Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ráda bych koupila příbuzným, kteří mají děti, většinou kolem 7-14 let k vánocům rodinné deskovky, doporučíte ty nelepší? Díky moc.
A hraji? Co mají rádi za typ her?
Pri tuhle věkovou kategorii klidně Pandemii, Takenooko, Port Royal, Zombie Kidz.
@Svistice prave toho moc nevyzkouseli. Jen jsem u nich viděla klasiku Monopoly, Dostihy, Dobble, Labyrint…
Mně přijdou prostě nejlepší Osadníci. A že jsem toho hrála už hodně. U nás je hraje i petiletak, ale je pravda, že na něj jsou ještě složité. Kupovala bych pro 9+.
Splendor je fajn - lehčí počty, sbírání kamínků, zvládnou i mladší, Kdo to byl - karetní jednodušší na ukrácení dlouhé chvíle, ale zábavná, Azul - skládání mozaiky na body, taky lehčí počty. Osadníci jsou taky fajn. Švagrová má Krabčáky, pochvaluje si je. Já v tomto věku měla moc ráda dnes již nemoderní Bang.
Je toho mraky. Takže alespoň základní info-kolik do toho chceš vrazit? Kolik jich bude hrát? Jak dlouhá hra? Hodina? Dvě? půl?
VEDOMOSTNI, DOVEDNOSTNI, strategická, paměťová, postrehovka…?
@Kolicek95 píše:
Splendor je fajn - lehčí počty, sbírání kamínků, zvládnou i mladší, Kdo to byl - karetní jednodušší na ukrácení dlouhé chvíle, ale zábavná, Azul - skládání mozaiky na body, taky lehčí počty. Osadníci jsou taky fajn. Švagrová má Krabčáky, pochvaluje si je. Já v tomto věku měla moc ráda dnes již nemoderní Bang.
Bang mi tedy přidejte modernější, než osadníci. Ti jsou děsně zdlouhavi a nudné. U Bang je sranda. krabcaci jsou taková fajn oddechovka.
Jinak takové neutralni- z paměťové třeba bobri banda, dovednostní mi přijde nejlepší Junkart, bláznivá postrehovka je Panic Lab, strategické nemusím, ale hodně chválí Brink, lehčí je Takenoko. Znalostní mi přišel nejlepší Desitka junior.
Pro starší (tak 9+) bych vybrala Divukraj nebo Na křídlech (obě mám v merku a čekám, až mi děti trošku povyrostou).
Ve vícero lidech je skvělý Dixit, baví nás i Story Cubes (malé kostičky a vyprávění příběhů z nich, to bereme třeba i na výlety, a když někdo dosvačí dřív, tak si hodí a vypráví ostatním). Potom jedeme už rok Carcassone s rozšířeními a Port Royal. Klasické Dostihy, Monopoly, Aktivity apod. občas taky vytáhneme, ale mě to moc nebaví, musím se přemoct, abych nekazila náladu a hrála s nadšením. Děti mají ještě rády Cestujeme po hradech a zámcích (líbí se jim kupovat si motorku a auto), ale to je pro mě taky nuda.
Jako rychlovku, kterou můžou hrát samy i mladší děti bez dospělých, jsem teď kupovala synovi karty Lama a Kdo to byl? (dostane v listopadu na narozky). K Vánocům bude asi Azul, je to pro dceru povedené graficky.
Ségra dá neteři hru Canvas, kde se přes sebe dávají průhledné kartičky a sestavují se krásné obrazy, tak na tu jsem hodně zvědavá. Pro synovce má uchystané Loony Quest, kde se zakreslují trasy (hrál to u kamaráda a hrozně ho to bavilo). Se švagrovou se ještě musíme domluvit - máme děti podobně staré, tak kupujeme různé deskovky a pak si je točíme po rodině.
Já teď plánuju pořídit Talisman. Jako malí jsme nad tím trávili hodiny a hodiny. Ale záleží, jestli jsou fandové fantasy a RPG, jako jsme byli my tenkrát. ![]()
Plyšová hlídka
Zombie Kidz
Výbušná koťátka
Pandemic
Kvedlalové z Kvedlinburgu
a spoustu dalších.. koukni třeba na www.zatrolene-hry.cz, vyfiltruj si věk a podle hodnocení vybírej ![]()
@zrcadlo Divukraj už mám doma rok schovaný, ale ještě nenastal vhodný čas. ![]()
Docela dobrá rodinná hra je i Psi zivot.
A já bych naproti tomu šla do akce na ihrysku, která na konci měsíce končí - mačka vo vreci. Koupíš mačku dle velikosti, vyplníš dotazník o jaké hry máš zájem, pro koho, jaký typ nechceš a oni dle toho, co napíšeš vyberou „na míru“ ve dvojnásobné hodnotě
jenom v tom tedy nebudou pecky jako divukraj, pandemic a spol i když co jsem viděla na fb, dávají i hodně pěkně kousky… Pro nehráče bez předsudků ideál ![]()
@Rosary píše:
A já bych naproti tomu šla do akce na ihrysku, která na konci měsíce končí - mačka vo vreci. Koupíš mačku dle velikosti, vyplníš dotazník o jaké hry máš zájem, pro koho, jaký typ nechceš a oni dle toho, co napíšeš vyberou „na míru“ ve dvojnásobné hodnotějenom v tom tedy nebudou pecky jako divukraj, pandemic a spol i když co jsem viděla na fb, dávají i hodně pěkně kousky… Pro nehráče bez předsudků ideál
Mě se ta akce teda nelíbí. Raději si vyberu přesně hru. Kterou chci, kouknu na nějaké video, kde hru představují a zjistím, jestli se mi libi. jeste lepší je si ji před tím případně půjčit u známých nebo v knihovně. Ostatne, to se mi osvědčilo nejlépe, už kupuji nové hry jen na vanoce, zbytek půjčuji
@Lama Lama píše:
Mě se ta akce teda nelíbí. Raději si vyberu přesně hru. Kterou chci, kouknu na nějaké video, kde hru představují a zjistím, jestli se mi libi. jeste lepší je si ji před tím případně půjčit u známých nebo v knihovně. Ostatne, to se mi osvědčilo nejlépe, už kupuji nové hry jen na vanoce, zbytek půjčuji
Jo, tak oni sami se k tomu taky vyjadřovali ve videu, že je to zejména pro hráče nehráče, kteří prostě sami neví. Ale tak já byla spokojená, nakolik jsem dostala přesně to, co jsem chtěla ![]()
@Rosary píše:
Jo, tak oni sami se k tomu taky vyjadřovali ve videu, že je to zejména pro hráče nehráče, kteří prostě sami neví. Ale tak já byla spokojená, nakolik jsem dostala přesně to, co jsem chtěla
Ale tak jasně, že si to cílovou skupinu najde. Já mám ráda věci pod kontrolou a konečně rozhodnutí chci mít já, ikdybych tomu vůbec nerozuměla. Klidně si nechám poradit prodejcem, odborníkem, kdokoli, kdo tomu rozumí. Ale o tom, co koupím, rozhodnu finálně já.