Dětské plavecké dioptrické brýle

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
497
8.9.14 13:30

Dětské plavecké dioptrické brýle

Ahoj maminky,

chtěla jsem se zeptat - našemu Šímovi naměřili cca před měsícem 5 dioptrií a nějaké zakřivení čočky. Zatím mu dali brýle se 3 dioptriemi, v listopadu podle kontroly přidají. V dubnu mu byly 3 roky, nemluví, resp. hooodně málo a když - tak nesrozumitelně, má vývojovou dysfázii, atypický autismus (hodně mírná forma), prý to vypadá i na adhd. Takže je tak trošku nemotorný a uvztekaný, ale je extrémně dobrý v plavání a moooc ho to baví, a tak ho v tom chcem podporovat. Proto bych ráda, aby i přitom dobře viděl - abychom předešli jeho vztekání, že něčemu nerozumí (resp. nevidí, co má dělat). Dozvěděla jsem se, že vyrábějí dioptrické plavecké brýle. Nemáte s tím někdo zkušenosti u takto malého prcka? Budu vděčná za jakýkoliv poznatek. Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
23847
8.9.14 13:41

A opravdu bez brýlí špatně vidí? Syn má 4 dioptrie na jednom, dvě na druhém a brýle má jen jako prevenci šilhání. Když brýle nemá, tak vidí dobře, naopak si někdy brýle sundavá :cert: Co mi říkala oční lékařka, tak dítě prý v pohodě ukoriguje až 10 dioptrií. Jinak se omlouvám, že nejsem úplně k tématu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12794
8.9.14 13:51

Ja bych zasla do optiky a poptala se tam a popripade se zeptala ocare ke kteremu chodite jestly to ma smysl, urcite to nebude levna zalezitost, muj starsi syn ma bryle od 10 mesicu a je to teda palba, nechaly jsme mu delat ted na leto zatmivaci a uz si je dvakrat odrel, za jedno sklo 1500kc :zed: ma 6 a 6.5 dioptrie, ale na koupani mu je sundavame a nestezuje si…tak at dobre poridite a prcek je spokojenej…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5137
8.9.14 13:55

@Matulajzka
Já mám brýle, ale kolem 2 dioptrií, to se orientuju v pohodě bez brýlí.
Dítě má 3 dioptrie na jednom a 1 dioptrii na druhém oku, v pohodě plave bez brýlí.
V rodině máme závodního plavce s 5 dioptriemi a prý těch 5 je tak na hranici, kdy se ještě orientuje, ale už to dost vadí.
Takže za mě dioptrické brýle určitě pořídit.

Jediné, co bych zvažovala, je změna dioptrií. Jestli se budou muset kupovat celé brýle nebo ne, kolik to stojí.
Zítra si jdu pro brýle, zkusím se na to zeptat, vím, že je moje optička prodávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
8.9.14 13:56

To právě nevíme, jestli vidí tak hrozně, jak ukazují dioptrie. Domluva je s ním složitá a „díky“ dysfázii on nerozumí co je např. velké x malé, takže vlastně ani nevím, jestli mu to vadí, když brýle nemá. Jinak taky si brýle sundává, resp. zahazuje, zvlášť když se vzteká :zed:, ale za chvilku se po nich shání :-) takže asi nějaký rozdíl je. Ale jestli děti dokážou ukorigovat i toliko dioptrií, tak by to bylo super, asi bych to nechala být.

A můžu se zeptat? Šimonovi se taky stává, když mu sundám brýle, že se mu oči rozjedou na chvilku do stran. Doktorka nám říkala, že je to k těm dioptriím. Takže se mu může tohle „rozjíždění“ zhoršit, když brýle nebude nosit? Omlouvám se možná za hloupé dotazy, ale na kontrolu jdeme až v listopadu a já jsem při minulé návštěvě nic takového nečekala, takže až teď mám spoustu otázek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
8.9.14 13:58

