Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den všem. Zakládám diskusi, protože si myslím, že může pomoci více lidem.
Dávám jako příklad náš případ. Kdo pomůže, poradí nebo přispěje, budu rád.
Po narození dítěte (ke konci mateřské) jsme jako náhodou, po deseti letech obdrželi psaní, že nám nebude prodloužena nájemní smlouva. Tím se otevřela otázka vlastního bydlení. Je nám oběma čtyřicet a bohužel nejsme tak movití.,tudíž nemáme 20 % ze 4 000 000 Kč. Situace je prostě taková, že přítelkyně zdědila po svém otci třetinu bytu. My chceme žádat o hypotéku v ČR a chceme vědět, jestli můžeme použít její podíl jako zástavu.
Příspěvek upraven 28.10.24 v 13:14
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Jestli užívají celý byt, tak by ji měli platit nějaký nájem.
Najděte si dobrého finančního poradce.
Přesně tak. Nemá smysl vytvářet nátlak na bratra a mámu, tudy cesta nevede. Vy potřebujete nejprve informace - a dříve než finančního poradce potřebujete spíše právníka. Musíte se od něj dozvědět, na co máte právo. Teprve potom můžete řešit koupi nemovitosti.
Zastavit podil bytu na slovensku pro hyposku v CR pravděpodobně nebude mozne, resp. banka na to nepristoupi. Prodej podilu a pripadne predkupni pravo se resi podle slovenskeho obcanskeho zakoniku a ten neznam. Pokud pribuzni ziji v celem byte a ji neplati nic, tak aspon podle CR prava by mela narok na vydani bezduvodneho obohaceni predstavujici naduzivani jejich spoluvlastnickeho podilu, predpokladam ze na slovensku to bude obdobne.
@Murutin píše: Více
tak zase ale pokud je nikdy nevyzvala, aby jí platili část nájemného, tak by o žádné bezdůvodné obohacení jít nemělo, ne. Ono o kolik tak může jít, o tři tisíce měsíčně?
Tak se tam nastěhujte a využívejte svůj podíl a pak ti to snad přijde spravedlivé
Po spoluvlastnících, myslím, nemůžeš žádat nájemné. Jediná možnost je, že ji vyplatí z podílu nebo bude muset podíl (výrazně pod cenou) prodat nějaké firmě, které vykupuje podíly nemovitostí. Každopádně pak se samozřejmě výrazně naruší nebo spíš totálně přeruší vztahy s matkou a bratrem.
@ka2ka pracuje 16 let v nemocnici Pardubice a já jsem si tu našel práci také, když jsme čekali dítě. Neměla potřebu to řešit. Protože bratra má ráda. Ale teď když potřebuje použít svůj podíl tak se on k ní zachoval velice nepěkně. Místo toho aby si vzal úvěr, vyplatil její podíl a získal tak většinou část bytu, zbytek má jejich matka, se kterou on v bytě žije
@ka2ka pracuje 16 let v nemocnici Pardubice a já jsem si tu našel práci také, když jsme čekali dítě. Neměla potřebu to řešit. Protože bratra má ráda. Ale teď když potřebuje použít svůj podíl tak se on k ní zachoval velice nepěkně. Místo toho aby si vzal úvěr, vyplatil její podíl a získal tak většinou část bytu, zbytek má jejich matka, se kterou on v bytě žije
Na druhou stranu ona do toho bytu za 17 let nedala ani korunu na údržbu nebo opravy. Oni ho udržují ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat