Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Russet píše:
Leda by dřepěla v nějakém obchoďáku na wifině a jiná tam dřepící by taky surfovala v tom obchoďáku?
A obe si tak notovaly.
Cas poklepat sousedce v obchodaku na rameno a spratelit se nazivo.
![]()
@Matt 02 píše:
@topazio To je ale reakce na tu nádheru slunečnici, ta jede ještě větší pecky. Prej zvrácená doba. To není na zakladatelku, ta sice taky žárlí a je sobecká, ale tahle ta to úplně rozjela
.
Zvrácená doba? Toto se děje už od vzniku lidstva.
@Matt 02 píše:
Každej na to má svůj názor, ale je fakt zajímavý, že tady je vždycky strašně super, když má někdo dítě ve čtyřiceti a teď najednou je to hrozný problém, jsou to starci a dítě ani nevychovají, bude muset sestra a hlídací babička nehrozí. Ona píše přes 40, může jí být čtyřicet jedna, čtyřicet dva, její rodiče můžou být šedesátiletí, pracující lidé. Zas v tom nehledejte katastrofu.
Tobě tu kdysi jedna nádhera nadávala, že máš dítě ve dvaceti. Ať se každý stará sám o sebe.
@topazio píše:
Tobě tu kdysi jedna nádhera nadávala, že máš dítě ve dvaceti. Ať se každý stará sám o sebe.
V 19 dokonce
a právě proto, od tý doby mi vadí tyhle soudy, je jedno jestli na mladé nebo staré rodiče. Protože je hrozně nepříjemné poslouchat takové řeči, o to víc, když je dítě na cestě. Ať si má děti každý kdy chce. Když je chce a bude je milovat a samozřejmě má základní podmínky, nejedná se o alkoholiky, feťáky, gemblery atd, tak ať ho má. Názory kdy mít dítě se prostě liší, tak to prostě je, univerzální věk, kdy je vhodné mít dítě prostě neexistuje, takže pokud se nejedná o nějaký extrém, tak je to osobní věc pouze těch rodičů. Nehledě na to, že ty, co to tu odsuzovaly, samy neví, jestli třeba ještě nezmění v budoucnu názor. Naši taky říkali, do 33 maximálně poslední dítě a mají další, plánovaný a chtěný. Člověk nikdy neví, co bude za pár let
.
Obvykle si myslím svoje o takových těch „jak může mít někdo dítě po třicítce, eiw“ příspěvcích, ale tebe celkem chápu, neumím si vůbec představu že bych měla teď nového sourozence ![]()
Ale hele on si člověk zvykne na všecko ![]()
@Matt 02
Existuje ideál a to 20-30 let u žen.
Nejlépe tuším okolo 25 let ženy jsou ta nejlepší vajíčka k oplodnění.
Rozhodně to není 40 let + a k tomu mužský gen. materiál 50 + kdy hrozí to největší procento preeklampsie, předčasného porodu, úmrtí plodu aj. problémů s donošením, porodem a úmrtí dítěte při porodu.
Dále různých genetických onemocnění, downova syndromu apod. Nemaluju čerta. A zeď, jen je tohle všechno už v tak vysokém procentu že je až sobecké to vůbec zkoušet. Ještě chápu omyl, ale toto ne. Jenže tohle je defakto skutečně jen názor a nikdo s tím neudělá nic.
Hele sice blbé přirovnání ale chovám zvířata a opravdu i tam je strop.
Je to stejné i u lidí jen si to tak bohužel nepřipouštíme a neřešíme. ![]()
@Liberalissima píše:
Obvykle si myslím svoje o takových těch „jak může mít někdo dítě po třicítce, eiw“ příspěvcích, ale tebe celkem chápu, neumím si vůbec představu že bych měla teď nového sourozence
Ale hele on si člověk zvykne na všecko
moje dcera má dvě nevlastní sestry, jsou o 20 a 16 let starší než ona, jelikož se s ní bio otec nestýká, tak budou jednou holky při vyřizování dědictví hledět, že mají ještě jednu sestru
Díky bohu, že děti mého muže jsou normálně tolerantní a přející jedinci. Oni se na sourozence i těšili a přáli nám to, i když je mezi nimi cca 25 let rozdíl. Člověk si to rodinné štěstí asi úplně neuvědomuje a bere to jako samozřejmost
dokonce i bývalá žena je pro naše děti teta. Žádná zášť, žádné soudy a výčitky
![]()
@dracula-s píše:
@Matt 02
Existuje ideál a to 20-30 let u žen.
Nejlépe tuším okolo 25 let ženy jsou ta nejlepší vajíčka k oplodnění.
Rozhodně to není 40 let + a k tomu mužský gen. materiál 50 + kdy hrozí to největší procento preeklampsie, předčasného porodu, úmrtí plodu aj. problémů s donošením, porodem a úmrtí dítěte při porodu.
Dále různých genetických onemocnění, downova syndromu apod. Nemaluju čerta. A zeď, jen je tohle všechno už v tak vysokém procentu že je až sobecké to vůbec zkoušet.Ještě chápu omyl, ale toto ne. Jenže tohle je defakto skutečně jen názor a nikdo s tím neudělá nic.Hele sice blbé přirovnání ale chovám zvířata a opravdu i tam je strop.
Je to stejné i u lidí jen si to tak bohužel nepřipouštíme a neřešíme.
A nasel jsi nejakou statistiku o poctu narozenych postizenych deti podle veku matky?
V dnesni dobe screeningu to zase tak propastny rozdil nebude, riziko je vzdy.
@Martina D. Hlavně jsem zapomněla dodat to nejpodstatnější a to když je ta žena prvorodička po čtyřicítce. Žadné statistiky jsem nehledala, ale docteš se to v každém odborném medicinskem článku a nejen tam. Rozhodně nelžou.
@dracula-s
Meleš nesmysly. Najdi si ty procenta. Největší riziko je, že to vůbec nepůjde a pak riziko potratu. Když už se to udrží, je to riziko uzcelkem malé a v dobe screeningu se většina věcí zachytí. Jrstli je žena prvorodicka žádný vliv na kvalitu vajíček a tím padem ani ns riziko genetických vad nemá. Tam je nějaka rizika na straně ženy, ale také žádné drama.
@Polední bouře Nesmysle říkáš ty. Těhotenství je buď a nebo i u průměrně bezproblémové rodičky nehledě tedy u starší ženy a ještě prvorodičky. Ta rizika se věkem rapidně zvyšují ať chceš nebo ne a je to vyšší hazard a to po celé těhotenství až do porodu. A o to právě jde. To sobectví to zkusit.
Proč asi volí raději císaře? I ta vajíčka už nejsou tak kvalitní a tělo připravené jinak by to šlo přeci přirozeně. A o kvalitě tady nelze mluvit, tuším že zde bylo zmiňovano umělé oplodnění pokud se tedy nepletu.
Už jen podstoupit to riziko, které je vícenásobné je dle mě nezodpovědné. Mnohdy ani ten nejlepší screening neodhalí všechno a nebo pozdě. Jít tomu naproti je za mě naprosto zbytečný a sobecký.
Vždyť i kdyby jim to nešlo dříve tak si na možnost IVF aj. vzpomenu dříve než po oslavě 40 narozenin.
Já zkrátka nepatřím mezi lidi, kteří tohle schvalují. A to teď nehovořím o případu zde, ale o celkovém záchvatu plánovaného těhotenství když už ujel vlak.
@dracula-s píše:
@Polední bouře Nesmysle říkáš ty. Těhotenství je buď a nebo i u průměrně bezproblémové rodičky nehledě tedy u starší ženy a ještě prvorodičky. Ta rizika se věkem rapidně zvyšují ať chceš nebo ne a je to vyšší hazard a to po celé těhotenství až do porodu. A o to právě jde. To sobectví to zkusit.
Proč asi volí raději císaře? I ta vajíčka už nejsou tak kvalitní a tělo připravené jinak by to šlo přeci přirozeně. A o kvalitě tady nelze mluvit, tuším že zde bylo zmiňovano umělé oplodnění pokud se tedy nepletu.
Už jen podstoupit to riziko, které je vícenásobné je dle mě nezodpovědné. Mnohdy ani ten nejlepší screening neodhalí všechno a nebo pozdě. Jít tomu naproti je za mě naprosto zbytečný a sobecký.
Vždyť i kdyby jim to nešlo dříve tak si na možnost IVF aj. vzpomenu dříve než po oslavě 40 narozenin.
Já zkrátka nepatřím mezi lidi, kteří tohle schvalují. A to teď nehovořím o případu zde, ale o celkovém záchvatu plánovaného těhotenství když už ujel vlak.
No, tak pomalu a znovu… s věkem roste zejména riziko, že už to vůbec nepůjde a riziko potratu (obe zcela neřeší ani ivf). Ano ta rizika jsou několikanásobna, pořád jsou to ale nízké jednotky procent. S věkem souvisí hlavně riziko downova, edwardsova a patauova syndromu a ty se dají odhalit celkem spolehlivě.
A zbytečný, když dítě chceš, to asi nebude.
Jo, i já jsem jedna z těch, co šli po 40 rychle do ivf a měla jsem bezproblémové těhotenství a porod přirozený… I když to bylo tedy druhé dítě. Mám zdravou holčičku a jelikož mi toho zbylo na mrazáku ještě dost, tak si tam ještě dojdu. Naštěstí se tě ptát na názor nemusim ![]()
@Grizelda02 píše:
tak jasne, kazdy si projektuje svoje zkusenosti, ja mela dite brzo a ikdyz bylo nedonosene, nespave a se zdravotnimi problemy, zvladla jsem prvni dva roky prakticky nespat a fungovat. ve ctyriceti bych to nezvladla. pokud macesini rodice v sedesati pracuji, mimino hlidat asi moc nebudou. ale ja neresim rodice mimina, divam se na to z pohledu zakladatelky, nadsena bych nebyla - kdyby tam dobre vzajemne vztahy, asi by to brala jinak - ale nejsou
Moc to hrotíš. Polkni vlastní zášť. Však oni po tobě žádné hlídání nechtějí. Proč ho teda vlastně řešíš? Třeba ona ve 40 letech zvládne dítě líp, než jsi zvládala ty mladá. Každý má jinou náturu. Tak jim to přej a nebuď paní žlučová. Není to hezké.
@Kelsey píše:
Moc to hrotíš. Polkni vlastní zášť. Však oni po tobě žádné hlídání nechtějí. Proč ho teda vlastně řešíš? Třeba ona ve 40 letech zvládne dítě líp, než jsi zvládala ty mladá. Každý má jinou náturu. Tak jim to přej a nebuď paní žlučová. Není to hezké.
tohle byla odpoved Mattovi, ja psala, ze bych stejne jako zakladatelka nebyla nadsena ze sourozence o tolik mladsiho a trochu bych se bala, ze mi ho budou casem chtit davat na hlidani, az to nebudou zvladat. co je na tom zlucoveho? 😀 a jak jsem psala, mluvi ze mne zkusenost z vlastni rodiny 🤷🏼♀️