Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte holky mám spíš takových dotazů, které sem tam slyším, že kamarádky to mají každá jinak..
Holky, jak často měníte dětem zubní kartáčky, jak často děti koupete - každý den?? a jak často myjete dětem hlavu, obden??Natíráte ještě děti nějakým krémem, mastičkou sem tam po okoupání nebo už ne??
Píšu spíš o dětech 3 a víc ne miminka a kojence..
A ještě jedna otázečka. do kdy podle vás je dítě batole.. Kamarádka mi říkala, že se jí doktorka ptala,jestli má doma ještě batole a ona nevěděla, co říct její chlapec má 3,5 roku. To je spíš na odlehčení dotaz, protože sama si říkám, jestli dotaz mám dát pod batole a nebo předškolák, když mám doma čerstévho 3 letého ![]()
Batole je dítě od 1 do 3 let.
Stran hygieny se zdržuju diskuse, malá má teprv rok.
Tak když mi šikula nenahází kartáčky do záchoda tak je máme tak Na 2 měsíce. Koupeme každý den i vlasy- máme kluky. Pak užv nenatírám ničím.
Batole je do 2 let, ne?
Tak batole je do tří let (podle tabulek), ale takové děti se už dávno nebatolí, tak to zní dost vtipně. Kartáček měníme co tři měsíce, umýváme každý den (počítáš i sprchování?), hlavu podle potřeby, alespoň jednou do týdne. Nemažu pravidelně, ale teď jsem začala, suchá kůže.
Příspěvek upraven 14.02.12 v 14:20
Kartáčky měníme 1× za 3 měsíce.
Koupeme každý den. Hlavu mejeme 1× do týdne, pokud je třeba, tak samo častěji. Pokud není problém, ničím nemažu.
Batole je 1-3 roky.
batole je do tri let pak uz je predakolak.
ja mam jeste malejo tak ostatni nebudu odpovidat.
kartacek na dva tri mesice,, dle pokousani, denně teda nekoupeme, stridame dvojcata a mimino, hlavu pri kazdem koupani, oni se stejne zlejou
právě mám kolem sebe maminky co umívají hlavu jak dřív jednou týdně…
pravidělně ne když je nemocné a tak.. Já umývám obden a koupem se denně, tak mě to tak zajimá.. A hlavně ten kartáček, protože jedna kamarádka ho má měsíc, tak jsem si říkala, že se vás tady zeptám, kdyžtak ho budu měnit častěji.. teď má nový přes 2 měsíce pomalu 3 měsíce..
kvaček píše:
Ahojte holky mám spíš takových dotazů, které sem tam slyším, že kamarádky to mají každá jinak..
Holky, jak často měníte dětem zubní kartáčky, jak často děti koupete - každý den?? a jak často myjete dětem hlavu, obden??Natíráte ještě děti nějakým krémem, mastičkou sem tam po okoupání nebo už ne??
Píšu spíš o dětech 3 a víc ne miminka a kojence..
A ještě jedna otázečka. do kdy podle vás je dítě batole.. Kamarádka mi říkala, že se jí doktorka ptala,jestli má doma ještě batole a ona nevěděla, co říct její chlapec má 3,5 roku. To je spíš na odlehčení dotaz, protože sama si říkám, jestli dotaz mám dát pod batole a nebo předškolák, když mám doma čerstévho 3 letého
Kartáček měníme často,věčně kupujeme nové,protože modrý už se nám nelíbí ani ta kočka na něm
,mytí denně,vyjímečně když je unavený,nebo přijdem pozdě,tak se nemyje.Nenatírám ničím,koupu v oliv.oleji.Sem tam namažu bambuckým maslem.Hlavu myjem tak jednou za týden,někdy jednou za 10 dní.Je to kluk,krátké vlasy.
Kvači, takže dítě do 3 let je miminko nebo kojenec? ![]()
Ne vážně, malá bude mít roky 2, ale od prvních zoubků měním kartáček á 3 měsíce. Pokud ho neožvejká dřív
Jinak hygiena je rozdílná v létě, kdy je dítě jak čuně z venku a jiná v zimě. Ať je dítěti rok nebo pět.
Dcera má 4,5 roku - každý den se teď v zimě určitě nekoupe, tak jednou za 3-4 dny, jak máme všichni náladu. V létě většinou ano, nebo aspoň sprcha. Každý den pravidelně děláme jen běžnou hygienu - zuby, ruce, zadeček. Krémem ji nenatíráme. Vlasy myjeme tak 1-2× do týdne - má kudrnaté vlasy skoro do pasu, takže je to pokaždé operace na půl hodiny. Nemastí se jí, takže to častěji nepotřebuje. Kartáček měníme nejdéle po měsíci.
Celkově bych řekla, že už s ní ohledně hygieny, oblečení a podobných věcí zacházíme stejně, jako sami se sebou.
Příspěvek upraven 14.02.12 v 14:25
Ahoj. Oficiálně je batole pojem pro dítě do 3 let (pak je předškolák
). Co se týká hygieny, tak starší dcera se koupe denně (tím koupe teda myslím spíš sprchuje, máme takovou dohodu, že jednou týdně stačí, když si osprchuje jen předeček a zadeček
). Kartáček měníme podle potřeby (máme ale velkou spotřebu
). Vlasy myjeme jednou týdně nebo když je potřeba, tak dřív (zvláštní příležitost, vidím, že je to potřeba, v létě samozřejmě častěji). Po koupání nemažem, jen teď v zimě si sama maže ruce indulonou, páč je má suché.
Mladší sice nespadá do tvé kategorie
ale je to vlastně stejné. Akorát tu mažem, páč má ekzem, takže i několikrát denně, a koupeme 2× týdně.
No chlap mi právě říká, že mu přijde, že obden mýt vlasy je často..
Že by mu stačilo třeba dvakrát do týdne..
No nějak si nechci připustit, že můj 3 letý byl před már měsíci batolete a teď bych měla doma už předškoláka ![]()
Mám starší děti - 4 a 8 let, koupou se každý den, ale nemají každý den mýdlo nebo pěnu. Připadá mi zbytečné zatěžovat jim pokožku, když se nepotí, nebo prostě mají klidnější, volnější, „čistější“ den.
Hlavu myjeme 1 - 2 x týdně - podle potřeby.
Zubní kartáčky 1 x za 2-3 měsíce - podle toho, jak rychle ho rozkoušou - nechápu, i ten starší má děsnou prču z rozkousaného kartáčku
![]()