Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, vím že jsou prázdniny a strašit tu se školou alespoň o prázdninách by se nemělo ale mám tendenci se zeptat. Jak to mají vaše děti se střední školou? Mluvíme tu o dětech, které nastupovali tento školní rok do prváku. Nové prostředí, nový spolužáci, učitelé,…Jak to vaše děti zvládly? Řešili jste nějaké problémy? Našli si vaše děti kamarády nebo jsou mimo kolektiv? Doma máme problémy. Dcera se vůbec nezačlenila do kolektivu a proto by mě zajímalo jak to mají vaše děti. Jak to máte vy? Řešil zde někdo přestup (u nich ze třídy odešlo 6 lidi což je masakr
). Přeji krásný zbytek prázdnin a hodně štěstí teď už budoucím druhákům.
![]()
Novinek bylo hodně pro všechny. Měla jsem strach za ní. Dcera vše zvládla. Jsme na ni hrdí. V pololetí ji tam sice přistála jedna trojka. Tím ji uteklo vyznamenání. Ale nevadí. Chvilku trvalo, než si zvykla na nové učitele. Někdo má třeba drsnější, neomalený, náladový přístup. Na někoho nadává. Teď měla zas vyznamenání. Makala. Problémy jsme žádné neřešili. Nechodím na třídní schůzky. Protože dcera má školu v jiném kraji. Nestíhám, protože jsem v práci a nestihla bych se přesunout. Takže komunikuji s třídní pouze přes Bakaláře. Zástup osobně na schůzky dělá můj otec. Třídní řešila jen organizační záležitosti, podpisy. Nic jiného celý rok neměla k naší dceři. V květnu měla praxi dva týdny. Byla nadšená. Domluvila se, jestli by mohla pak nastoupit po maturitě a během vysoké. Jestli bude volné místo. Doufám, že ji nadšení zůstane a bude dál spokojená. Kamarádky ve třídě měla dřív, než se nastoupilo do školy. Ona je hodně družná. Našla si je nějak přes instagram. My jsme ji totiž loni vezli na adapťák, už čekala na tři, že si píšou a jsou předem domluvené spolu do autobusu a na pokoj. Od té doby jsou teda čtyřlístek. Plus další našla na adapťáku. Ve vedlejší vesnici má novou nejlepší kamarádku. Taky spolužačka. Nejlepší je, že její mamka byla moje kamarádka na ZŠ. Udržují kontakt i teď v létě. Chvilku je doma. V pátek se sebere, že mají o víkendu chatu nebo jdou na muziku. Tak jede tam. Třídní si je prý chválila, že zatím takhle dobrou třídu jako kolektiv neměla.
Vím, že ve vedlejší třídě byl přestup jinam hned v září a pak někdo o pololetí. Ale důvody přestupu neznám.
@smile_xxx píše: VíceŠkola v jiném kraji na intru odstřihnuta od známého okolí a kroužků kam dříve chodila. Ze základní školy kamarádky má ale nějak se nestýkají když přijede v pátek a v neděli odjíždí málo kdy je čas. Na střední se nějak nechytla a i když je člověk, který je rozumný a dá se s ní komunikovat o čemkoliv tak se tam nezačlenila. Důvod jednoduše nevíme. Hodně lidí odešlo kvůli učitelkám nebo že to prý psychicky nedávali. Chtělo odejít více lidí ale nemají kam (okolní střední jsou vyřízené a nemají místo).
@Kelsey1 píše: Více
tak to je úžasné. Mám radost za vás musím přiznat
. Dcera také díky instagramu potkala lidi ze školy ale bohužel z jiné třídy tak nás to mrzí ale alespoň s někým si popovídá. Jen teď už nebudou mít obě třídy podobný program takže se vídat moc nebudou. No uvidí se jak se to vyvrbí momentálně chodí jako hromádka neštěstí ale třeba se to zlepší a začlení se více do její třídy. Lidi z její třídy neví ani jak se jmenuje tak to bude potřebovat hodně úsilí ![]()
Je blbé, když si lidi nesednou a není v třídním kolektivu spřízněná duše, opora. Neměli hned na startu adapťák?
Dcera jsou složením třída děvčat. Tak doufám, že klidně a pohodově proplují k maturitě bez trnů. Jednoho kluka má vedlejší třída. Mám pocit, že tento školní rok extrémně rychle utekl.
Novinek hodně ale jinak úplně v pohodě. Baví, nadšené, dobré vysvědčení. Nikdo neodešel …
@xxx_x85 A není možnost to řešit třeba se školním psychologem, že ji nesedí kolektiv?
Nebo najít jinou školu, kde ji bude lépe.
Za mě ta změna přijít ani nemusí, když ji ta třída nesedne. ![]()
Nevědět jak se jmenuji spolužáci po 10 měsících mi přijde hodně smutně. Zkusila jsi to nějak řešit jako rodič?
@xxx_x85 Ten internát a dojíždění to změní no. Měla jsem sto stejně. Člověk přijel v pátek večer, sobota utekla v neděli po obědě zase na spoj na internát. Tehdy ještě nebyl mobil, rodičům jsme volali z budky. Ty vztahy v místě bydliště už nebyly s kamarády takové - nebylo tolik času.
Pak taneční, nějaká akce od klubu a toho času bylo doma málo. ![]()
U nas úplně v pohodě, ale je to gympl v místě bydliště. Hned na začátku měli adaptak, to dost pomohlo.
Dítě se stýká jeste s kamarády ze ZŠ a současně ma nové z gymplu.
Byla jsem hrozně příjemné překvapená, jak to dal, ani ten proslavený propad ve známkách se nekonal.
Střední škola pro mě byla tragédie. Šikana od dvou učitelek, šikana od spolužaček, navíc jsem si s nikým nerozuměla. Na vysoké to naopak bylo super. Skvělí profesoři, super spolužáci.
@xxx_x85 píše: Více
A nemohla by přestoupit do té vedlejší třídy?
@Anonymní píše: Víceškolní psycholog radši ne…Sháním psychologa mimo školu což je fakt makačka. Dcera je hodná, rozumná ale od té doby co řešíme tyto problémy je vystresovaná, vznětlivá a trpí nespavostí. Nespavost řešíme zatím s léky na nespavost v lékárně či fungují to úplně nevím. Dcera usne ale stejně říká že se probouzí kolem 2 až 3 ráno a potom už neusne takže se nic nevyřešilo ale alespoň už usne. Uvidí se co bude. momentálně nám obvodní lékařka řekla že máme brát prášky ale k čemu mi to bude když nevím příčinu. Psychologa řešíme i kvůli papírům aby nemusela na školní výlet (poslední a první výlet jsem oplakala i já když mi říkala jak to tam NEfungovalo) Ano školní výlety musí být podložené zdravotními papíry aby na něj dítě nemuselo což já asi moc nechápu. Adapťák u nás super, lyžák taky protože byli spojené dvě třídy dohromady, poslední výlet hrůza na férovku jsem řekla, že tam příště jet nemusí…2 dny může být i sama doma a to bez pláče a problémů že jediný kdo se s ní bavil je učitelka a to možná z lítosti. Dcera se i tak snaží do kolektivu zapadnout ale je to těžké když tam jsou vytvořené skupiny které nechtějí vzít někoho dalšího. Dcera se snaží ale říká že se na to brzy vykašle… já se jí nedivím ale zas nemůže se přeci nebavit s třídou a zavřít se do sebe však to není řešení.
@xxx_x85 píše: Více
Pro pobaveni. Pred hodne lety stredni ekonomka. Same holky, dva kluci. Ucitelka nam vykala, pak ji to zahy preslo
. A pamatuji si..nedoporuceni noseni dzinsu, a zakaz tasek s napisy. A nosit nejradeji sukne.Pr, slecny z ekonomky maji chodit adekvatne oblecene..no dziny nektere holky nosily, tasky nee. Kdyz vidim v cem chodi holky ted na stredni..teplaky, cerne silonky s dirami, nahore jen pasek ala podprsenka tak by tehdejsi reditelce asi slehlo.
@lilith1 píše: Více
já tedy chodila na ucnak do Brna a naštěstí jsem si mohla nosit co chci pokud se nejednalo o praxe kde byl úbor.
Jo v dnešní době je to těžší se například uchytit ve třídě 28 holek kde člověk je jen trošku hůř oblečený a už mají o vás obraz jaký si ani nedokážu představit. Dceři jsem nakupovala na střední hezké oblečení a značkové boty (Puma takže ne nic extra drahého). A víte co? Holky z třídy nosí boty za 7 tisíc šedé tepláky které bych spíše volila na doma samozřejmě všechno značky nike žádná Puma nebo něco takového. Dcera chodí oblíkaná slušně někdy tedy spíše jako kdyby bylo minus 40 stupňů (mikiny i v létě)ale pořád lepší než ty malé trička které vypadají jako podprsenka. Minulý rok si oblíbila sukně a šaty tak od jara až do podzimu nosí spíše šaty a sukně. Dcera je v oblečení vybíravá ale zase vím že nechodí jak holky z jejich třídy že prostě taková nechce být. Dceři tedy přes rok nové oblečení nekupuji pokud si o něco nepoprosí. Její koníček je poletoval v sekačích a hledat co se jí líbí už jen z důvodu vzhledu nebo materiálu. Trošku musím uznat že sekáče jsou super a dcera si dokáže vybrat fakt super kousky a kdyžtak ji s tím pomůžu některé kousky poupravit, zúžit tak to udělá větší radost než koupené oblečení z nějaké syntetiky která je nepříjemná na těle. Dcera se ráda obléká tak ji to je pohodlné a ať tedy nevypadá jak ona tomu říká bezdomovec
zbožňuje retro styl proto možná i ty sekáče. U těch puberťáků to oblečení vzhled hraje velikou roli. Pokud člověk nemá piercing nebo tetování tak už je trošku neaktuální a měl by to rychle napravit nebo pokud nemá značkové oblečení tak to je fiasko
. Netušila jsem kolik lidí v jejím a o rok mladším věku má například tetování. (celou dobu povídám o holkách z jejich třídy co ona říkala). A bacha v dnešní době se sešity nepoužívají ale používají se tablety a to jen značky Apple!
Já se bála ji přihlásit na soukromou střední školu ale vidím je na státní a vypadá to tam podobně ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.