Děláte si tajnou finanční rezervu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13714
26.6.13 08:07
@Anonymní píše:
Já jsem byla zamilované pako. Začala jsem stavět s přítelem hned na začátku vztahu s tím, že se to „pak“ napíše na oba. Taky jsem myslela, že se vezmeme. On ne že by nechtěl nebo mě chtěl schválně šidit, to si nemyslím..jen tomu nepřikládá takovou váhu a nepřipouští si, že by se mohlo něco stát…

Má např. alespoň nějakou životní pojistku pro případ smrti napsanou na tebe?
Protože kecy, že tomu nepřikládá váhu, jsou jen blbý řeči, nic víc.
Normální a zodpovědnej chlap si uvědomí, že se může něco stát a žena bude najednou bezprostředků atd. Hlavně, pokud už jsi to s ním chtěla řešit. Hlody o tom, že to přece není důležitý jsou jen zastírací manévry podle mého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.6.13 08:14
@Virginia píše:
Má např. alespoň nějakou životní pojistku pro případ smrti napsanou na tebe?
Protože kecy, že tomu nepřikládá váhu, jsou jen blbý řeči, nic víc.
Normální a zodpovědnej chlap si uvědomí, že se může něco stát a žena bude najednou bezprostředků atd. Hlavně, pokud už jsi to s ním chtěla řešit. Hlody o tom, že to přece není důležitý jsou jen zastírací manévry podle mého.

Pojistku má, ale z té bych tak maximálně nějakou dobu pokryla splácení hypotéky, pokud by se něco stalo dokud jsem na RD. Holky mě spíš štve, že nemá POTŘEBU mě a malou zajistit všemi možnými způsoby. Třeba i svatbou…Svatbu beru jako ochranu, jako zajištění svých práv (a jako bonus by si mě mohl odečíst z daní a byli bychom o skoro 25tis bohatší, že…) No nebudu tady fňukat. Moje rezervička je směšná, 30tis, ale pro případ rozchodu by to bylo aspoň něco…jo a perlička - přítel je motorkář :!

• Citovat
  • Upravit
13714
26.6.13 08:33
@Anonymní píše:
Pojistku má, ale z té bych tak maximálně nějakou dobu pokryla splácení hypotéky, pokud by se něco stalo dokud jsem na RD. Holky mě spíš štve, že nemá POTŘEBU mě a malou zajistit všemi možnými způsoby. Třeba i svatbou…Svatbu beru jako ochranu, jako zajištění svých práv (a jako bonus by si mě mohl odečíst z daní a byli bychom o skoro 25tis bohatší, že…) No nebudu tady fňukat. Moje rezervička je směšná, 30tis, ale pro případ rozchodu by to bylo aspoň něco…jo a perlička - přítel je motorkář :!

Já to chápu stejně jako ty, o ty peníze jde až v první řadě. I mně by se zdálo přirozené, aby ten muž dítě a ženu svého života přijal se vším všudy. Rozumím ti.
Je mi jasný, že ti to nepomůže, ale kdyby ty vztahy plynuly ve správném pořadí - svatba, dítě, společný majetek, takovýchto příběhů by ubylo.
Navíc, pokaždé mám dojem, že vlastně dopředu už oba počítáte, že to nemusí vyjít, on na tebe nepřepíše dům a nevezme si tě, aby pak nebyly starosti s rozvodem, ty si pro případ rozchodu šetříš, abys nebyla na mizině. Do vztahu plného porozumění a důvěry to má daleko. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.6.13 09:01
@Virginia píše:
Já to chápu stejně jako ty, o ty peníze jde až v první řadě. I mně by se zdálo přirozené, aby ten muž dítě a ženu svého života přijal se vším všudy. Rozumím ti.
Je mi jasný, že ti to nepomůže, ale kdyby ty vztahy plynuly ve správném pořadí - svatba, dítě, společný majetek, takovýchto příběhů by ubylo.
Navíc, pokaždé mám dojem, že vlastně dopředu už oba počítáte, že to nemusí vyjít, on na tebe nepřepíše dům a nevezme si tě, aby pak nebyly starosti s rozvodem, ty si pro případ rozchodu šetříš, abys nebyla na mizině. Do vztahu plného porozumění a důvěry to má daleko. :?

Je to smutné, ale já prostě musím myslet na zadní kolečka, když mám dítě. Kdyby šlo jen o mě, tak bych to neřešila a brala bych to prostě jak to je a jak to plyne, ale musím myslet na malou…

• Citovat
  • Upravit
854
26.6.13 09:12

Mám rezervu, ale ne tajnou, manžel o ní ví. Zařídila jsem si spořící účet, na který si posílám rodičák a ten skoro celý šetřím. Občas je potřeba do toho šáhnout, když nám manželova výplata nestačí, ale to se nestává často. Manžel vlastně podle této logiky platí všechno a já nic, jen si hrabu na vlastním písečku :) Já si z těch peněz nechávám každý měsíc cca pětistovku, kterou mám pro svoje potřeby, teď jsem si třeba z toho koupila bavlnky na háčkování a zkusil by mi něco vyčíst :)
Popravdě řečeno, kdyby můj manžel měl nějakou tajnou rezervu, taky bych byla naštvaná, ale hlavně proto, že šetříme jak kreténi, na nic nejsou (podle něho) peníze a on by si pak vytáhl někde ze šuplíku 5 tis., jakože si dělal rezervu aby mohl jet třeba na fesťák? No nasral by mě, ne že ne :) Takhle to dělal celej život můj otec, ale ten nebyl tak chytrej, aby si to uměl pořádně schovat, mamka mu to vždycky našla a pak se hrozně divila, když v šuplíku s cédéčkama našla na spodku obálku s 12 tisícema, zatímco ona dva týdny po sobě vařila bez masa, aby ušetřila :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1332
26.6.13 09:14

Docela mě zarazila tahle diskuse - jak si mám dělat tajnou rezervu, když máme SJM?

Ale jinak k věci - ne, nedělám, není to potřeba. Máme pár nemovitostí ve vlastnictví z před manželstvím, tudíž do SJM nespadají a pak společné úspory, nemovitosti. A zároveň máme všechno právě ošetřené a manželovi stoprocentně věřím, vlastně je to prostě můj nejbližší člověk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
26.6.13 09:18
@neprihlasena píše:
Docela mě zarazila tahle diskuse - jak si mám dělat tajnou rezervu, když máme SJM?Ale jinak k věci - ne, nedělám, není to potřeba. Máme pár nemovitostí ve vlastnictví z před manželstvím, tudíž do SJM nespadají a pak společné úspory, nemovitosti. A zároveňmáme všechno právě ošetřené a manželovi stoprocentně věřím, vlastně je to prostě můj nejbližší člověk.

Nezdá se vám, že tato věta popírá samu sebe? :mrgreen: :mrgreen:
Na první pohled mě to velice pobavilo, jinak je mi samozřejmě jedno, jak máte doma uspořádaný majetek.
Ale 100% věřit vs. právní ošetření je pro mě osobně teda paradox. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1332
26.6.13 09:29
@Virginia píše:
Nezdá se vám, že tato věta popírá samu sebe? :mrgreen: :mrgreen:
Na první pohled mě to velice pobavilo, jinak je mi samozřejmě jedno, jak máte doma uspořádaný majetek.
Ale 100% věřit vs. právní ošetření je pro mě osobně teda paradox. :)

Oba jsme právníci, takže právně ošetřené znamená, že oba víme, co je v SJM, co není, a co je, tam máme oba stejná práva k účtům atd., pokud by náhodou došlo k rozvodu, pak oba víme, že se nemáme o čem dohadovat. Navíc tím, že navzájem se známe už natolik, že odhadneme, co nás za právní řešení napadá, to ani nemá smysl… A že mu stoprocentně věřím znamená, že si nemyslím, že to někdy bude třeba řešit a že ani z těch peněz v SJM nemám důvod si něco schovávat pod polštář, aby on o tom nevěděl :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.8.13 19:52

@Mamaaa tak takovejhle chlap je pro mě totální debil. Neumim si predstavit, ze bych se musela zpovidat, co kupuju! Že bych se bala si koupit i nausnice za stovku, aby nebylo zle, ze je to blbost, kdyz on si chodi ve znackovym. To podle me teda v zadnym pripade neni laska!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.8.13 19:55
@Anonymní píše:
Přítel je háklivej na jakékoli povídání kdy se vlastnictví baráku a spol řeší :( jakmile začnu, že by to chtělo vyřešit a že riskuje že budu s malou bez prostředků a podobně, tak na mě startuje, že na něj tlačím, že ho prudím a „vo co mi jako de“ a tak… :(

Další s prominutim debilek. Boze ja bych takovýho hnala a delala doma teda pekny zle jeste k tomu mít dítě! Miluje vás a má rád vaše dítě? Tak at stim kouka neco delat a prestane s tema vymluvama.

