Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ivik, jasně, já taky věřím, ale postýlkové dítě je na důvěru ještě trochu malé, tam nejde o důvěru, tam jde o to, že ještě nic pořádně neumí, aby mohlo být samo.
U své šestileté dcery mám vyzkoušeno, že čím víc důvěry dám, tím lépe, umí se o sebe postarat, udělá si snídani (včetně šťávy s vodou
) aj.
Ahojte, tak rozhodně si nemyslim, že jste špatní rodiče - ono dětem vůbec neuškodí, když budou samostatnější samozřejmě s mírou a na chvíli - zas je nenchávat doma furt ![]()
navíc my příde, že se to dneska moc řeší ...... pomalu ještě ve 12 letech jsou jen s rodičema a maj je furt za zadkem
když my byly malý, tak sme byli samostatnější, my se snažíme aspon, aby náš syn (je mu 7, chodí do 1.třídy chodil sám do školy (zvlášt když je fakt kousek) ale zas v tomhle bojujem s tchýni, která by ho pomalu nosila ![]()
Ahoj, nečtu celé není čas, ale za mě - určitě jo.
Já jsem v osmi letech vyfasovala na dvě hodiny večer hlídání malého batolete - dostala jsem instrukce, kdyby se vzbudilo dát čaj. Nevzbudilo, já si zatím hrála a pak už se rodičové i známí vrátili domů.
Byla jsem hodně samostatné dítě (samostatnější než můj starší bratr). V 6 letech jsem byla týden v nemocnici a na pokoji s malým kojenečkem a už tehdy mu dávala napít čaj z lahvičky, podávala dudlík, utírala pusinku…
To ani není o věku, ale o dítěti…
(Znám případ, kdy ještě v 15letech maminka synovi chystala odpolední svačiny..
).
Souhlasím, že to není věkem, ale dítětem a taky hlavně přístupem rodičů ![]()
Davdan píše:
(Znám případ, kdy ještě v 15letech maminka synovi chystala odpolední svačiny..![]()
).
Já znám takový případ s 30letým
Teď aktuálně nevím (je mu 34), ale pochybuju, že se něco změnilo ![]()
Příspěvek upraven 09.06.11 v 11:45
Angua píše:Davdan píše:Já znám takový případ s 30letým
(Znám případ, kdy ještě v 15letech maminka synovi chystala odpolední svačiny..![]()
).
Teď aktuálně nevím (jem u 34), ale pochybuju, že se něco změnilo
Můj otec
Je mu 55
![]()
Zakl.
nečetla jsem celou diskuzi, tak jen stručně:
zakladatelko, nevidím problém v tom, aby 7 - 8 leté dítě zůstalo nějakou dobu samo doma. Můj starší syn občas také zůstává sám doma, samozřejmě máme domluveno, co smí, co nesmí a ví, že kdyby byl problém, tak mi může kdykoliv zavolat. Mám za to, že mu to rozhodně neškodí.
Nechtělůa bych se dopracovat k tomu, že nebudde schopen se o sebe postarat ještě před vlastní svatbou. Není důvod, aby ses cítila nezodpovědně, tak by se měla cítit spíš ta kamarádka. ![]()
Všem moc děkuji za názory. Jsem ráda, že jsem se přesvědčila o tom, že nezáleží na tom, jak to vidí druzí, ale na tom, jak já věřím svým dětem. A já jim věřím a vím, že jsou zodpovědní. Ještě nikdy mě nezklamali ![]()
Zakl.
Angua píše:Davdan píše:
).
Já znám takový případ s 30letým
Příspěvek upraven 09.06.11 v 11:45Teď aktuálně nevím (je mu 34), ale pochybuju, že se něco změnilo
jo já taky - je mu 38 a je to můj švagr a není to dítětem je to výchovou !!! mýho muže od toho zachránilo jenom to, že šel v 15.-ti na vojenskej gympl do Prahy - takže byl dost daleko od rodičů a musel se starat sám o sebe… jinak by dopad uplně stejně
…mno a já ted´nedělám nic jinýho než se snažim zabránit tchýni, aby totéž udělala z našich kluků .........
Poslední dobou zažívám hotové peklo.Mám 8 letou a 12 letou dceru a jako samoživitelka bývám v práci od 8 ráno do 19 hod večer 5 dní v týdnu s tím, že domů dorazím kolem 20 hod. Menší Dcerka má problémy ve škole , paní učitelka ji stále vypráví jak jsem nezodpovědná a to že si nenapsala ve škole všechny úkoly a já s ní udělala jen ty , které zapsané v sešitě měla je také moje vina.navíc prý přetěžuji starší sestru tím, že tu menší vyzvedává ze školy a navíc si myslí , že ta starší nemá čas na své koníčky a záliby také kvůli mě. S tou menší ovšem chodím ráno já, což paní učitelka nevidí a ani vidět nechce..školu máme cca 300 metrů od bytu , přes 2 přechody přes které ji vodím a pak se vrátím na zastávku autobusu. Bohužel nedávno , před měsícem jsem si dost těžce zablokovala bederní páteř a nebyla schopná jakéhokoliv pohybu a trvalo to více jak 14 dní a ještě stále jsem na neschopence bez vycházek. Už nevím co víc mám dělat, ponevadž špatné známky a poznámky má přeplněnou žákovskou a jedničky ji do ŽK nenapíše a pochvaly ji napíše do ůkolníčku.Neustále obtěžuje starší dceru a říká ji , jak ji lituje že se musí starat ona a že to jako matka mám dělat já ..apod.Co mám dělat
?mám dát výpověď v práci? vykašlat se na placení 15 tisicového pronájmu? jak by to řešila ona? Dokonce mi řekla, že by na mě poslala sociálku…a proč? protože jako samoživitelka se snažím abychom důstojně žily a měli co jíst? Nemám rodiče ani prarodiče , nemám v blízkosti žádné příbuzné a kamarády, kteří by mi pomohli a jak to tedy mám udělat aby paní učitelka přestala takto shazovat mne před mými dětmi.?Moje děti chodí čisté, nikdy jsem je neuhodila, máme spolu krásný vztah , snažím se dělat maximum ale .....musím pracovat.Ještě jen dodávám, že jednou dcera přišla s tím, že mi paní učitelka vzkazuje at si najdu jinou práci…hm, v dnešní době na mě čekají s otevřenou náručí asi opravdu všude ![]()
Georgio, tak to je ted prekerní situace…
.
Jak můžeš 5 dní v týdnu pracovat 11 hodin? Vždyt to je v rozporu se zákoníkem práce, nehledě na to, že by porazilo aj vola…
No být tebou, zajdu za paní učitelkou a vysvětlila bych jí to tak, jak to je a jak to píšeš tady…
Nicméně si úplně nemyslím, že by paní učitelka neměla úplně pravdu, pro tvou 12 letou dcerku to musí být opravdu zápřah a psychicky pro obě holky asi taky…
Ale chápu, že platit nájem se z něčeho musí, že…
Držím ti palce, aby se všechno tak nějak trošku utřepalo.
Georgio, tak to je síla..
Bohužel, taky si myslím, že má paní učitelka pravdu. Pro obě holkdy to musí být dost psychicky náročné a nemůžeš požadovat po 8letém dítěti ani po 12 letém úplnou samostatnost v plnění školních úkolů a svých povinností..
Myslím si, že je to jen odraz toho, že s nimi nejsi, že se starají jedna o druhou.
Nezlob se na mě, taky bych k vám poslala sociálku, bez diskuzí. Ať se tomu podívají pořádně na zoubek. To není možné, aby jsi tolik pracovala a neměla čas na děti. Co otec dětí? Platí alimenty nebo se jinak podílí na výchově, výživě? Nebylo by od věci nechat si zvýšit výživné. A potom zjistit, jestli bys neměla nárok na nějaké sociální dávky, které by Ti plat částečně kompenzovaly..
Tím neříkám, že je správné se nechat živit státem a pobírat kde co, ale to nemáš nárok ani na příspěvek na bydlení?Máš v nájmu TP? Ten bývá pěkná sumička. Je pravda, že pokud holky mají nějaké finančně náročné kroužky, potřebuješ pracovat víc, aby je utáhla, to se jen ze sociálních příspěvků a dávek nedá, ale nemůže jít práce na úkor výchovy dětí..
A 15 tisíc za nájem? Kde to žiješ? Nevím, jestli myslíš Prahu, tam situaci neznám, ale já platím méně a ještě mi vracejí na energiích..
Nezlob se, ale toto je případ, aby to OSPOD prošetřil..Je mi Tvých dětí líto ![]()
Nemyslím to zle ani arogantně, i když to tak může vyznít. Popřemýšela bych, kde můžu ubrat a jestli fakt nemám nárok pobírat od státu aspoň „něco“..
No ale k čemu jí bude zvýšení alimentů, když jinou práci nesežene? Myslím z hlediska pracovní doby, jinak peníze se hodí určitě… Těžko zaměstnavateli řekne „milý pane, já teď mám o 3000,– vyšší alimenty, už u vás nepotřebuju tolik pracovat, takže budu končit ve tři“ ![]()
Jako je to nezáviděníhodná situace, možná nějak zvýšit spolupráci s učitelkou, aby viděla, že se zajímáš a fakt staráš, ne že odvedeš dítě do školy a ono nemá hotovou půlku úkolů (ať je to vina kohokoli…) a víc se s tebou nevidí (jestli je to jinak, omlouvám se)
georgia31 píše:
Poslední dobou zažívám hotové peklo.Mám 8 letou a 12 letou dceru a jako samoživitelka bývám v práci od 8 ráno do 19 hod večer 5 dní v týdnu s tím, že domů dorazím kolem 20 hod. Menší Dcerka má problémy ve škole , paní učitelka ji stále vypráví jak jsem nezodpovědná a to že si nenapsala ve škole všechny úkoly a já s ní udělala jen ty , které zapsané v sešitě měla je také moje vina.navíc prý přetěžuji starší sestru tím, že tu menší vyzvedává ze školy a navíc si myslí , že ta starší nemá čas na své koníčky a záliby také kvůli mě. S tou menší ovšem chodím ráno já, což paní učitelka nevidí a ani vidět nechce..školu máme cca 300 metrů od bytu , přes 2 přechody přes které ji vodím a pak se vrátím na zastávku autobusu. Bohužel nedávno , před měsícem jsem si dost těžce zablokovala bederní páteř a nebyla schopná jakéhokoliv pohybu a trvalo to více jak 14 dní a ještě stále jsem na neschopence bez vycházek. Už nevím co víc mám dělat, ponevadž špatné známky a poznámky má přeplněnou žákovskou a jedničky ji do ŽK nenapíše a pochvaly ji napíše do ůkolníčku.Neustále obtěžuje starší dceru a říká ji , jak ji lituje že se musí starat ona a že to jako matka mám dělat já ..apod.Co mám dělat?mám dát výpověď v práci? vykašlat se na placení 15 tisicového pronájmu? jak by to řešila ona? Dokonce mi řekla, že by na mě poslala sociálku…a proč? protože jako samoživitelka se snažím abychom důstojně žily a měli co jíst? Nemám rodiče ani prarodiče , nemám v blízkosti žádné příbuzné a kamarády, kteří by mi pomohli a jak to tedy mám udělat aby paní učitelka přestala takto shazovat mne před mými dětmi.?Moje děti chodí čisté, nikdy jsem je neuhodila, máme spolu krásný vztah , snažím se dělat maximum ale .....musím pracovat.Ještě jen dodávám, že jednou dcera přišla s tím, že mi paní učitelka vzkazuje at si najdu jinou práci…hm, v dnešní době na mě čekají s otevřenou náručí asi opravdu všude
15tis za nájem jsme platili a to jsme bydleli kousek za Prahou.
Nelisa - ale jo hnula z bytu, ale tak jak chápu z jiných příspěvků, každý to má jinak, já třeba dětem věřím… Strach sice mám, ale …