Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Rozárka78 blbost to věru není, rodný list ti vystavi pouze matrika pod kterou patří porodnice, tak proc chodit x-krat na ruzne matriky (k ověření, pro rodný list), když můžeš vse při jednom? Každému jak co vyhovuje lépe ne? ![]()
@MAPETUL píše:
Dobrý den, ráda bych se zeptala, co vše je potřeba vyřídit na úřadech, pokud nejsme s přítelem sezdaní a čekáme spolu mimčo. S přítelem máme navíc každý trvalé bydliště jinde (ale žiji u přítele). Co jsem vyčetla, tak musíme vyplnit formulář o přiznání otcovství a o jménu dítětě. Lze to na jakékoliv matrice? Například v místě trvalého bydliště přítele nebo musíme na matriku připadají k mému trvalému bydlišti. Případně co ještě je třeba vyřídit.
Moc děkuji za odpovědi
My jsme zašli měsíc před porodem s občankama na matriku ve městě, ve kterým bydlíme a ve kterým jsem i rodila, a bylo to. Trvalo to tak 10 minut maximálně. Trvalý bydliště jsme měli stejný. Tím pádem se k problematice různých bydlišť a porodnic se nemůžu vyjádřit.
@En.Joy ale když rodíš jinde než bydlíš, tak je snazší zajít na matriku kde bydlíš.
Já mám trvalý pobyt mimo Prahu, přítel Praha 4, rodila jsem Praha 5, je to úplně jedno kam zajdete. Jen jsem si vzpomněla že po mě chtěli ještě těhotenský průkaz a jména pro holčičku a kluka, v papíře to je pak vše uvedené.
@Netopirek No, jenže když rodíš mimo svoje město, třeba jako já, tak ti sice matrika vystaví potvrzení, ale rodný list ti pro dítě stejně nevystaví. To může udělat jen ta matrika, kde se miminko narodí. Takže já si zavolala na matriku tam kde jsem rodila a dohodla se s nimi, že tam zajdeme s dokumenty až po narození miminka - abych nemusela u nás a pak k nim. Problém s tím neměli. Prý to jde a RL pošlou doporučeně. Nakonec to ale zařizovala porodnice, takže jsme nikam nešli. Takže za mě ideální řešení ![]()
@desire1 píše:
Já mám trvalý pobyt mimo Prahu, přítel Praha 4, rodila jsem Praha 5, je to úplně jedno kam zajdete. Jen jsem si vzpomněla že po mě chtěli ještě těhotenský průkaz a jména pro holčičku a kluka, v papíře to je pak vše uvedené.
Asi máš pravdu… s tím průkazem a se jmény… už si to tak dobře nepamatuju, už to bude nějaký ten pátek ![]()
@desire1 Těhotenský průkaz jo? Tak to je docela drsný. ŘEkla bych, že do toho jim teda nic není… ![]()
@En.Joy já to měla stejně. Na matrice jsem byla v místě bydliště a rodný list přišel poštou. ![]()
@En.Joy těhu průkaz je proto, že se do papírů zapisuje datum porodu. A hlavně když jsi rozvedená, tak jsi nějakou dobu v ochraný lhůtě. ![]()
@Netopirek No tak… datum porodu jim řekne každá máma z hlavy, to si z průkazky opisovat nemusí - navíc málokdo má tak „poslušné“ mimi, že na svět vykoukne přesně na termín. Průkazka je sice miniaturní - ale přesto - zdravotnická dokumentace a fakt aby mi tam koukala kdejaká bába z úřadu… ![]()
@desire1 píše:
Jména není nutné vyplňovat, i když na tom bude úřednice trvat. Otcovství lze sepsat i bez křestních jmen a jméno vyřídit až po porodu.
@En.Joy píše:
@Rozárka78 blbost to věru není, rodný list ti vystavi pouze matrika pod kterou patří porodnice, tak proc chodit x-krat na ruzne matriky (k ověření, pro rodný list), když můžeš vse při jednom? Každému jak co vyhovuje lépe ne?
Jasné, RL vystavuje spádová matrika porodnice, souhlas. U nás tedy RL zasílali doporučeně poštou, tudíž se nikam nemuselo. Souhlas s otcovstvím se většinou zařizuje ještě před porodem, takže stejně na matriku musíš extra. A je jedno, jestli to bude matrika v místě bydliště nebo porodnice nebo taková, kolem které zrovna půjdeš (tak zněl i dotaz) ![]()
@En.Joy píše:
@Netopirek No tak… datum porodu jim řekne každá máma z hlavy, to si z průkazky opisovat nemusí - navíc málokdo má tak „poslušné“ mimi, že na svět vykoukne přesně na termín. Průkazka je sice miniaturní - ale přesto - zdravotnická dokumentace a fakt aby mi tam koukala kdejaká bába z úřadu…
Tak oni tu průkazku nijak nezkoumají, rozhodně je nezajímá tvůj tlak, výsledky krve nebo růstová křivka miminka. Podívají se na první stránku, kde jsou tvoje nacionále, TP a ošetřující lékař. Žádné citlivé údaje, do kterých jim nic není. „Kdejaké bábě z úřadu“ je to úplně fuk, tak se hned nečil ![]()