Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, nas mlady ma trochu slehlou hlavicku k jedne strane. Je otazka jestli se to jeste zlepsi? Od malicka je polohovan, ale hlidat zejmena v noci to proste kazdou minutu nejde. Respektive, od te doby co se zacal otacet na bok a brisko tak preferuje sam tu druhou stranu a ne tu na ktere ma tu slehlost. Takze spi vetsinu casu na boku sam na te lepsi strane. Starsi dcerka taky mela sisku a jak se zacala tocit na brisko tak se ji hlava sama srovnala do krasne kulate lebky.
@mckvak náš měl taky slehlou hlavičku, protože preferoval jen levou stranu. Polohovala jsem, ale nakonec jsem s ním začala cca ve 4 měsících chodit na rhb. Srovnalo se to
@mckvak píše:
Ahoj holky, nas mlady ma trochu slehlou hlavicku k jedne strane. Je otazka jestli se to jeste zlepsi? Od malicka je polohovan, ale hlidat zejmena v noci to proste kazdou minutu nejde. Respektive, od te doby co se zacal otacet na bok a brisko tak preferuje sam tu druhou stranu a ne tu na ktere ma tu slehlost. Takze spi vetsinu casu na boku sam na te lepsi strane. Starsi dcerka taky mela sisku a jak se zacala tocit na brisko tak se ji hlava sama srovnala do krasne kulate lebky.
Když byla moje dcera mimino, tak jsem prostě otočila celou postýlku, respektive ji položila tak, aby měla hlavičku tam, kde předtím měla nožičky a kolotoč na podstýlku jsem předělala na druhou stranu.
Spravilo se to.
Pak jsem ji vrátila zpět.
Taky jsem zvedava na odpovedi. Dcera ma take slehlou hlavicku a chodime od 2mesicu na rehabilitace. Sice uz strany strida, ale mne prijde, ze ji to zustalo (bude ji 7mesicu).
@Caitlyn zkusila jsem to u prvního dítěte a prd stejně ležel pořád na špatnou stanu ![]()
@Strecha to je ještě prcek, ono to chvíli trvá. U nás to bylo úplně ok skoro v roce.
@Caitlyn u nas nepomohlo ani to otočení postýlky.
My jsme polohovali obe strany, podkladali hlavicku a stejne to bylo na prd, otocil se na svoji stranu. Jak se zacal pretacet tak se pretaci na obe strany, je rovny, hlavicku nestaci ke strane. A kdyz spi na boku tak preferuje tu neslehlou stranu.
@Caitlyn píše:
Když byla moje dcera mimino, tak jsem prostě otočila celou postýlku, respektive ji položila tak, aby měla hlavičku tam, kde předtím měla nožičky a kolotoč na podstýlku jsem předělala na druhou stranu.
Spravilo se to.
Pak jsem ji vrátila zpět.
Mam taky hracky na druhe strane.
@Strecha píše:
Taky jsem zvedava na odpovedi. Dcera ma take slehlou hlavicku a chodime od 2mesicu na rehabilitace. Sice uz strany strida, ale mne prijde, ze ji to zustalo (bude ji 7mesicu).
Mladej prave strany strida obe dve, ja v otoceni, tak v pretoceni, tak ve spani. Plny rozsah otoceni na obe strany.
Malá měla predilekci jedné strany od cca. jejího 4 týdne, od 2m se jí dost výrazně slehla hlavička(všiml si toho každý, měla minimum vlásků)začaly jsme ve stejném měsíci chodit na rhb a do jejího 4-5m se jí ztratila predilekce a hlavička zase hezky zakulatila, teď už má rok a nepoznal by nikdo nic ![]()
@vaks píše:
Malá měla predilekci jedné strany od cca. jejího 4 týdne, od 2m se jí dost výrazně slehla hlavička(všiml si toho každý, měla minimum vlásků)začaly jsme ve stejném měsíci chodit na rhb a do jejího 4-5m se jí ztratila predilekce a hlavička zase hezky zakulatila, teď už má rok a nepoznal by nikdo nic
muzu se zeptat jak cviceni probihalo?
Ahoj,
moje dcerka měla predilekci hlavičky od narození. Byla KP a jak si tam špatně sedla, měla zatuhlý krk na jednu stranu. Polohování nepřicházelo v úvahu. Ona hlavu sama prostě neotočila. Když jsem jí otočila hlavičkou já okamžitě ji to silou zas otočilo. Asi od dvou měsíců cvičení, deformita poměrně větší, neurolog sám navrhl kraniální ortézku. Nejdřív jsem to ořvala, nakonec jí nechala dát. Nebylo to příjemné, ale sama by se hlavička asi už nesrovnala. I přes ortézku ji má mírně šišatou a poznám to i na čelíčku. Poznám to ale asi jen já, protože to vím a vím kam koukat. Takže je otázka jak moc je hlavička slehlá. Pokud si Ti to zdá moc, nafotila bych a pro klid v duši napsala na plagio.cz. Oni Ti poradí, zda je to moc nebo ne. Pak, aby helmička byla bezplatně bys potřebovala doporučení. Ale s tím už Ti poradí.
A u nás cvičení - klasická Vojtova metoda. Děti sice bulí, ale pokud je to opravdu třeba..
Já vím že jsem někde četla že jsou takové ty helmičky na zprávný tvar hlavičky? ![]()
@Peta10 píše:
A u nás cvičení - klasická Vojtova metoda. Děti sice bulí, ale pokud je to opravdu třeba..
Ale cviceni je kvuli tomu ze se mrne nepolohuje samo a toci se na jednu stranu porad ne? TO u nas neni, mladej se pretaci na obe a ma plny rozsah i otoceni hlavy na obe strany ![]()
Jj kvůli nějakému nesprávnému vývoji. Takže u vás asi netřeba. To, na jaké straně spí už v tomhle věku asi neovlivníš. Leda ho tam nějak zarazit, jenže to by se třeba zas budil, že je mu to nepohodlné.