Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@daniela4 Existuje spousta metod a každýmu vyhovuje něco jiného. Někdy stačí změnit zpusob života, začít se starat víc o sebe, poznat líp sebe a své potřeby
@daniela4 píše:
@Burj Chalifa děkuji za odpověď.
Přesně jak píšeš, není se zač stydět. Navíc, když není psychika v pořádku, začne i tělo fyzicky chátrat a při neléčení bych nechtěla vidět, kam by to fyzicky zašlo…
Jsou lidé, kteří s psychikou problémy nemají a jsou druzí, co zrovna v tomto jsou slabší a psychické potíže musí řešit léčbou.
Medikace je léčba jako každá jiná. Tělu více škodí nekontrolovatelný stres a s tím spojená dlouhodobá somatická zátěž. To je v delším horizontu likvidační. Ve vhodnou chvíli a v rukou odborníka jsou psychofarmaka zcela na místě. Což pochopitelně nevylučuje další metody, ale závažné psychické poruchy a obtíže se prostě třezalkovým čajem a procházkami vyřešit nedají.
@daniela4 Prakticky se nad tim dá zamyslet s psycholgem a najít možné důvody tohohle nebo meditace, sport, sofrologie a já nevim, co všechno. Samozřejmě často v krizi člověk nezvládá přemýšlet a neni schopen něco změnit
@Burj Chalifa Problém je, že v dnešní době odborníci předepisují léky jako lentilky a nepřemýšlí většinou u toho
@annaei píše:
@daniela4 Prakticky se nad tim dá zamyslet s psycholgem a najít možné důvody tohohle nebo meditace, sport, sofrologie a já nevim, co všechno. Samozřejmě často v krizi člověk nezvládá přemýšlet a neni schopen něco změnit
@Burj Chalifa Problém je, že v dnešní době odborníci předepisují léky jako lentilky a nepřemýšlí většinou u toho
ale jdi…
@Burj Chalifa Troudám si tvrdit, že jsem potkala už určitě 30 psychiatrů a z těch bych o 5 dokázala říct, že nepředepisují léky jako lentilky. Opravdu řeší, co má člověk za problém
@Burj Chalifa píše:
Medikace je léčba jako každá jiná. Tělu více škodí nekontrolovatelný stres a s tím spojená dlouhodobá somatická zátěž. To je v delším horizontu likvidační. Ve vhodnou chvíli a v rukou odborníka jsou psychofarmaka zcela na místě. Což pochopitelně nevylučuje další metody, ale závažné psychické poruchy a obtíže se prostě třezalkovým čajem a procházkami vyřešit nedají.
s tím naprosto souhlasím.
Doplňkově sport, změna životního stylu, psycholog možná…ale rozhodně ne řešení první volby.
@Burj Chalifa píše:
Naopak. Vše, co popisuješ, dělá hlava. Psychosomatika jak vyšitá.
Jojo, vzhledem k tomu, že manžel je doktor, taky ho to neznepokojovalo… ale já měla vše od feochromocytomu přes insulinom až po karcinom plic…
problém je, že já nemám žádné úzkosti, nervy z něčeho, strach, žádná agorafobie… proto pro mne byly záchvaty dlouho nepochopitelné a nemohla jsem uvěřit, že to dělá psychika, když se cítím dobře (jen unavená ze 3 dětí). Ale měla jsem hrozný strach a úzkost ze 3. porodu, který proběhl nicméně hladce a 3 měsíce před porodem jsem to měla poprvé… podle mne to tam začalo a pokračovalo, i když stres dávno pominul.
@eva333 píše:
Jojo, vzhledem k tomu, že manžel je doktor, taky ho to neznepokojovalo… ale já měla vše od feochromocytomu přes insulinom až po karcinom plic…problém je, že já nemám žádné úzkosti, nervy z něčeho, strach, žádná agorafobie… proto pro mne byly záchvaty dlouho nepochopitelné a nemohla jsem uvěřit, že to dělá psychika, když se cítím dobře (jen unavená ze 3 dětí). Ale měla jsem hrozný strach a úzkost ze 3. porodu, který proběhl nicméně hladce a 3 měsíce před porodem jsem to měla poprvé… podle mne to tam začalo a pokračovalo, i když stres dávno pominul.
Psychika je neskutečná mrcha. Složitá, nevypočitatelná, zákeřná, nepředvídatelná.
@Burj Chalifa Dá se naučit spousta věcem přdvídat nebo jak preventivně zabranit tomu nejhoršímu
U mě to byla bolest na hrudi, tlak, pálení…strach, panika v co se to rozjede…
Nechci špatně radit, ale mě právě byl na tyto stavy indikován ten Rivotril. Pokud ho máš, tak zkušebně jednou tabletou žádnou škodu nenaděláš..
Existuje přeci otevřený pavilon psychiatrie kde nejsi zavřená ale jsi v neustálém kontaktu s lékařem, můžeš se zapojovat do činností, odpočinek, terapie, konzultace, a za celou dobu se vlastně dokáže přijít přesně o co jde a přesně nastavit léky, můžeš bez ptaní chodit ven, když chceš do města tak si řekneš o propustku a jdeš ven, nikdo tě nikam nezavírá nezamyká natož nekurtuje, pro člověka co je psychicky vyčerpaný a toto jednou zažil tak to chodí bezproblémů opakovat a je to lepší jak dovolená, jsou chvíle, kdy bych tam šel zase znova úplně vypnout a relaxovat a když se něco zhorší tak ti mudrc hned pomůže. ambulantně jsem nikdy nic nevyhádal, jen absolutní kolaps a člověk je začne zajímat ![]()
@fj1200 Takovou psychiatrii neznám. Znám oddělení, kde je to volnější a vlastně lidi, co tam jsou celkem zdraví rozhodně by člověk neřekl, že jsou blázni. A vim, že zaleží na doktorovi jestli dá propustku ven.
Taky existují denní stacionáře.
Je pravda, že to občas potřebuji a dokážu se díky tomu vyhnout lékum tam je beru a v den propuštění vysadim. Jenom fakt, že člověk chvíli vypne a myslí sám na sebe je dobrý. Posledně jsem tam byla 2 dny