• Citovat
  • Upravit
21.1.14 15:01

společné peníze a tajné rezervy

My s manželem máme finance společné. Účtů máme několik, na mě jsou psané dva běžné a několik spořících, na manžela jeden běžný a několik spořících. Každému výplata chodí na „jeho“ běžný účet. SIPO je navázané na manželův, zbytek platíme z účtu, kde zrovna něco je. A když třeba není a jeden z nás chce vybrat, tak ty peníze jednoduše převedeme.
Výdaje si zapisujeme do poslední koruny a máme jednoznačný přehled kdo co utratí. Oběma nám to vyhovuje a ani jeden si nedokážeme představit, že bychom si ulívali bokem.
Jo a jak tu některé z vás píšou „tajná rezerva“, když o ní manžel ví, to už žádná tajná rezerva není. Zvlášť když z toho pak platíte věci pro děti nebo celou rodinu.
Když to shrnu, tak pro mě jsou jedinou cestou (ve fungujícím vztahu) společné peníze a nulové tajné rezervy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
22.1.14 14:19

@bubbagumpshrimp máme taky vše společné, ale „tajná“ tomu říkáme proto, že když přijdou výplaty, tak se automaticky určitá částka přesune na účet, ze kterého to jde jen obtížněji vybrat a člověk na to zapomíná, prostě s tou částkou vůbec nepočítá a tak se kupí a kupí. Vzpomeneme na ní až před dovčou nebo když se platí různé poplatky ;)Jinak souhlas s tím, že vše nejlépe funguje bez tajnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1091
22.1.14 15:26
@eVerča píše:
Zdravím všechny :mavam:
Předně bych chtěla říct, že bych radši diskuzi zařadila do kategorie „manželství a partnerství“, ale jde o finance, proto zařazení sem.

Dneska u nás byla itálie. Rozpoutalo se to, když jsem přinesla z nákupu nový nočník, který si holka sama vybrala, snadějí, že konečně nebudou nočníkové hysteráky a přítel se ptal, kde jsem na něj vzala. Řekla jsem mu tedy, že mám ještě nějaképeníze, on začal vyzvídat kdejsem je vzala a na mou odpověď, že mám rezervu vyletěl jako čert z krabičky. Abych upřesnila proč vlastně tajnou rezervu mám. Obracíme každou korunu dvakrát, než za ni něco koupíme, inu asi jako v každé druhé domácnosti, kde mají dvě malinké děti. Do toho jednou rodičák přijde, dvakrát ne, pak to doplácí zpětně… Navíc přítel za poslední dva měsíce dvakrát ztratil poměrně velký obnos peněz, neb to tahá po kapsách a při minulé hádce vzal z kasičky „jeho“ osm tisíc a ať prý si to zkusím vydělat…

A já si pak nemám dělat rezervu?? Dodám, že nejdeo závratné sumy, měla jsem stranou dva tisíce, o kterých nevěděl.

Samozřejmě jsem řekla, že je naprosto normální si ušetřené peníze dávat stranou, co kdyby zas něco ztratil nebo zas demonstrativně s něčím odešel, ale on to bere jako děsnej podvod (dle jeho slov, které řeklv afektu je to totéž, jako kdybych se s někým vyspala) a cokdyby si dělal tajnou rezevru on (to by mi strááááášně vadilo, kdybych se to dozvěděla)…

No ale nebudu se rozčilovat, jdemi o to zeptat se vás, jestli si dáváte taky stranou ušetřené peníze, jestli o tom má přehled váš partner a jestli máte podobnou zkušenost.

Děkuji za příspěvky a přeju pohodové odpoledne :kytka:

chování partnera je hrozný, na stranu druhou kdyby to bylo naopak a on si schovával peníze a tobě říkal, že žádný nemá a pak přišel domů s novým mobilem, tričkem atd taky bych byla asi naštvaná…ikdyž nočník pro malou je něco jiného…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
9.2.14 14:32

@Grey Sky a ostatní přispěvatelé, od května 213 jsem „šťastně“ svobodná :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.4.14 18:20

Já jsem rozhodnutá, že tajnou rezervu taky začnu vytvářet. Pocit bezmoci a bez peněz mě straší snad ze vseho nejvíc (tak dobře až po nemocech). V poslední době se stala taková věc, že jsem si to uplně živě představila, že bych zustala takhle s dětma sama a to mi opravdu stačilo k ponaučení. Tajným ezervám zdar! :mavam:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat