Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Při depilaci odstraňuješ jen povrchový chloupek, odkrojíš (chemickou reakcí „odmrtvíš“ atd.) ho u kůže. Při epilaci ho vytrhneš celý. Cibulka tam samozřejmě zbyde, takže po čase vyroste znova, ale trvá mu to dýl…podstatně dýl teda. Ale zas je to bolestivější proces.
záleží na tobě, jak jsi líná a do čeho se ti chce. Já jsem líná moc a pár minut nepříjemných pocitů vydržím, abych to (třeba v létě nohy) nemusela piglovat každý dva, tři dny, takže mám epilátor.
Presna definice techto pojmu je takova, ze depilace je docasne odstraneni chloupku a epilace je trvale odstraneni chloupku tim, ze se chloupek zlikviduje i s korinkem. Nemusi se opakovat tak casto jako depilace, ale opakovat se musi, protoze se nikdy nepodari korinky uplne zlikvidovat mechanickou cestou. Vyjimkou je IPL - ta je opravdu plne trvala. Bohuzel mnoho vyrobcu depilatoru prezentuje sve vyrobky jako epilatory, coz je chybne ![]()
@Aries6 No, ona jedna věc je kořínek a druhá ta vlasová cibulka, folikul, ze kterýho teprve kořínek a chloupek rostou. Těžko se úplně zničí cibulky, to snad jen laserem třeba a určitě ne po jedný aplikaci.
je fakt, že mám zkušenost s tou dlouhodobou epilací (už tak těch 18 let, jsem holt už inventární kus), tak ty chloupky po čase opravdu řídnou, zřejmě se opakovaným vytrháváním i cibulka poškodí, ale rozhodně růst nepřestanou. Ale řídnou viditelně a jsou i míň „kvalitní“, jakoby tenčí (což by samozřejmě vadilo v případě vlasu, u chloupků je to spíš žádoucí jev)
Já mám problém, že po epilaci nohou se mi na místě chloupků objevují červené tečky a vypadá to dost nehezky, na rukách mi to nedělá nic. Tak si holt nohy musít 2× týdně přejet ručním holítkem Gilette Venus s vyměnitelnými hlavami, to je rychlovlka.
@Izzz Snad nepovazujes wiki jako 100% presny zdroj informaci
![]()
@Dianela no to ne, vložila jsem jen odkaz. takže v mým případě nevím, kde najít správnou odpověď.
@Izzz tohle je ze skolni knihy pro kosmeticky…
Odbornik nejsem, informace ohledne kosmetickych postupu mam od pribuzne, ktera to uci a zivi se tim, takze jen interpretuji ![]()
@elanaa Já trhám asi 10 let a řídne to, to jo
Ale mohlo by víc ![]()
Jak už název napovídá, téma se týká depilace a epilace. Sice si připadám blbě, ale mohl by mi někdo vysvětlit rozdíl? Případně co je účinější. Díky. Omlouvám se za anonym, ale fakt je mi to trapný