Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
vulpes píše:Přesně jak píšeš.Jedna ze základních vět vývojové biologie zhruba zní: „všechny vlastnosti MOHOU být dědičné, kromě neplodnosti“. To jen na okraj…
Jo, to je samozřejmé. Neplodné zvíře nemá potomky, jenže neplodný člověk jde na IVF, takže to nemá obecnou platnost.
Mišmiš píše:Fidla - a spermie která se dostane do vajíčka přirozeně tak o té víš jaké přenáší nemoci a postižení? ne nevíš a embryolog samozřejmě k oplodnění vybírá spermii která morfologicky a životaschopnosti odpovídá vysoké kvalitě.
Dost by mě zajímala ta rizika co se k umělému oplodnění podle tebe vážou a především bych moc ráda věděla to relativně snadné řešení…asi jsem jiná ale já nějakých moc rizik opravdu moc nevidím, zato řešení mi nepřijdou snadné ani trochu.
Priroda dokaze vyselektovat spermie lepe nez clovek, jde ji o evoluci..morfologie jiste dokaze hodne napovedet, ale je tam porad neco, co jeste nezname jak funguje a tak nadherna a drava mrska by v prir.prostredi treba ztroskotala na obalu vajicka.. Ta rizika jsou prave ta geneticka informace, ktera muze nest postizeni a onemocneni jak jsem uz psala, ktera se treba nedaji uplne lecit-a diskutovana neplodnost je proti tomu „v pohode“. Ja netvrdim, ze IVF a vse kolem toho je snadny proces, spis to bylo mineno ve smyslu vyresitelne!
Fidla - neodpověděla jsi mi jak pak ale příroda pozná jestli spermie při přirozeném oplodnění nese genetickou informaci o postižení či nemoci - o selektování jak píšeš asi moc řeč není když se bohužel rodí nemocné děti. Mluvíš navíc o metodě ICSI kde je spermie přímo vybraná a vpravená do vajíčka, ale dost IVF probíhá bez této metody-tedy vajíčka se nechají oplodnit bez vybírání a zavádění jednotlivých spermií - tedy relativně normálně.
a TO riziko tedy nemoci a postižení mi přijde absolutně stejný jako riziko kdy lidi počnou dítě normálně - nebo máš průkazné statistiky kde je jasně dané, že děti po IVF jsou postižené a nemocné více než normálně počaté děti?
a vyřešitelné jak?
Aspera píše:
Spíš jsem nedávno četla, že by neplodnost u chlapců mohli způsobovat papírové pleny, protože je v nich vyšší teplota.
Ještě, že jsou tu moderní látkové pleny
![]()
Mismis, ja tady ale nepropaguji vyhody prir.poceti proti umelemu- to jsi spatne pochopila muj prispevek. Mne jen prijde z toho clanku ta hrozba MOZNE neplodnosti po IVF docela „banalni“ proti tomu ostatnimu, co se MUZE zdedit zavaznejsiho a jen se o tom proste nepise. Proste mi vadi to primocare rovnitko IVF=neplodnost, zarucuje ctivost clanku.
To zas je kvalitní článek, vůbec nemám problém najít, kde má hlavu a kde patu.
Asi zkontroluji muži, jak má dlouhé prsty
.
No tak ten článek je bez debat úplně blbej, alespoň podle mě. Ale fidlo pořád nějak nechápu kde je zakopanej pes, kde jsou ta rizika o kterých píšeš, protože já ač přemýšlím jak přemýšlím tak mě opravdu nenapadá nic kromě toho co je rizikem i při přirozeném otěhotnění.
Mismis, prave v tom ICSI o kterym se diskutuje. nemam sice zadne statistiky v rukavu, abych neco dokazovala, to ani nemam zapotrebi..pisu tady svuj pohled na vec. Ja to proste vidim tak, ze nevhodna genet.informace do vajicka projde s mensi pravdepodobnosti pri normalnim vyberu nez pri ICSI, v tom smyslu se vyjadruje i ten drbany clanek. Tot vse. I kdyby se ale rodilo po teto metode nemocnych deti vice, porad to neni duvod proc se toho obavat, kdyz jsou deti nemocne i po poceti prirozenym vyberem.
anonymní - neplodnost se běžně nedědí, vždyť první dítko - holka, která byla zplozena díky IVF už má své vlastní dítě přirozeně
.
Jistě se dá zdědit dispozice k nějaké nemoci,která může plodnost ovlivnit, nicméně, nyní bych si s tím hlavu nelámala, protože to ovlivnit nemůžu…
Len-til-kah píše:
To zas je kvalitní článek, vůbec nemám problém najít, kde má hlavu a kde patu.
Asi zkontroluji muži, jak má dlouhé prsty![]()
.
Já už jsem prsty tomu svojemu kontrolovala
![]()
A vše v pořádku
![]()
Já myslím, že poslední slovo má nakonec stejně příroda… Pokud je špatná spermie (nebo i vajíčko), embryo se prostě neuchytí. Nebo uchytí, ale těhotenství během 1. trimestru zanikne. Toto už člověk neovlivní.
A to, že v současné době vzrůstá počet párů, které mají problémy přirozeně otěhotnět, není ani tak problém dědičnosti (všichni jsme byli počati přirozeně), ale spíše problém životního stylu a stavu planety… Což se asi v budoucnu příliš zlepšovat nebude. ![]()
Tak to je snad jasné, že nebude dědit neplodnost po otci když problém byl u matky ![]()
Jinak tato diskuze ( stejně jako článek) asi nebude mít řešení, protože jsme všichni do jisté( velké) míry laici a akorát si to tu můžem omlátit o hlavu. ![]()
To je zas jednou kvalitní článek (mmch o těch prstech psali už x-krát v různých novinách, magazínech, časopisech…). Tím se nemá cenu vůbec zabývat, zas někdo sleduje čtivost
. (Btw. můj muž má prsty jak nějakej alfa alfa samec a má přitom ne úplně malej problém s plodností).
Já bych řekla, že vyšší neplodnost a jiné závažné nemoci mohou souviset nejen s IFV, ale i s pokročilou lékařskou vědou obecně. Zní to sice hnusně, ale díky pokroku se dospělosti dožívají a mají potomky i lidé, kteří by je dříve neměli. Takže ne úplně dobrá genetická informace se tím šíří dál. Takže bych zase neřekla, že za to může jen životní styl a prostředí.
Luisa Brownová má syna stejně starého jako moje dcera,tedy 3roky a byl přirozeně.