Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj, mám dotaz, jak často (pokud vůbec) impregnujete dětem boty s membránou? Koupila jsem superfity, ale předpokládám, že bez impregnace nebudou fungovat na 100%, je to tak?
Od tý doby, co kupuju impregnaci, ipregnuju všechno, dokonce mi to bylo doporučeno i u lodiček, že se pak tolik nešpiní. Takže já bych určitě naimpregnovala i boty s membránou.
Ahoj.
Rozhodně ještě před prvním použitím. A potom pokaždé, když se namočí. Pokud bude malej běhat ve sněhu nebo projde kaluží. Nechat vyschnout a před dalším použitím naimregnovat. Také je důležité, jakou impregnaci jsi koupila, ale předpokládám, že gore- tex, waterstop nebo nějaký jiný TEX. Superfitky jsou dobrá volba, myslím, že zlatá střední cesta
.
Hlavně by Tě na to měli upozornit hnedka v obchodě. Je to jako s tím zimním oblečením a praním v tom speciálním sportovním gelu. Prostě, aby byla zachová funkčost, je třeba o věci pečovat…
Díky za odpovědi, prodavačka jen prohodila „impregnovat“, já kývla s tím, že sprej mám a nenapadlo mě zeptat se, jak často.
Ahoj, tak já teda nesouhlasím s dětičky impregnovat po každém proběhnutí kaluží nebo sněhem. Kluk má superfity s goretexem celoroční už podruhý, impregnace tak jednou do měsíce, možná. U zimních podobně. Hodně nastříkáme poprvé, pak už jen udržovatelně
. Resut
Jasnačka, to je věc názoru a doporučení výrobce …
Já bych zase nekoupila celoroční obuv. Každé roční období má svoje specifika a nároky. Dají se přece koupit i tenisky s Gore-texem… Já kupuju i gore-texové oblečení a na léto máme jiné než na zimu a podle mě to tak i s botama. Kladou se na ně jiné nároky. Ano, prodávají se outdorové celoroční boty, ale ty rozhodně nejsou potom vyloženě do sněhu. Jistě, díky mebráně nějakou tu zátěž vydrží, ale na celodenní lítání rozhodně nejsou a výrobce to ani nedoporučuje. Je to jako s celoročníma pneumatikama. Každý odborním řekne, že jsou na nic, protože nesplňují podmínky ani na jedno období na 100%… Ale jak jsem už psala, je to věc názoru každé z nás…
Ahojdětičky, je to teda mimo téma, celoroční má kluk tyto: http://www.detskeboty.cz/…an-kombi.htm, nazívají to tak v obchodech. Nebo mluvíme o teniskách s gore-texem? Je fakt, že tenisky jako takové nevedem, má celoročně jen sandále, tyto a pak v zimě zimní s gore-texem (http://www.detskeboty.cz/…ty/karta.php?…). Jen mne to zajímá, jak to myslíš, které boty jako celoroční. Resut
Resutz
To jsou moc pěkný ty botičky na který odkazuješ.
Mám prosbu, je to teda trochu OT, snad mi to odpustíte.
Můžete mi napsat, jaký je specielní prací prostředek na nepromokavé oblečení a kde ho sehnat? Bojím se to vyprat v obyčejném prášku, aby to neztratilo funkčnost?
A na nepromokavou obuv je nejlepší impregnace jaká?
** pistinka** díky za pochvalu botek, kluk zkoušel vždy jen ty první, teď už nakupuji na netu podle jejich výrobního čísla ob velikostní číslo a jsem velice spokojená. Kluk i já jsme kapánek konzervativní, nevadí mi, že stejné boty (až na malé obměny) nosí už skoro třetí rok.. A promokli asi jen jednou, to mám ale podezření, že to kluk nabral shora.
K oblečení: v outdorových obchodech ti prodají speciální gel - pytlík na jedno použití (my na dvě), je to drahé jako prase (cca 50,–) a nevypere to moc špínu, takže lepší předtím vydrhnout kartáčem v ruce. Samo tímto gelem, pak teprve strčím do pračky na vlnu.
K botám: v obuvi nebo v obchodech výše jakýkoliv sprej na membránu, kterou máš. Než koupím, radši ještě sama kouknu, zda tam ta moje membrána je, někteří prodavači jsou opravdu odborníci..
Resut
Resutz
To znám, taky jsem konzervativní a když mi něco vyhovuje, koupím klidně vícekrát. Jen u oblečení se snažím, aby to bylo alespoň třeba v jiných barvách. Aby mě někdo nepodezíral, že chodím dvakrát v jednom oblečení ![]()
Moc díky za info o pracím gelu, to bych asi bez rady nikdy nenašla. Hned zítra oběhnu outdoorové speciálky a snad koupím oboje. Lepší drahý gel, než drahé oblečení zničit. Díky
Ahoj,
jenom teda k tomu prani. Ja peru v normalnim gelu, ale mam na pracce program na outdoor, akorat na 40 stupnu, pac na 30 to nevypere. Dulezity je NEPOUZIVAT AVIVAZ!
j
Tak jsem koupila v HUDY lahvičku pracího prostředku TECH WASH na nepromokavé tkaniny - zvláště pro Gore-Tex. Stála jen 205,– Kč. Je to super. Díky za radu.
Před prvním nošením by se měly boty naimpregnovat 3×. Vždy nastříkat a nechat zaschnout. To platí hlavně pro boty s membránou. A potom po každém velkém čištění. Tak mi to bylo řečeno na nějakém školení od collonilu. ![]()
Poradíte mi,kde tuu impregnaci na botičky koupím v Praze? v Jakékoliv obuvi? Blbec jsem si ji nekoupila s botičkama,manžel tvrdil,že to máme doma..ale v jakém stavu,že..stoleté ![]()