Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak dlouhý jste měli děložní čípek kolem 22.-23.týdne. A zda se pak zkracoval nějak rychleji, museli jste ležet v nemocnici atd. Děkuji
tak já tou dobou čípek 22mm, 12 dnů špitál a ted doma, smím jen na wc, zatím se to nehorší, ale jsem i trochu otevřená
píši sem a ne do SZ, třeba to bude někdy zajímat i někoho jiného ![]()
Goldi, díky, doufám, že ještě někdo napíše
A dřív jsi ho měla jak dlouhý, nedělali Ti dřív cervikometrii? já v 15tt 6,4cm, teď ve 22. 39mm.
Naštěstí zatím čípek zavřený, bez nálevky, kdy máš kontrolu?
Jaktože znáte tak přesné rozměry? Mě Dr vždy jen prohmatá, řekne, že je to úplně zavřený a napíše do průkazky CS = 0. Ale pochybuju, že by pouhým prohmatem zjistila délu, takže vůbec netuším, kolik jsem měla cm na začátku a kolik mám teď…
Lucuska, já měla nějaké problémy, tvrdnutí s bolestma atd. tak mi měřili čípek vaginálním utz. Tak proto to vím. A v prvním těhu jsem od 33. týdne ležela v nemocnici, otevřená, čípek krátký, tak to ted sledují víc. jinak min. týden CS taky 0, kéž by to vydrželo co nejdéle.
na začátku mě vyšetřoval ručně, vždy v pohofě, pak jsem začala cítit tlak v podbřišku a pohmatem opět dobrý, ale radši udělal cervikometrii a nestačili jsme se divit, čípek krátkej, nálevka,… vyšetřilo mě několik doktorů a pý pohmatem celkem dobrý, ale UZ říká něco jinýho
kontrolu mám v pondělí
Pro Hany, jsem ve 24tt a mám čípek 24 mm, mám klidový režim a užívám magnosolv, čípek se mi zkrátil po tvrdnutí břicha a větší námaze. Nevím kolik jsem ho měla předtím ale když vidím že ho máš přes tři centimetry, tak to můžeš být úplně v klidu. Prý se zatím neotvírám a chodím každých 14 dní na kontrolu.
Taky beru magnézko 3X2tbl denně. Břicho tvrdne stále, někdy 10× za den, někdy 15×, někdy je to i bolestivé. Ale ne moc. Na kontroly chodím taky po 14ti dnech, příště jdu ve středu. Od dr. klidový režim, ale s malou to nejde úplně celý den, ale snažím se odpočívat,c o nejvíc to jde a rodina mi hodně pomáhá.
Goldi, a to CS 5 máš už od toho 23.tt nebo až teď?
Mě řekl dr. že hranice je 25mm a pak už je to na nemocnici
Tak se snažím, aby vydržel co nejdýl dlouhý. I když to někdy ovlivnit nejde.
Já jsem někde četla, že to CS zahrnuje dohromady na kolik je čípek otevřený a jak je dlouhý. Čili, když je pootevřený třeba na 5 mm a trochu zkrácený, tak je to pořád CS = 0. Tam jsou nějaké intervaly. A od toho 22tt je prý zcela normální mít CS = 1. Před 22 tt by to mělo být CS = 0. K tomu jsem taky viděla nějakou tabulku.
No to jste mě holky vystrašili, když vlastně pohmatem se může zdát čípek OK, ale přitom podle UZ může být krátký ![]()
Třeba se mi taky zkracuje, ale já vůbec nevím, jak to poznat. Píšete o tvrdnutí břicha několikrát denně, ale já vůbec nevím, co si pod tím mám představit ![]()
Lucu, pokud nevíš, co si pod tím představit, tak tvrdnutí nemáš. Já se na tohle ptala svého dr. min. těhu, že jsem o tom četla a jak bych to poznala. A on, že pokud nevím, tak jsem to ještě neměla, to pak poznáš bezpečně. Břicho - tedy děloha se Ti napne a ztvrdne do boule, většinou do šišky, zrovna tam kde je mimi je vypouklé a je fakt tvrdé jak balon. Po chvilce to přejde.
A to jsme Tě nechtěli vystrašit ![]()
Já mám u všech bodů v CS napsanou nulu.
to blbý CS mám od 23.tt, předtím pohmatově vždy 0.
no snad to ještě nějaký týden vydrží, ikdyž je to šílený na psychiku
podle doktorů už se mě to asi nezlepší tak alespon že se to nehorší
Tak co se týče mě, já sem pořád někde lítala a pak sem začla dostávat křeče do břicha, jen prudkým zvednutím nebo kašlem, díky těm křečím mi začlo tvrdnout, ale taky sem to nevěděla. Ale co mám vypozorovaný tak si mi vždy udělá třeba na jedný straně větší boule a břicho je na chvíli do šišata ale není tvrdý jako kámen, jak sem to někde četla. Jen tvrdší a za chvilku to přejde. Co beru asi 14 dní magnézko, tak křeče i tvrdnutí téměř ustaly, ale opravdu jsem jen doma a když už jdu ven, tak na menší procházku, ono to ani víc nejde, protože mě hned táhnou vazy a začne píchat děloha. Jinak doma dělám jen lehčí práce. Mě doktor poznal pohmatem zda je čípek hodně skrácený, ale je dobrý že se zatím neotvírám. Že ti břicho tvrdne nemusí ještě znamenat že se ti zkracuje čípek, kdyby bylo něco v nepořádku, tak na to doktor určitě pohmatem přijde. Ono je to individuální, někdo muže v těhu vše a nic se mu nestane a někdo z toho má to co já. Tak už se bojím všeho a jen počítám týdny abych vydržela co nejdéle a víc se to nehoršílo a já nemusela jen ležet nebo dokonce do nemocnice.