Dědictví a problém

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4596
5.6.22 14:59
@Anonymní píše:
@brisco S právníky nemá dobrou zkušenost - když koupila byt, objevil se tam skryté vady v řádu 130t. Znalecký posudek byl v její prospech. Znalecký firma měla perfektní recenze, žádná no name.. Soud rozhodl, aby se obě strany smířily :nevim: :dance: ex majitelka prakticky neuhradila skoro nic. Právník vyšel mamku na 40 tisíc, odhadce vad…No, byla v tom co dostala v dost mínusu a ještě byt ve stavu v jakém reálné nebyl. Tak že se jednou spálila a tento institucím už nevěří, obzvlášť když nemá na rozhazování peněz… Pracuje, je sama, má byt a žije tak normálně.

Chce si to řešit sama, pokud možno v klidu a bez hádek.

Mě osobně ženě to, že můžu tetičce vrátit to jak se deset let chová. :mrgreen: Tak že jsem při mamce, protože rozhodně ji nenechám/e aby dědictví po rodičích, pra rodičích spadlo do klína někomu, kdo se privdal a dělala zle, navíc na to nemá právo. Dávno mohla být zařízená ve svém, ale to nechce… Chce bydlet a nejlíp, aby to zaplatil někdo jiny. Mě 10 let závidí, spizuje mě, shání informace 8o 8o :think: o mě. Důvod? Jsem mladší než ona a mám své, ač na hypotéku. To kolik to stálo práce a peněz nevidí, vidí jen ten finále a těžce závidí :cert: :pocitac: Přitom oni si žijí ( je mi to fuk, aby mohli mít své kdyby brzdiki ) nad poměry… Wellness, x do týdne objednané jídlo, všude autem, dovolené, oblečení… :nevim: :cert: a do toho 30 let bydlení zcela zdarma + ani snaha se o babi a dědu postarat, když už tam jsou :poblion:Tak že desidtci rodiny hezký napůl, a nebo férové rozdělení. To co patří mamce a strejdovi.

Ona te spizuje, ale ty ji vidis do talire. Hlavne aby dobro nad zlem zvitezilo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
5.6.22 15:05

Tak tvoje nenávist k tetě na dědictví opravdu nemá vliv. Vyčítat nestarost o prarodiče bys měla hlavně svému strýci, jejich synovi, né přivdané třetí osobě. A nemorální mi přijde hlavně tvoje matka, která před prarodiči prohlašuje, jak se chce vzdát dědictví a hned jak umřou tak je najednou vše jinak :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8451
5.6.22 15:31
@Takco píše:
Je-li zavet platná, se řeší u notáře. Zdarma

Jistě, ale já bych chtěla vědět předem, co mě čeká a jak se věci mají, abych se mohla v klidu připravit na jednání u toho notáře. Taky bych si nechala vysvětlit, jaké jsou moje možnosti s vyplacením a co mohu požadovat. Jde o velké peníze (dům) a tak bych za toto ráda pár tisíc zaplatila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
5.6.22 15:38

Zase jestli je to už 10 let, tak mi nepřijde tak hrozné, že tvoje máma změnila názor. My tady přece nevíme, co se za tu dobu změnilo nebo stalo. Právník není třeba, stačí dědické řízení, podle kterého se sourozenci budou dělit rovným dílem. Dědictví je právo, které se nemá jen tak upírat. Ani prarodiče nenapsali závěť, kterou by tvou mamku chtěli vyšoupnout. Bude to nepříjemné a leccos si vyslechnete? Ano. To se stává. Ale podle práva jí část prostě patří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
5.6.22 15:53
@Anonymní píše:
@Tarena Manžel není, čtyři roky. Psala jsem, že je děda pryč. Jsou jen dvě děti - mamka a můj strejda. Švagrová je jen článek navíc, která jede jen po penězích a celý život dělá v rodině jen zlo :cert:

Nemůžeš normálně napsat že je rozvedená? A co do toho pleteš nějaké zlo? I kdyby lítala na kosteti, zákonů je to jedno.

• Citovat
  • Upravit
4955
5.6.22 16:22
@Anonymní píše:
@Takco Zeptám se, když nebudou mít nebo jakoby nebudou mít na vyplacení. Notář, soud jim může nařídit prodej? Co když nebudou chtít dům prodat z důvodu, že by neměli sami kam jít - jak jsem psala to co bude jim na nový nepostačí a hypo si brát nechtějí. Zda na toto bere soud ohled? Prostě aby se z někoho nestal třeba bezdomovec…

Notář nenařídí prodej. V rozhodnutí o dědictví by nejspíš bylo, že nemovitost nabývá do vlastnictví strýc a jakou částku je povinen zaplatit své sestře (podle odhadu ceny nemovitosti). Jak peníze na zaplacení získá, už by byla jeho věc. Pokud nemá jiné zdroje a hypotéku si brát nechce, tak holt by pravděpodobně došlo na budoucí prodej té nemovitosti a rozdělení financí, ale mluvit o někom, kdo by po prodeji měl nejspíš několik milionů na účtu, jako o bezdomovci, mi teda přijde silně přehnané.

Podstatné je, že maminka zjevně dědit chce, a to mj. proto, že se situace od ústní dohody změnila. Určitě to neproběhne v klidu, vztahy v rodině to těžko vylepší, ale to je vám jasné a víte, do čeho jdete. Pokud se toho máma nechce účastnit, může napsat plnou moc někomu, kdo ji bude zastupovat. Podle mě taky připadá jako řešení v úvahu odmítnutí dědictví, kdy by na její místo potom nastoupili její potomci. Řešte to s notářem, má povinnost vás v rámci řízení poučit a vysvětlit vám důsledky.

Notář se ozve tomu, kdo vypravoval pohřeb. Ale dá se zjistit, komu to k projednání připadlo podle rozvrhu na stránkách notářské komory a případně se s ním spojit. https://www.nkcr.cz/…pozustalosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
5.6.22 17:56

Já myslím že jste zakladatelce pomohli anebo aspoň jste se rozhodně dost všichni snažili :palec:
Já bych na to nervy neměla :zed:
Tak snad už to pochopila :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78489
5.6.22 18:00
@weronika.77 píše:
Já myslím že jste zakladatelce pomohli anebo aspoň jste se rozhodně dost všichni snažili :palec:
Já bych na to nervy neměla :zed:
Tak snad už to pochopila :lol:

přesně :palec: též jsem ostatní obdivovala za jejich trpělivost s radami, mně to přišlo, jak diskuse s 13letým dítětem, a to nevím, jestli ty 13leté nepodceňuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24858
5.6.22 18:06

Zakladatelko, vy jste v úvodním příspěvku napsala, že děda je PRÝ pryč už čtyři roky. A pak se čílíte, když se na něj lidi opakovaně ptají. Protože ani mě hned nenapadlo, že už taky zemřel, myslela jsem, že nevíte, co s ním je, kde je. :nevim: Závěť máte, předložte ji notáři. Ten vám řekne, zda se dá uznat či ne a podle toho můžete jednat dál. Teda ne vy, vaše matka a její bratr, váš strýc.

Příspěvek upraven 05.06.22 v 21:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14006
5.6.22 20:39

@lucad77 přesně, “prý pryč” je tak divny, ze mě pak napadly dva scénáře - protože zadavatelka píše a nekontroluje si to po sobě (očividně), tak ze to byl nějaký autokorekt. No a nebo se o babičku starala sice mamka, ale zakladatelka tam ani nepachla.

No je zajímavý, jak to je sice vykresleno jednoznačně… ale přesto fandím strejdovi a tetě :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.6.22 21:23

@Lily-of-the-valley Jezdíla a pomáhala jsem vždy, stejně jako mamka, která tam jeden čas i u babi bydlela. Když na tom byl děda už zle

Ale Joo, fandí někomu, kdo tam 30 let bydlí a neumí se posledních 10 zeptat, zda něco nepotřebují, nechtějí nakoupit, odvést a ani tam celý měsíc nepáchne :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.6.22 21:27

@Jeremi Děkuji za asi jedinou normální odpověď k tématu.

A bohuzely silné pochybuju, že by evetudlne měli z toho co by zbylo na koupi bytu v Praze. Tj důvod proč chtějí vše pro sebe + teta nechce že svého dědictví nic přidat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.6.22 21:28

@Uslava Je vdova, do háje už :cert:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.6.22 21:30

@Gala-tea To na čem, se dohodli, se řeklo zhruba před 30 lety. Posledních 10 let se teta chová hrozně, už příliš. A do toho ovlivnila i strejdu, hodně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.6.22 21:40

@Jeremi pohřeb zařizoval strejda. Tak že jak notář přijde na to, že má pozůstalý ještě někde sestru? Já jen, že oni jsou opravdu schopni všeho. Bohužel, dřív takový nebýval, byli na rozvod… Ale holt se z něj stal podpantoflak.
Teta ne bohužel i taková, vy kteří ji tu fandíme, že jsem se dozvěděla že sháněla informací, kdo by po mě evetudlne dědil??? 8o je mi 30+let a mám přítelem se kterým žijeme 10 let z toho 7 ve svém. Že prý se těší, že jednou budou její holky po mě vše zdědí 8o 8o 8o

Těžko :P ale to neví

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová