Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@Kolicek95 úplně mi mluvíte z dušeúplně to.na mě dýchlo, že jsem jako špatná, že s ní dávno nikam nechodím atd
opravdu jako nevím, co bych tam a ní dělala a jak píšete sama, na tom hřišti by jsme stehen byli samotné, takže žádné hraní nic
Teď ani spousta lidí nikam nepůjde kvůli koronaviru a abych jezdila každý den do města se mi za prvé nechce a za druhe6by se ro celkem prodražilo..
Mě hřiště taky zoufale nebaví, ale malá tam dokáže hrozně dlouho koukat a hrabat se v písku/kamení. Tak si tam čtu, pracuju, nebo sjíždím instagram ![]()
@Kolicek95 tak v Praze v parku je na hřišti kolem 10 dost narvano ![]()
Zakladatelko, na hriste podla mna staci chodit az bude dieta stat/chodit. Hlavne kdyby to lezeci obdobi vyslo na leto, tak klidne, ale ted by som sa tym netrapila. Zacnete od jari.
S 11mesacnym som chodila na prechadzky s kocikom, kde obzeral svet. Doma skumal veci: hrnce, rozne kuchynske nastroje (plastovy slahac a pod), zacinal napodobovat (napr chcel handricku a s nou sa zabavil), vysavala som (vysavac obchytkaval a bol stastny), trhal papier, obcas hracky, postavit bunker a pod. On si vzdy nieco nasiel a stacilo to len doladit, aby sa zabavil a nebolo to nebezpecne.
Mna by spise zaujimalo - to vam deti nekramari veci po celem byte/dome? To bola zabava.
S miminom (teraz 14m) nerobim v podstate ziadne cielene aktivity. Ma tu zopar hraciek, byt zabezpeceny aby si nemala ako ublizit a skor iba sledujem, co vymysli. Nejake srandicky typu mavanie a tlieskanie naucili stari rodicia, ale inak napodobovanie vidim skor v beznych veciach (snazi sa sama si umyt zuby, jest priborom, krmit psy, upratovat mi plienky zo susiaku do vedra a pod) nez ze by som ju nutne na to potrebovala ucit nahodne blbosticky.
Chodime rano na nositkovu prechadzku so psom po lese, okolo obeda v lete len doma (lebo ostre slnko) alebo kratucka kocikova prechadzka, teraz uz po obede spi. Vecer vylet alebo pobyt na zahrade - v lete na tej zahrade liezla kludne 2 hodiny, teraz v mokrej trave a 6 stupnoch je to tak na max 20 minut kym jej nepremokne softshell.
Na ihrisko sa poriadne chystame az na jar, v pesej vzdialenosti nemame ani jedno a trepat sa autom niekde na 10 minut (lebo dlhsie by uz v tomto pocasi zamrzla) sa mi nechce.
To je téma přesně pro mě, ráda se inspiruju od ostatních maminek. ![]()
My vstáváme zhruba kolem 7.30, pote posadím dcerku do židličky, udělám kaši a čaj. Po snídani jí na chvíli pustím pohádku, mezitím si nachystám snídani, dám rychlou sprchu a uklidim ložnici (cca 15 minut). Dceru pohádka dlouho nebaví, tak ji dám do postýlky k hračkam a jdu se nasnidat.
Dcerka pak často usne, pokud ne, jdu za ní, hrajeme si: prohlížíme knížky - ukazuje na obrázky, já je pojmenovavam; stavíme komín, navlékme kruhy - to malé ještě nejde, hrajeme kostku - vkladacka - já nasteluju danou kosticku a dcerka prstem zatlaci dovnitř, pouštíme hrací vosu a tančíme na ni, zpívám, říkám říkanky, dávám různé balónky na trénování motoriky, blbneme, nechávám ji lezt po zemi, to dělá ráda, vždy se postaví a obchází nábytek, kouká na sebe do zrcadla. Zvládne se celkem zabavit i sama s hračkami, vedu ji k tomu. Akorát poslední 3 týdny strašně vyvádí, když se vzdalim.
Pokud nespí až do oběda, jdeme do lesa, kde všechno po cestě komentuju- že je podzim a co to přesně znamená, povídám ji o lese a jak se v něm chovat atd.
Pokud nejdeme do lesa, tak se snažíme žít společensky- jedeme na návštěvu, do kavárny, nakupovat, občas na hřiště. Tam si s dcerou lehnu do hnízda a houpeme se, to má ráda. Už jsem s ní byla i na skluzavce a kolotoči.
Po obědě spí, pokud tedy nespala před ním. Poté jdeme opět buď ven (ale nejsme venku každý den dopoledne i odpoledne) nebo si doma hrajeme, nebo někde jedeme i s tátou, ktery mezitím přijde.
Mezi třetí a čtvrtou dostane svačinku, pak zase hra buď sama, nebo s partnerem nebo s oběma. Poté hygiena. Večere kolem 17.30-18.00 hod.
Kolem 18.30 hod. dáváme do postýlky.
V noci se vzbudí většinou na Hipp. Druhého dostane zpravidla mezi 5-6 hod. ranní a spíme ještě do té půl osmé, osmé.
O víkendu se odpoledne snažíme jezdit mimo město nebo mít nějaký program mimo domov.
Co se mluvy týče, tak zatím nic, zvatla, ale slov ještě nepoužívá. I tak se ale snaží komunikovat - lásku projevuje tím, že nabízí svůj cumel - jak sama, tak i na požádání, občas i jídlo, když jí řeknu : Dáš mi? Ráno mě budí tím, že mi na postel dává hračky
. Když se jí zeptám kde je muf, tak se po něm začne shánět a ukáže ho. To samé s krtkem. Na vyzvání zapne hrací vosu, ale že by řekla své jméno apod, tak to bohužel ne.
Teď ji strašně baví si zakrývat dlaněmi oči a padat na posteli vzad. Vždy se tomu směje.
Samozřejmě vše olizuje, dává do pusy, sundava si ponožky. Ale dobře reaguje na slovo ne. Říkám si, jestli už bych ji neměla učit, aby jedla sama lžičkou?