Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy, chtěla bych vědět, zda to máte některá z vás doma taky nebo radu jak to řešit. Dcerka uměla hodně říkanek, písniček a básniček. Dokonce odříkala dvoustránkovou písničku. To bylo ještě tak dvěma lety. Teď jí jsou čtyři, chodí do druhým rokem do školky a nepamatuje si, co dělali dopoledne ve školce, co zpívali a hlavně už neda dohromady pomalu ani skákal pes. Nevím, jak se to stalo. Čteme pořád stejně, všechno ale ona prostě téměř vše zapomněla. Umí počítat, nějaká písmenka, pár anglických slovíček, ale říkanky, které ve dvou letech zvládala levou zadní, už dohromady nedá. Čím to?
neboj, umi…akorat dosla do veku, kdy odmita delat cvicenou opicku a zpivat /recitovat na povel
mam zkusenost od obou kluku- i kdyz se jevili jako naprosti trotlici, co neumi vubec nic, ve chvilich, kdy si mysleli, ze je nikdo neslysi, si sami od sebe recitovali a zpivali basnicky, co se naucili treba ve skolce nebo i ode me
![]()
ALebo naozaj zabudla. Ono keď sa to neopakuje často, tak dieťa zabúda úplne rovnako ako dospelý. ![]()
Otázka je, jestli to fakt už neumí, nebo jenom nechce říkat.
Majda taky vždycky říká, že ve školce nic nedělali, neví, co měli na oběd…
Dneska pěkně prudila, tak si mě večer asi chtěla udobřovat a ejhle, jak najednou vykládala, co ve školce dělají ![]()
Za druhé - ti prcci se říkanky naučí jako sled zvuků - nechápou význam toho povídání. Tak třeba už to jejímu mozečku přišlo „zbytečné“ takové věci používat. Třeba kdybys ji to naučila znova, pomalu, s obrázkama, pochopila by „děj“ říkanky/písničky a pamatovala by si to lépe.
Ehm, to píšu jak pako, ale snad někdo pochopí, co tím chci říct ![]()
Majda právě nedávno začala zaměňovat slova v říkankách/písničkách - obvykle nějakou postavu vymění za maminku/tatínka a chechtá se tomu - asi jen jiný projev toho, co jsem psala výš ![]()
mame to uplne stejne. me male je 5, kdyz jdeme ze skoly nevi vubec nic, nevi co delali, co psali…doluji to z ni celou cestu domu. ale treba za den, dva prijde a zacne vypravet, co se tehdy delo
Náš kluk (4,5) letos nedal dohromady ani jednu písničku pro Mikuláše…a to jich loni uměl tolik! Určitě to nebylo, že by nechtěl, snažil se, ale zadrhával, pletly se mu slova, vypadávaly mu kusy textu. Prostě zapomněl. Pár měsíců to neslyšel a trénujeme znovu…
Mně právě přijde,že to opravdu neumí. Vypadá,že nad tím přemýšlí, ale bohužel to vždycky nějak poplete. Opakujeme to od začátku znova,ale zatím nic moc výsledek. Ale nechci jí zase přetěžovat, začala se letos učit anglicky, tak trénujeme i to, zajímá se o písmenka a čísla, tak nechci aby toho měla zase moc. Každý večer přečteme pár říkanek a uvidíme. Každopádně jste mě uklidnily,že je to někde podobné jako u nás. Říkám si, že toho možná na ten její malý mozeček je moc, nebo jí to přestalo bavit, začaly jí bavit ty písménka atd., tak to třeba jen z hlavičky vytěsnila, ale někdy když nedá dohromady opravdu ani skákal pes, tak mě to dokáže pěkně vytočit.
Já myslím že to je normální. Ono to co uměli ve dvou letech, když se třeba úplně neopakuje, tak to zapomenou. Když se to začne opakovat, jsou schopní se to už naučit pak rychleji. ALe patří to k vývoji. Ve škole když jsem studovala mateřiny, tak jsme řešili, jak dvouletý děti jsou schopní odříkat čísla za sebou… vypadají jak geniové, ale je to jak tu někdo psal, mají to naučené jako sled po sobě jdoucích zvuků. Hodně rychle se naučí, ale ještě rychleji zapomenou když nepoužívají. A až v předškolním věku kdy se k číslům vrací a začínají chápat - se dá říct že umí počítat. Stejně tak to bude s říkankama a písničkama. Taky jsem zjistila, že když malá nastoupila do školky a už jsme tolik nezpívali, tak půůlku písniček zapomněla. A když jí je chci připomenout, tak protestuje, nechce, nemá zájem. Ale ze školky nové písničky nosí a zpívá. Ale je poznat, když ten den zpívají, tak je schopná i novou písničku nám zazpívat, pak třeba 2 dny nezpívají, a když jí chci aby zopakovala, tak loví slova a nemůže dát dohromady. Ale je to normální proces paměti, neni to zautomatizované, takže se zapomíná. Asi bych to teď moc neřešila.
No, to že nedokáže vyprávět, co bylo během dne .. on kolikrát ani dospělej hned po nějaký akci neumí pořádně vysypat, co se dělo. Až s odstupem a urovnáním myšlenek. U dětí to třeba trvá dýl:-)
Use it - or lose it.
Neboli, co nepoužíváš, zapomeneš. To platí u dětí, stejně jako u dospělých…