Dcera má 2 dioptrie (je krátkozraká) a astigmatismus taky, plave závodně a dioptrické brýle nemá. V oddíle je cca 10 dětí co „na břehu“ nosí dioptrické brýle, jeden si je dokonce mění za plavecké až při nástupu k blokům. Pokud vím tak ani profi plavci s oční vadou nemají dioptrické, ve vodě je ta orientace stejně úplně jiná, zorný úhel zmenšený a pohyb není tak rychlý aby neostrost vidění znamenala problém. Při učení plavání se ukazuje a hlavně hodně mluví (individuálně se korigují chybné pohyby), tříletý má spoustu času k pilování stylu, zatím určitě ještě používá pásek, na hladině se sám neudrží, takže zatím je to plavání spíše posilováním a cvičením obratnosti ve vodě. Koupila bych mu normální plavecké brýle, dokud nebudou skákat šipky z bloků tak klidně s velkýma očnicema (Aquasphere Seal Kid můžu doporučit).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
8.9.14 13:58
@Jankap píše:
@Matulajzka
Já mám brýle, ale kolem 2 dioptrií, to se orientuju v pohodě bez brýlí.
Dítě má 3 dioptrie na jednom a 1 dioptrii na druhém oku, v pohodě plave bez brýlí.
V rodině máme závodního plavce s 5 dioptriemi a prý těch 5 je tak na hranici, kdy se ještě orientuje, ale už to dost vadí.
Takže za mě dioptrické brýle určitě pořídit.Jediné, co bych zvažovala, je změna dioptrií. Jestli se budou muset kupovat celé brýle nebo ne, kolik to stojí.
Zítra si jdu pro brýle, zkusím se na to zeptat, vím, že je moje optička prodávala.

šmankote to by jsi byla moc hodná :-) :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
8.9.14 14:01
@bell píše:
Ja bych zasla do optiky a poptala se tam a popripade se zeptala ocare ke kteremu chodite jestly to ma smysl, urcite to nebude levna zalezitost, muj starsi syn ma bryle od 10 mesicu a je to teda palba, nechaly jsme mu delat ted na leto zatmivaci a uz si je dvakrat odrel, za jedno sklo 1500kc :zed: ma 6 a 6.5 dioptrie, ale na koupani mu je sundavame a nestezuje si…tak at dobre poridite a prcek je spokojenej…

my právě na koupání taky sundáváme, ale v tom bazénu jsou už ty vzdálenosti větší a jestli zjara půjde na přípravku, tak tam už bude beze mě, a z toho mám asi největší strach :,(

jinak zatmavovací skla nemáme, ale odřená ano :mrgreen: takže už budeme měnit :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
8.9.14 14:06

Jinak jsem ještě vygooglila tyhle:
http://www.swim-relax.cz/…ioptric.html , český výrobce a cena není závratná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12794
8.9.14 14:09

@Matulajzka ja uz ani nemluvim kolikrat jsem nechala ty skla menit, jsou to holt deti ;)…ja byt tebou tak zavolam k ocari a zeptam se ho, treba ti i rekne kde je sehnat za rozumnou cenu…ja jsem z Prahy a na ocni chodim do Motola a zaroven tam chodime do centra zrakovych vad, Adamkovi ujizdelo jedno oko, mel by nosit okluzor, ale je to boj, dokonce mame doma i zatmivaci kontaktni cocku-jeste se mi ji mu nepovedlo dat :( a tam je prave dost levna optika…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
8.9.14 14:10
@BaraF píše:
Dcera má 2 dioptrie (je krátkozraká) a astigmatismus taky, plave závodně a dioptrické brýle nemá. V oddíle je cca 10 dětí co „na břehu“ nosí dioptrické brýle, jeden si je dokonce mění za plavecké až při nástupu k blokům. Pokud vím tak ani profi plavci s oční vadou nemají dioptrické, ve vodě je ta orientace stejně úplně jiná, zorný úhel zmenšený a pohyb není tak rychlý aby neostrost vidění znamenala problém. Při učení plavání se ukazuje a hlavně hodně mluví (individuálně se korigují chybné pohyby), tříletý má spoustu času k pilování stylu, zatím určitě ještě používá pásek, na hladině se sám neudrží, takže zatím je to plavání spíše posilováním a cvičením obratnosti ve vodě. Koupila bych mu normální plavecké brýle, dokud nebudou skákat šipky z bloků tak klidně s velkýma očnicema (Aquasphere Seal Kid můžu doporučit).

On už plave sám i bez pásku, ale je fakt, že pilujeme teprve styl z „stříkám všude kolem, ale nad hladinou“ na „sem tam kroužek rukama a udržím se nad hladinou“. Skáčou většinou po nohou, šipky skáčou jen s pomocí. Hračky loví na mělčině (kde má po pás vody)a jinak vozí hračky s ostatními pomůckami, lehají na vodu apod. Spíš, když někde něco loví, tak aby viděl, kam má co dát, „dovézt“ a nebyl dezorientovaný a tím pádem uvztekaný… a ty brýle tam u nás mají, říkají, že jsou super, že mají větší zorný úhel! No a v nejhorším by je podědila naše juniorka ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
8.9.14 14:12
@BaraF píše:
Jinak jsem ještě vygooglila tyhle:
http://www.swim-relax.cz/…ioptric.html , český výrobce a cena není závratná.

super, díky!!! uloženo, mažu do školky a večer prohlédnu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
8.9.14 14:15
@bell píše:
@Matulajzka ja uz ani nemluvim kolikrat jsem nechala ty skla menit, jsou to holt deti ;)…ja byt tebou tak zavolam k ocari a zeptam se ho, treba ti i rekne kde je sehnat za rozumnou cenu…ja jsem z Prahy a na ocni chodim do Motola a zaroven tam chodime do centra zrakovych vad, Adamkovi ujizdelo jedno oko, mel by nosit okluzor, ale je to boj, dokonce mame doma i zatmivaci kontaktni cocku-jeste se mi ji mu nepovedlo dat :( a tam je prave dost levna optika…

taky to tak beru, že to jsou děti, někdy mi je z toho jeho ničení všeho do breku, ale třeba zrovna teď se tomu směju, že je to holt kluk :-) ale asi jí tam zavolám, mám z toho hlavu jak pátrací balón, uvidím, co mi řekne ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5137
8.9.14 17:24
@Matulajzka píše:
To právě nevíme, jestli vidí tak hrozně, jak ukazují dioptrie. Domluva je s ním složitá a „díky“ dysfázii on nerozumí co je např. velké x malé, takže vlastně ani nevím, jestli mu to vadí, když brýle nemá.

Matu, objednala bych ho do Motola. Jsou tam schopní změřit dioptrie i 3měsíčním miminům i dětem třeba s mentální retardací. Takže s dysfázií by si jistě poradili. Ono JE důležité vědět, zda dítě s brýlemi vidí líp nebo ne. Dneska by mělo být možné vyžádat si druhý názor, pro ten bych si tam zajela a pak zvážila, zda jezdit tam nebo ne. Pokud by vám nabízeli cvičení, tak ber, to cvičení dokáže zázraky!

@Matulajzka píše: … Ale jestli děti dokážou ukorigovat i toliko dioptrií, tak by to bylo super, asi bych to nechala být.

Tím mě krmila naše bývalá doktorka - že i kdyby brýle mému dítěti předepsala špatně, tak to vůbec nevadí. Nařkla mě, že jsem hysterická matka, když si stěžuju, že dítě vidí s brýlemi hůř než bez nich, a když požaduju, aby s tím něco dělala. A stačilo změnit doktora, ten trochu změnil dioptrie, předepsal nám cvičení a ejhle moje dítě vidí dobře!
Takže nenech si namluvit, že na těch dioptriích nezáleží.

@Matulajzka píše:
A můžu se zeptat? Šimonovi se taky stává, když mu sundám brýle, že se mu oči rozjedou na chvilku do stran. Doktorka nám říkala, že je to k těm dioptriím. Takže se mu může tohle „rozjíždění“ zhoršit, když brýle nebude nosit? Omlouvám se možná za hloupé dotazy, ale na kontrolu jdeme až v listopadu a já jsem při minulé návštěvě nic takového nečekala, takže až teď mám spoustu otázek…

Takže i lehce šilhá?
Hele, napiš si seznam otázek, hlavně se zeptej na diagnózu. A odpovědi si napiš, nestyď se za to, že si to píšeš.
Ptej se, zda cvičit, na čem.

Nám třeba pomohlo cvičení na CAMu, to jsou takové šachovnicové kotouče, na které dítě kreslí ( obrázek ). Dneska ho máme i doma. Moje dítě mělo tupozrakost, tedy jedno oko vidí hůř (může i šilhat) a proto ho mozek „vypne“, takže dítě pak ve skutečnosti vidí jen jedním okem, nemá prostorové vidění. Cílem brýlí a cvičení je horší oko aktivovat a udržet aktivní a vidoucí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5137
9.9.14 12:35
@bell píše:

Bell, možná, že by stálo za to poptat se po levnějších. Mně taky v optice nabídli za 1700 jedno sklo, že je to ještě sleva. Ale pak mi v jiné optice nabídli za 1800, za 1400, za 800, za 750. Rozdíl je v tom, jak rychle se brýle zatmaví a jak rychle jsou čiré (ale ten rozdíl činí asi jen 10%). Já sama mám za těch 800 jedno sklo a úplně to stačí. Je pravda, že když jsou ta skla starší, tak zůstávají lehce tónovaná i v místnosti, ale to mi nevadí. Ty ceny jsou aktuální, dneska jsem si byla pro nové brýle.
EDIT: Dítěti jsme zatím pořídili jen tenhle klip a dobrý: http://coloroptik.com/…n_imgtag.php?…

Příspěvek upraven 09.09.14 v 12:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák