Dědictví a problém

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
5.6.22 13:05

@brisco Má ji mamka a stojí tam jen to, že dům je strejdy, ale ten má mamku vyplatit. Závěť jsem neviděla, momentálně na to nemám čas, ani chuť

• Citovat
  • Upravit
8437
5.6.22 13:06
@Anonymní píše:
@brisco Ano, děda je mrtvý čtyři roky. Psala jsem to v úvodu. A dům je jen babičky, od předků. Není napsaný, ani na strejdu, ani tam nikdy nic neplatil, nájemné bance, energie… Prostě nic. Jen tam bydleli.Oni si myslí, že když prodány dům na vesnici 69 km od Prahy, vysplouchnou mini mamku, že si za to pak koupi být v Praze. Což je sen strejdova ženy.

Psala si, že je děda pryč, to nutně neznamená mrtvý.
Pokud není Tvoje mamka hloupá a dědictví se nevzdá, tak ji nikdo vyšplouchnout nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8437
5.6.22 13:08
@Anonymní píše:
@brisco Má ji mamka a stojí tam jen to, že dům je strejdy, ale ten má mamku vyplatit. Závěť jsem neviděla, momentálně na to nemám čas, ani chuť

Zanes ji k nějakému notáři, ať se podívá, jestli platná. Protože jak to píšeš, mamka je v ní vlastně opominutá. Čas a chuť na důležité věci si holt musíš udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.6.22 13:08

@brisco Hloupá je v tom, že se nechce hádat. Což chápu. A oni dva, hlavně teta dokáží být hodně nepříjemní.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.6.22 13:09

@brisco Opomenuta? Když ji má. vyplatit z domu.

• Citovat
  • Upravit
101727
5.6.22 13:10
@brisco píše:
Právě, že si nejsem jistá, jestli je tohle vůbec platné, když v ní neodkazuje babička nic své dceři. By to musela nějak vysvětlit, ne? A navíc nechápu z toho psaní, kdo ji teda má celou…

Ale to jestli je platna nebo neni, to nerozhoduji dědicové, ale notář, potazmo soud. A pokud je formulovana tak jak zakladatelka pise, tak pravdepodobne platna bude, neb realne odkazuje kazdemu pulku, pouze upresnuje jak ji kdo dostane. Spis je otazkou, zda bude splnovat formalni nalezitosti pro to, aby byla platna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8437
5.6.22 13:14
@j.a.n.i1 píše:
Ale to jestli je platna nebo neni, to nerozhoduji dědicové, ale notář, potazmo soud. A pokud je formulovana tak jak zakladatelka pise, tak pravdepodobne platna bude, neb realne odkazuje kazdemu pulku, pouze upresnuje jak ji kdo dostane. Spis je otazkou, zda bude splnovat formalni nalezitosti pro to, aby byla platna.

A tak známe právníky a jejich slovíčkaření. V té závěti paní odkazuje synovi dům (čili téměř celý majetek) a dceři jednu větu, že ji má bratr vyplatit. No to je fakt terno, pro tu dceru.
Zakladatelka by měla závěť ukázat právníkovi, ať ví, na čem s mamkou jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13759
5.6.22 13:16

Myslím, že dost nepřesně formuluješ svoje dotazy, motáš do toho omáčku o hrabivé tetě a do toho ještě pár překlepů při psaní…

Ptáš se tedy na to, že tvá máma a strýc zdědí každý půlku domu a co se stane, když strýc nebude mít na vyplacení?

Příspěvek upraven 05.06.22 v 13:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1248
5.6.22 13:17

Nejsem žádný právník, ale pár postřehů z vlastní zkušenosti. Rodinné vztahy jsou stejně v háji (otázka jestli chcete s těmito lidmi vůbec rodinné vztahy udržovat). K notáři bych klidně místo mamky poslala právníka, ten je na různé výlevy zvyklý a těžko ho bude protistrana manipulovat, citově vydírat apod.. Předložila bych závěť, notář posoudí jestli je platná či ne. Dědictví bych se nevzdávala ani omylem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8437
5.6.22 13:18
@Anonymní píše:
@brisco Hloupá je v tom, že se nechce hádat. Což chápu. A oni dva, hlavně teta dokáží být hodně nepříjemní.

Hádat se nemusí, to za ni případně udělá její právník. Hlavně ať nic nepodepisuje :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TO_IT
5.6.22 13:35

Lidi, přečtěte si ten zákoník. Dědictví není až tak dlouhé.

• Citovat
  • Upravit
5379
5.6.22 13:38
@brisco píše:
Psala si, že je děda pryč, to nutně neznamená mrtvý.
Pokud není Tvoje mamka hloupá a dědictví se nevzdá, tak ji nikdo vyšplouchnout nemůže.

S tím odmítáním dědictví to taky není jednoduché, pokud má děti. Ty by s tím musely souhlasit, pokud jsou zletilé, při nezletilých to nejde vůbec. Taky je rozdíl odmítnout a vzdát se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.6.22 14:41

@brisco S právníky nemá dobrou zkušenost - když koupila byt, objevil se tam skryté vady v řádu 130t. Znalecký posudek byl v její prospech. Znalecký firma měla perfektní recenze, žádná no name.. Soud rozhodl, aby se obě strany smířily :nevim: :dance: ex majitelka prakticky neuhradila skoro nic. Právník vyšel mamku na 40 tisíc, odhadce vad…No, byla v tom co dostala v dost mínusu a ještě byt ve stavu v jakém reálné nebyl. Tak že se jednou spálila a tento institucím už nevěří, obzvlášť když nemá na rozhazování peněz… Pracuje, je sama, má byt a žije tak normálně.

Chce si to řešit sama, pokud možno v klidu a bez hádek.

Mě osobně ženě to, že můžu tetičce vrátit to jak se deset let chová. :mrgreen: Tak že jsem při mamce, protože rozhodně ji nenechám/e aby dědictví po rodičích, pra rodičích spadlo do klína někomu, kdo se privdal a dělala zle, navíc na to nemá právo. Dávno mohla být zařízená ve svém, ale to nechce… Chce bydlet a nejlíp, aby to zaplatil někdo jiny. Mě 10 let závidí, spizuje mě, shání informace 8o 8o :think: o mě. Důvod? Jsem mladší než ona a mám své, ač na hypotéku. To kolik to stálo práce a peněz nevidí, vidí jen ten finále a těžce závidí :cert: :pocitac: Přitom oni si žijí ( je mi to fuk, aby mohli mít své kdyby brzdiki ) nad poměry… Wellness, x do týdne objednané jídlo, všude autem, dovolené, oblečení… :nevim: :cert: a do toho 30 let bydlení zcela zdarma + ani snaha se o babi a dědu postarat, když už tam jsou :poblion:Tak že desidtci rodiny hezký napůl, a nebo férové rozdělení. To co patří mamce a strejdovi.

• Citovat
  • Upravit
8437
5.6.22 14:55
@Anonymní píše:
@brisco S právníky nemá dobrou zkušenost - když koupila byt, objevil se tam skryté vady v řádu 130t. Znalecký posudek byl v její prospech. Znalecký firma měla perfektní recenze, žádná no name.. Soud rozhodl, aby se obě strany smířily :nevim: :dance: ex majitelka prakticky neuhradila skoro nic. Právník vyšel mamku na 40 tisíc, odhadce vad…No, byla v tom co dostala v dost mínusu a ještě byt ve stavu v jakém reálné nebyl. Tak že se jednou spálila a tento institucím už nevěří, obzvlášť když nemá na rozhazování peněz… Pracuje, je sama, má byt a žije tak normálně.

Chce si to řešit sama, pokud možno v klidu a bez hádek.

Mě osobně ženě to, že můžu tetičce vrátit to jak se deset let chová. :mrgreen: Tak že jsem při mamce, protože rozhodně ji nenechám/e aby dědictví po rodičích, pra rodičích spadlo do klína někomu, kdo se privdal a dělala zle, navíc na to nemá právo. Dávno mohla být zařízená ve svém, ale to nechce… Chce bydlet a nejlíp, aby to zaplatil někdo jiny. Mě 10 let závidí, spizuje mě, shání informace 8o 8o :think: o mě. Důvod? Jsem mladší než ona a mám své, ač na hypotéku. To kolik to stálo práce a peněz nevidí, vidí jen ten finále a těžce závidí :cert: :pocitac: Přitom oni si žijí ( je mi to fuk, aby mohli mít své kdyby brzdiki ) nad poměry… Wellness, x do týdne objednané jídlo, všude autem, dovolené, oblečení… :nevim: :cert: a do toho 30 let bydlení zcela zdarma + ani snaha se o babi a dědu postarat, když už tam jsou :poblion:Tak že desidtci rodiny hezký napůl, a nebo férové rozdělení. To co patří mamce a strejdovi.

Promiˇm, ale Ty do toho taháš šílenou omáčku, která tomu vůbec nepomáhá.
Znovu, vezmi tu závěť a dej ji přečíst právníkovi, těch pár tisíc, co si za to vezme, bude dobře investovaných.
Osobně z té závěti nemám dobrý pocit, protože až bude dům přepsaný na srýce. můžete na vyplacení taky čekat věčnost. Chápu, že maminka nerada hádá, ale může ji u toho hádání zastupovat někdo, koho si zaplatí a kdo má „hádání se“ v popisu práce 8). Jde o velké peníze, i kdyby snad maminka neměla, tak je máš Ty, ne?
Jenom toho chudáka právníka nezahlcuj hamižnou tetou a vůbec rodinnou špínou, to na dědění nemá žádný vliv!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5379
5.6.22 14:58

Je-li zavet platná, se řeší u notáře. Zdarma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie