Příprava dcerky na sourozence

249
13.2.12 10:20

příprava dcerky na sourozence

Mám jenom takový zvídavý dotaz: Jak jste připravovali své prvorozené na příchod sourozence :-) ??? Dcerce budou v červnu 3 roky a o letních prázdninách jí nadělíme sourozence. Zatím jí s tím nijak neplaším - přijde i to ještě moc daleko. Ale nějak nenápadně bych ji na to chtěla včas připravit - bojím se, že to pro ni bude náročný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9223
13.2.12 10:30

Jsem ve 20tt,máme skoro dvouletýho prcka… zatím připravuju tak,že mu povídám,jak mám v bříšku miminko,když potkáme kočárek,tak mu říkám,že maminka v létě pojede na pár dní pryč a že až se vrátí,přiveze s sebou mimi a on že bude velkej bráška a bude pak se mnou taky vozit kočárek a pomáhat mi s mimčem… Nevím,jestli to k něčemu bude,ale doufám,že jo :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
13.2.12 10:30

ahoj, ja jsem si ze seminare o sourozeneckych vztazich sepsala tohle:

• velke zmeny provadet dva mesice pred nebo po porodu, aby si to starsi dite nespojilo s prichodem mimi - novy pokojicek, nova postel, skolka, chuva…
  • nemenit v tomhle obdobi radikalne rezim dne
  • doprat v tomto obdobi starsimu, co ma rad
  • povidat si behem tehotenstvi se starsim, ze se my 3 - mama, tata a Tobisek - budeme starat spolecne o mimi
  • netvrdit, ze bude mimi kamos, kdyz jeste dlouho nebude, priznat, ze s nim bude spousta prace
  • pri odjezdu do porodnice se kazdopadne rozloucit se starsim - i za cenu, ze ho v noci na chvili vzbudime
  • do porodnice pripravit darecek pro starsiho jako od miminka, bude si toho hodne vazit
  • nenutit starsiho, aby obdivoval mimi, pochvalit za kazde pekne chovani k nemu
  • necekat, ze nebude agresivni a nebude mladsmu ublizovat, je to normalni, zakazat, ale pristupovat k tomu citlive
  • v pritomnosti starsiho se nad miminkem nadmerne nerozplyvat, spis davat najevo, ze je trochu otravne, ze se furt musi kojit, prebalovat…
  • navstevy instruovat tak, aby se venovaly hodne starsimu, aby i jemu prinesly darek, kdyz nesou mimcu
  • prvni dva mesice se starsimu opravdu maximalne venovat, aby prichod mimi moc nepocitil
  • starsi bude chtit delat to, co mladsi, tak co pujde, tak mu dovolit, aby se klidne snizilo na infantilni rovinu, pit z lahvicky, nosit plinky…
  • kdyz se zacne starsi pocuravat, nereagovat negativne, je to prirozene
  • po porodu by mel starsi dostat nejake privilegium, nejakou cinnost, ktera by byla domenou starsiho, pred navstevou komentovat „to u nas dela Martinek“… (pripravovat veci na prebalovani…)
  • nenutit starsiho s miminkem pomahat, ale za kazdou pomoc ho hodne pochvalit
  • dodrzovat vecerni ritualy jen se starsim bez pritomnosti miminka, kazdy den stejne, aby dite vedelo, ze je na vas spolehnuti
  • pri kojeni mimca zamestnat starsiho, napr. s nim zpivat, povidat basnicky…
  • pokud bude starsi rikat, ze nechce mimi…, tak nijak nekomentovat, ale zamluvit

tak treba neco vyuzijete :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27009
13.2.12 10:31

Já teda syna zapojila hned od začátku..i ted :)Mladší z toho nemá teda rozum ale starší ví už co to znamená protože to zažil s bráškou…připravila jsem tka nějak normálně…že bude ít brášku a že to bude miminko že mi bude muset pomáhat a chránit ho..začala jsem v těhu aby měl dost času si zvyknout…vybírali jsem spolu oblečení ukazovala jsem mu jak maličký byl on co nosil a co ted bude nosit bráška.....žádné žárlení nebylo hrozně se těšil a ted jsem teprve v 11 a už se mě ptá kdy ppjeud do nemocnice porodit miminko :lol: chce to hlavně dopředu aby měla čas si zvyknout..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
13.2.12 10:36

Mám od sebe kluky taky skoro přesně tři roky (+ pár dnů) a s přípravou jsme začali, když byly cítit kopance přes bříško, aby si mohl sáhnout. Jinak o miminku už věděl dřív, ale nebylo to pro něj tak nějak hmatatelné.
Hodně jsme o tom mluvili, pomáhal mi přebírat a chystat oblečky, kočárek atd. Často jsem mu říkala, že ho bráška bude mít moc rád, jak pro něj bude důležitý (taky se malý hodně brzy začal za bráchovým hlasem otáčet).
Než se malý narodil, byli jsme ve hračkářství, aby pro něj vybral (s mojí pomocí) nějakou hračku.
Ale taky jsem mu ukazovala miminka na obrázkách, u kamarádek v kočárku atd., aby si nemyslel, že s ním bráška bude hned běhat po zahradě :lol: .
Po narození jsme se moc snažili, aby se výrazně nezměnil rytmus jeho života - školka, návštěvy u babiček, běhání s kamarády venku atd. Asistoval z vlastní vůle (a zvědavosti) při koupání, při kojení, při uspávání - aby se necítil odstrčený.
Jo a před porodem ráno jsem ho vedla do školky (s kontrakcema po deseti minutách :lol: ), řekla jsem mu, že ho vyzvedne babička a zítra se za mnou přijede podívat do porodnice na miminko. Tam mě na střídačku navštívili oboje prarodiče, manžel a sestra. Pokaždé s sebou staršího vzali, aby nás viděl každý den. Najednou mi připadal strašně veliký, jako by za ten den vyrost o půl metru :lol: .

Příspěvek upraven 13.02.12 v 10:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1687
13.2.12 10:39

Tak my měli druhé dítko po 7,5 letech o to to možná bylo lepší pro první dceru na pochopení.Prve jsme se jí ptali co by říkala na sourozence,kdyby náhodou nějakej byl..(a ono už bylo teda zaděláno).
No a pak když už teda věděla že bude mít sestru,tak jsem se jí snažila motivovat jako že bude moc pomáhat s čím bude chtít(pokud teda bude vůbec chtít).No a vykládala jsem jí co všechno s tím miminkem,na co musí dávat pozor atd.ona se mě teda pořád na všechno vyptávala.Je fakt že se pořád ujištovala a ujištuje se i ted že ji máme pořád stejně rádi i když tomu mimču se musíme více věnovat.No ale u vás to možná bude náročnější v tom,že je ještě malá a nebude situlaci možná dost chápat.Každé dítko je jiné a sourozence pokaždé hnedka nepřijme :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2041
13.2.12 10:45

taky mi najednou přišla strašně veliká:-) ale přestože jsem připravovala dle příruček a instinktu(jsou od sebe přesně tři roky), do dneška se s tím nesmřířila(je mu 10m) každý dítě to bere jinak. Ale jsou to nervy. Dokud dítě spí, je to ok, ale jakmile se z něj začne klubat právoplatný člen rodiny, začne dělat neskutečný věci. Bohužel na sebe upozorňovala vždy špatným způsobem. Ale teď už se to trošku lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
13.2.12 10:54

Handulinka to krásně sepsala! Já se řídila/řídím podle tohohle , je to podobné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
13.2.12 10:55

Já svoji dvouletou kočku připravuji jen tak, že jí ukazuju bříško a vysvětluju, že tam je miminko, bráška. Popř. když vidíme miminko, tak jí povídám, kdy ho budeme mít my. Ale malá vždycky akorát řekne : " Ne, ne, mimimo nebude. " a je to vyřízený. :roll: :) a poslední dobou mi taky chodí ukazovat pupek, že tam má miminko. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
13.2.12 10:55

budeme mít stejný odstup. Malé budou v srpnu 3, miminko se narodí v červenci. Ví o miminku od začátku. Hladí mi břicho, peskuje psa aby na mě neskákal, že maminka má v bříšku miminko :D Vypráví, jak bude sestřičce (tvrdí od začátku že to bude holčička) půjčovat hračky, přebalovat ji. Malá spí s námi v posteli a po narození miminka to tak zůstane. Doufám, že jí to pomůže všechno zvládnout. Do školky ji dávat ještě nebudu, aby se necítila odstrčená. Budu se snažit zachovat všechno, co děláme my dvě jenom spolu. Samozřejmě čekám, že žárlit bude.
No a začneme trénovat spaní u babičky. Ještě beze mě mimo domov nespala, tak musíme postupně zkoušet, aby to do července zmákla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5226
13.2.12 10:56

My jsme dceři řekli hned,že mám miminko v bříšku,pořád jsem si o tom s ní povídala a vyprávěla jí,jaké to bylo,když jsem měla v bříšku jí…těhu se mnou prožívala tím dětským způsobem,ale na sourozence se strašně těšila.Společně jsme i vybírali jména…byla nadšená,když jsme měli potvrzeno,že se jí narodí sestřička,brala jsem jí sebou i na UTZ.V červenci lonského roku se nám narodila Sofinka a starší dcera je úúúžasná…pomáhá mi,nežárlí,je prostě skvělá :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27009
13.2.12 10:57
Nelluška píše:
taky mi najednou přišla strašně veliká:-) ale přestože jsem připravovala dle příruček a instinktu(jsou od sebe přesně tři roky), do dneška se s tím nesmřířila(je mu 10m) každý dítě to bere jinak. Ale jsou to nervy. Dokud dítě spí, je to ok, ale jakmile se z něj začne klubat právoplatný člen rodiny, začne dělat neskutečný věci. Bohužel na sebe upozorňovala vždy špatným způsobem. Ale teď už se to trošku lepší.

Sebík to přijal bze problémů a ted už mu nedělá problémy mladšího bráchu zmlátit :roll: mladší ho na oplátku kousne a řvou oba…no jsem zěvdavá až budou 3 :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27009
13.2.12 11:00

Jak tu někod psal endělat změny 2 měsíce kolem porodu…Sbeík šel do školky jakmile sjem přijela z porodnice a še tam rád…ptala jsem se ho teda jeslti enchce být doma se mnou a bríškou ale řekl že to bdue odpoledne že chce do školky…tkaže každé dítko je jiné…já se spíš ted bojím jak přijme miminko ten maldíš budou mu teprve 2 roky a je to mamánek hadr…spí se mnou stylem drží mě kolem krku…všechno musí dělat se mnou…no bude to zajímavé :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2041
13.2.12 11:01

Malá to taky přijala s radostí a i se jí líbil, ale čím je starší, tím v něm vidí velkou konkurenci. Tuhle se prašila o skříň, brečela on si hrál a koukal na ní a ona ho praštila do hlavy. A koukal ještě víc(je mu 9 a půl m)
A jak píšeš, že zvykáte na spaní u babičky, malá spala v poho, od tý doby se malej narodil, ani jednou!!!!!!!!!!nechce za boha, aby náhodou malej nebyl se mnou sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2041
13.2.12 11:03
Crystal87 píše:
Jak tu někod psal endělat změny 2 měsíce kolem porodu…Sbeík šel do školky jakmile sjem přijela z porodnice a še tam rád…ptala jsem se ho teda jeslti enchce být doma se mnou a bríškou ale řekl že to bdue odpoledne že chce do školky…tkaže každé dítko je jiné…já se spíš ted bojím jak přijme miminko ten maldíš budou mu teprve 2 roky a je to mamánek hadr…spí se mnou stylem drží mě kolem krku…všechno musí dělat se mnou…no bude to zajímavé :mrgreen:

ty jo třetí dítě? teda ty jsi odvaha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect