Dědictví a problém

Napsat příspěvek
Velikost písma:
TO_IT
5.6.22 21:42
@Anonymní píše:
@Gala-tea To na čem, se dohodli, se řeklo zhruba před 30 lety. Posledních 10 let se teta chová hrozně, už příliš. A do toho ovlivnila i strejdu, hodně.

Když otevřeš ten zákoník paragraf 1484 a násl. zjistíš, zda ta ústní domluva hraje roli 8)

• Citovat
  • Upravit
65674
5.6.22 21:48
@Anonymní píše:
@Uslava Je vdova, do háje už :cert:

Kdybys jasne napsala, ze deda pred 4roky zemrel, misto PRY a je pryc, tak to bylo kazdemu jasne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
5.6.22 22:14

Pohřeb zařizoval strejda. Tak že jak notář přijde na to, že má pozůstalý ještě někde sestru?

Ano, notář zve k projednání pozůstalosti všechny dědice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4955
5.6.22 22:26
@TO_IT píše:
Když otevřeš ten zákoník paragraf 1484 a násl. zjistíš, zda ta ústní domluva hraje roli 8)

Ne tak úplně. Současná úprava je volnější, ale před třiceti lety bylo v OZ výslovně, že nikdo se nemůže vzdát práv, která mu teprve v budoucnu vzniknou. U tohohle bych měla ostatně pochybnosti i teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4955
5.6.22 22:32
@divine woman píše:
Pohřeb zařizoval strejda. Tak že jak notář přijde na to, že má pozůstalý ještě někde sestru?Ano, notář zve k projednání pozůstalosti všechny dědice.

Na předběžné šetření předvolá jen vypravitele pohřbu. Ale o dceři se nepochybně dozví, i kdyby ji bratr nenahlásil, z evidence obyvatel. Případně teda, pokud má dcera pochybnosti, může se notáři ozvat sama. Zjistit konkrétního notáře je otázka dvou minut, link jsem sem dávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
5.6.22 23:17

@Jeremi Notář zve všechny dědice doporučeným dopisem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8709
5.6.22 23:43

Tato diskuze má pro mě nečekané rozuzlení. Celou dobu jsem přesvědčená, že to píše cca 12leté dítě a ono je jí 30+? 8o :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
6.6.22 00:24

@Amalthea :D já též furt tady střílí :pocitac: jako malé dítě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5413
6.6.22 00:43
@brisco píše:
Jistě, ale já bych chtěla vědět předem, co mě čeká a jak se věci mají, abych se mohla v klidu připravit na jednání u toho notáře. Taky bych si nechala vysvětlit, jaké jsou moje možnosti s vyplacením a co mohu požadovat. Jde o velké peníze (dům) a tak bych za toto ráda pár tisíc zaplatila.

Na první schůzce s notářem se obvykle jen seznámíte se situaci a poinformuje vas o možnostech. Asi moc možností nebude - majetek se nejspíš rozdeli napolovic, ať už formou spoluvlastnictví, nebo vyplacením. Je tam nejspíš jen pochybnost ohledne ústní dohody, ale podle mě se na ni nebude brát zřetel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5413
6.6.22 00:50
@Anonymní píše:
@Lily-of-the-valley Jezdíla a pomáhala jsem vždy, stejně jako mamka, která tam jeden čas i u babi bydlela. Když na tom byl děda už zleAle Joo, fandí někomu, kdo tam 30 let bydlí a neumí se posledních 10 zeptat, zda něco nepotřebují, nechtějí nakoupit, odvést a ani tam celý měsíc nepáchne :pocitac:

Bydlela tam se svým bratrem a jeho ženou? Už se v tom ztrácím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
6.6.22 04:24
@Ariadne píše: Ústní dohoda je o ničem. Ta závěť je platná ověřená? Nebo si to jen napsala babička doma na koleni? Jinak bych jela podle zákona. Dům zdědí oba sourozenci ba domluví se na prodeji a peníze jedou na půlku

Závěť je platná, byť by byla napsaná na toalernim papíře. Ma-li vsechny náležitosti a je psaná vlastní rukou, je platná.

• Citovat
  • Upravit
Alriga
6.6.22 04:35
@brisco píše:
Psala si, že je děda pryč, to nutně neznamená mrtvý.
Pokud není Tvoje mamka hloupá…

Vzhledem k intelektuální nedostačivosti zde píšícího potomka, to asi moc slavné nebude.

• Citovat
  • Upravit
4955
6.6.22 05:31
@divine woman píše:
@Jeremi Notář zve všechny dědice doporučeným dopisem.

Na to první předběžné šetření ne. Mám za poslední roky dost bohatou praxi, bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4955
6.6.22 05:38
@Alriga píše:
Závěť je platná, byť by byla napsaná na toalernim papíře. Ma-li vsechny náležitosti a je psaná vlastní rukou, je platná.

Přesně - holografická (vlastní rukou psaná) závěť má svoje pravidla, ale při jejich splnění je platná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
6.6.22 10:51

A vy tu závěť máte, nebo jen víte, že byla napsaná a nikdo ji teď nemá? Podle tohovos psala, tak mi nepřijde, že bude mít vliv - v podstatě si babi přeje, aby tam strýc dal bydlel a mamce dal peníze, tj. aby to nebylo třeba naopak. O podílu to nic neříká. Jelikož mamu nenechala vydedit, tak má stále nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová