Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pusť jí pohádku a ležte dál než zase usne
tohle období se musí nějak přetrpět
@Kolicek95 Tak to jsem rada, ze se zajimate o spanek ditete, protoze vetsina maminek zatim se spokoji s doporucenim „nejak to prezit“, ale ja je chapu, protoze tech informaci v cestine je opravdu malo. Knizku, o ktere jste psala, jsem necetla - behem kurzu jsem studovala jine zdroje, ale rada si poctu. A koukam, ze uz me na instagramu nekdo predbehl:)). Ja jsem na instagramu teprve v zacatcich - deti jsou jeste male, a tak se tomu nevenuji tolik, kolik by to chtelo. Jinak to spankove poradenstvi v Cesku skoro vubec neni, ale myslim si, ze postupem casu i tady to bude standardni sluzba, jako treba laktacni poradenstvi. My jsme meli velke problemy se spankem s prvnim ditetem, a tak jsem vyhledala spankovou poradkyni a do ted jsem ji hrozne vdecna, jinak by mi asi odpadla zada z dvouhodinoveho kazdodenniho houpani syna na gymnastickem mici:). Take jsem v te dobe cetla knizky, ale stejne jsem nemohla pochopit ten presny postup, jak tu situaci zmenit, proto jsem sla na ten kurz. ja jsem to teda studovala v jinem jazyce, ale vim, ze jsou i v anglictine - v Americe a v Australii urcite, tady v Europe o zadnem zatim nevim, ale mozna take nejaky bude. A ano - souhlasim, ze diskuze o detsem spanku vetsinou konci doporucenim ukoncit kojeni, coz vetsinou neni vubec nutne, a k vyrvavaci metode, ktera uz je dost zastarala, navic jeji autor nakonec se za ni na jedne konferenci omluvil a upresnil, je by se mela pouzivat az od tri let
. To nejhorsi ale je, kdyz se diteti zbytecne predepisou treba sedativa na zlepseni spanku misto toho, aby se zapracovalo na rezimu. Take je spousta zdroju, kde se uvadi, ze by se to melo nechat na diteti - usne, az si rekne, coz teda kvuli nedokonalosti nervoveho systemu neni uplne spravne… Zkusim zapracovat na instagramu a snad me tam take nekdy najdete:). Jinak, kdybyste se chtela tim do budoucna zabyvat, tak klidne napiste - mozna se na necem dohodneme spolecne:).
@Viki89 píše:
@Ba-stet Ono tech poznatku o detskem spanku uz je vic, nez bylo drive. 30 min. jednou denne pro pulrocni miminko je opravdu malo a myslim si, ze kdyz za tim neni zadny neurologicky problem, tak vyresit se to da. Samozrejme, ze kazde dite cca do 1,5 let. prochazi ruznymi fazemi (treba rustovy a mentalni vyvojovy spurt) a v nekterych fazich se ten spanek zhorsuje, ale vzdy je to docasne zhorseni - s tim se musi pocitat. Vnitri klid maminky je urcite take dulezity - dite to citi a casto take plati, ze u klidnejsich maminek deti spinkaji lepe. Kazdopadne zastavam nazor, ze detsky spanek do urciteho veku se musi hlidat - vetsinou si dite samo nerekne, ze uz je na case jit do postylky, urcite bych to nenechavala na diteti. A souhlasim s Vami, ze detsky spanek se porad meni, ale nevzdy se ten spankovy problem vyresi sam, opravdu ne, avsak mate pravdu, ze kdyz matka je ze spanku sveho ditete prilis nervozni a vylozene s tim „bojuje“, tak to tomu spanku spis uskodi, nez naopak. Jinak, jak jsem mluvila o tom denicku, tak nejde jen o to - sepisovat ten denicek a cekat. Ja treba pracuji tak, ze kazdy ten denickovy den prozkoumam a analyzuji, pak na dalsi den navrhnu upravy (zkratit/prodlouzit bdeni, vic uvolnit dite pred usinanim atp.), uprava rezimu trva cca tyden-dva, pak se ten rezim samozrejme muze menit, ale vzdycky je to postupne a existuji nastroje na to, jak urcit tu konkretni zmenu. Nepisu to sama od sebe - studovala jsem to a jsem presvedcena, ze zlepsit spanek jde. Saqmozrejme, ze nedokazu pomoci vyresit uplne vsechny problemy, je to take hodne i o pristupu maminky, ale hodne veci napravit jde a nemusi se cekat, az dite z toho vyroste. Jinak spankove poradenstvi v Cesku zatim neni moc rozsirene, ale treba v Americe a Australii je to uplne standardni vec, ve Svedsku se treba spankove konzultace plati zdravotni pojistovna (stejne, jako to laktacni).
Aha, tak to jo. Tady se to spánkové poradenství rozjíždí taky, ale pomalu, jako všechno. Zatím bych řekla, že se k tomu dostane jen rodič, který se zajímá a je notně zoufalý (myšleno, že se k nějaké poradkyni nakonec googlem prokliká, ne že by to poradenství bylo zoufalost). Já na to byla zralá několikrát, ale než jsem se rozhoupala, většinou to odeznělo a pak už jsem věděla, že je to období. U dcery to souviselo s tím, že byla prvních devět měsíců pořád motoricky napřed a myslím si, že mozek malého mimina byl prostě zahlcen vjemy staršího mimina. Po roce se vrátila do tabulek a zlepšilo se všechno
Každopádně u nás teda neprošlo žádné posouvání spánku, ukládání dřív, později, nic. Doteď se třeba odpolednímu spánku usilovně brání, přestože oči se jí klíží. Pak stačí, aby jí zasvítilo do očí sluníčko a přinutilo ji oči na chvilku zavřít a spí v tu ránu
Mně se prostě osvědčilo s tím nebojovat, ale přizpůsobit se a dát dítěti to, co v tu chvíli chce a potřebuje. Ať jde o blízkost, jemný pohyb, nebo holt bdění. Což teda taky není moc populární názor.
Myslím, že problém ani tak není v nedostatku informací, jak píše @Kolicek95, ale spíš v jejich obrovském nmnožství. A taky v tom, že i ve výchově dětí jsou trendy a ty se pořád mění (a co si budeme povídat, spousta věcí a zboží je jen o marketingu). Dítě má nebo měl (skoro) každý a svou výchovu považuje za nejlepší, a tu předává dál. Jednu dobu frčela přísnost a zákazy, na spaní vyřvávání, teď je v kurzu respektující rodičovství, ale to nepochopené zase vede až k dětem bez jakýchkoli hranic, což u nejistých lidí zase vrací spíš tu přísnost (přece nevychovám z dítěte takového spratka)… Papírové pleny byly vysvobození z věčného vyvařování a praní, pak se vrátily nové a lepší látkovky, teď už se na ně zase řada doktorů moc netváří… Je toho moc. Trochu mimo téma, já teď řešila autosedačku. Spousta lidí chválí a vyhovuje jim typ, který před dvěma lety vyhrál řadu testů… dnes ho ale odborníci za bezpečný nepovažují. Já jsem koupila podle všech dostupných informací tu nejlepší - ale někdy si říkám, co bude za dva roky? ![]()
@Ba-stet problem je v tom, ze zdaleka ne vsem to dite zacne spinkat hezky uz po roce, nekdo ceka i do 3 let, nekdo i dele. Nekdo do 3 let dite houpe, aby usnulo, a pak jeste houpe nekolikrat v noci. No, situace jsou ruzne a ja si myslim, ze zrovna to spankove poradenstvi tem maminkam obcas hodne pomuze. Ono to neni jenom o poradenstvi - obecne, kdyz disponujete informaci o spanku (myslim tou, co je vedecky potvrzena), tak proste to materstvi je jednodussi. Ja kdybych toto vsechno vedela pred prvnim porodem, tak bych si tim hodne ulehcila ten prvni pulrok. Rika se, ze se na materstvi pripravit neda - take jsem mela tento nazor, ale jo - trochu se pripravit da. Ten detsky spanek je dost vyznamna kapitola materstvi - nejde o to, jestli spat s miminkem spolecne nebo nespat, jestli kojit kazdou pulhodinu nebo nekojit, to je vsechno na rozhodnuti te maminky a tech rodicu, ale kdyz vite zakladni veci o tom, jak dlouho a v jakem veku to miminko vydrzi byt vzhuru, aby se neporetahlo, ruzne nastroje, jak ulozit miminko rychleji a aby zbytecne neplakalo, tak to proste jde snadneji. Ja jsem mela s prvnim miminkem poporodni depresi a myslim si, ze kdybych nenasla tu spankovou poradkyni, tak bych sla rovnou za psychiatrem, a to nevim, jestli by mi pomohl napravit pricinu ty deprese. Takze tak.
Moc děkuji za rady! Ne, že by to bylo už úplně ideální, ale vedlo mě to k tomu se trochu porozhlédnout po spánkovém poradenství. Ani jsem netušila, že něco takového existuje. Našla jsem fajn profil na IG a myslím, že se o to budu zajímat více. Jak jste se k tomu dostala vy? Máte třeba nějaký tip na nějaké kurzy nebo podobné? Mně přijde, že řadu informací ohledně mateřství je někdy těžké sehnat, přijde mi to tak smutné… Místo kvalitního spánkového poradenství se maminka dozví akorát o spánkovém tréninku, při problémech s kojením je leckdy místo laktační poradkyně odkázána rovnou na umělé mléko a tak… Je to zvláštní. Já si pročítala knížku Každé dítě může dobře spát, no už od začátku je mi jasné, že tam něco nehraje, teď už to čtu jen pro nazlobení se.