení je to lepší. Na to vstávání ve 4 asi zabraly opravdu ty závěsy, visí tři dny a vstávala mezi pátou a šestou. Taky jsem vyřadila ten 4. spánek přes den, zdá se to být zatím lepší. Ráno spala teď poslední tři dny od 8 do cca 9:30, pak hodinu a půl přes poledne a asi hodinu na večer, ráno v postýlce, pak dvakrát v kočárku. Spát jsem ji dala v sedm, protože padala únavou, usnula hned, ale vzbudila se ještě ve 20:30 a ve 20:50. Pak už spala dobře.

• Citovat
  • Upravit
168
6.6.21 10:46

@Ba-stet Ono tech poznatku o detskem spanku uz je vic, nez bylo drive. 30 min. jednou denne pro pulrocni miminko je opravdu malo a myslim si, ze kdyz za tim neni zadny neurologicky problem, tak vyresit se to da. Samozrejme, ze kazde dite cca do 1,5 let. prochazi ruznymi fazemi (treba rustovy a mentalni vyvojovy spurt) a v nekterych fazich se ten spanek zhorsuje, ale vzdy je to docasne zhorseni - s tim se musi pocitat. Vnitri klid maminky je urcite take dulezity - dite to citi a casto take plati, ze u klidnejsich maminek deti spinkaji lepe. Kazdopadne zastavam nazor, ze detsky spanek do urciteho veku se musi hlidat - vetsinou si dite samo nerekne, ze uz je na case jit do postylky, urcite bych to nenechavala na diteti. A souhlasim s Vami, ze detsky spanek se porad meni, ale nevzdy se ten spankovy problem vyresi sam, opravdu ne, avsak mate pravdu, ze kdyz matka je ze spanku sveho ditete prilis nervozni a vylozene s tim „bojuje“, tak to tomu spanku spis uskodi, nez naopak. Jinak, jak jsem mluvila o tom denicku, tak nejde jen o to - sepisovat ten denicek a cekat. Ja treba pracuji tak, ze kazdy ten denickovy den prozkoumam a analyzuji, pak na dalsi den navrhnu upravy (zkratit/prodlouzit bdeni, vic uvolnit dite pred usinanim atp.), uprava rezimu trva cca tyden-dva, pak se ten rezim samozrejme muze menit, ale vzdycky je to postupne a existuji nastroje na to, jak urcit tu konkretni zmenu. Nepisu to sama od sebe - studovala jsem to a jsem presvedcena, ze zlepsit spanek jde. Saqmozrejme, ze nedokazu pomoci vyresit uplne vsechny problemy, je to take hodne i o pristupu maminky, ale hodne veci napravit jde a nemusi se cekat, az dite z toho vyroste. Jinak spankove poradenstvi v Cesku zatim neni moc rozsirene, ale treba v Americe a Australii je to uplne standardni vec, ve Svedsku se treba spankove konzultace plati zdravotni pojistovna (stejne, jako to laktacni). :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
6.6.21 10:59
@Kolicek95 píše:
To je celkem zajímavé. Hlavně s tím buzením po uspání. Protože mám odpozorované, že pokud jí dám spát před osmou, tak se vždy ještě jednou nebo dvakrát probere. Před spaním bdí cca 2,5 hodiny, někdy tři. Když se nad tím zamýšlím, tak všechno nastalo v jednu dobu - začala vstávat ve 4, kojit se dvakrát za moc místo jednou, usínat hůře přes den, budit se ještě jednou po večerním uspání a budit se s pláčem. Po nakojení je to lepší. Na to vstávání ve 4 asi zabraly opravdu ty závěsy, visí tři dny a vstávala mezi pátou a šestou. Taky jsem vyřadila ten 4. spánek přes den, zdá se to být zatím lepší. Ráno spala teď poslední tři dny od 8 do cca 9:30, pak hodinu a půl přes poledne a asi hodinu na večer, ráno v postýlce, pak dvakrát v kočárku. Spát jsem ji dala v sedm, protože padala únavou, usnula hned, ale vzbudila se ještě ve 20:30 a ve 20:50. Pak už spala dobře.

Tak to jste sikovna! Je mozne, ze ten ctvrty spanek uz opravdu vadil, ale ted chvilku bude „chybet“, nez si dcerka na ty tri spanky zvykne, proto se na zacatku noci probouzi. Kdyz se budi po 1,5 hod., tak to znamena, ze ta unava nebyla az tak velka, na to by mohlo pomoct dcerku pred spanim co nejvice zklidnit (ponosit, pohladit, prstikove hry atp.). Jinak preji, at to takhle vydrzi, v tech 8 m. uz mozna zacne prechod na dva spanky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí