Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Přeji pěkné dopoledne, posledních šest měsíců se trápím s močovým měchýřem a přestože jsem v dobré lékařské péči, zatím se to moc nelepší. Pracuji na sobě i psychicky, ale už jsem zoufalá a téměř na dně. Moc by mi pomohlo, kdyby se tu našly uživatelky, které by se podělily o příběhy se šťastným koncem týkající se problémů s MM. Nemám přímo záněty, ale spíše zničenou sliznici a bolesti, přesto je to náročné léčit a potřebovala bych psychickou vzpruhu..
![]()
@OhHOney píše:
Přeji pěkné dopoledne, posledních šest měsíců se trápím s močovým měchýřem a přestože jsem v dobré lékařské péči, zatím se to moc nelepší. Pracuji na sobě i psychicky, ale už jsem zoufalá a téměř na dně. Moc by mi pomohlo, kdyby se tu našly uživatelky, které by se podělily o příběhy se šťastným koncem týkající se problémů s MM. Nemám přímo záněty, ale spíše zničenou sliznici a bolesti, přesto je to náročné léčit a potřebovala bych psychickou vzpruhu..
Ahoj, no tak to Tě možná potěším, mně začaly problémy někdy v roce 2000 a trápila jsem se tím akutně do cca roku 2004, pak jsem otěhotněla a dost se to upravilo, posledních pár let už mám jen sem tam takové nepříjemné pocity. Měla jsem hodně zničeou sliznici, leukoplakie, vybrala jsem stohy antibiotika dostala se pak do fáze, kdy jsem chodila na WC každých 10 minut ve strašných bolestech. No a teď mě močák zazlobí tak 1× za půl roku a ještě jen trošičku, můžu normálně cestovat, chodit do kina atd. Pomohla jsem si nakonec sama, doktoři žádní, jeden mě strašil, že na tom tak budu až do smrti.
@OhHOney píše:
Ještě jsem chtěla dodat, že půl roku fakt žádná míra, ale je fakt, že bylo období, kdy jsem myslela, že by bylo lepší umřít, než žít takto, sex žádný, furt jen na WC, nemohla jsem nikam chodit, nechtěla jsem ani na návštěvy, ty bolesti byly urputný a hlavně furt, ve dne v noci. Zánět mi nikdy vlastně žádný neobjevili, jako akutní.
@Zabatko Určitě jsi mě moc potěšila! U mě je to taky tak právě, odříkávání návštěv, se sexem mám obavu, aby mi partner časem neutekl, pokud by se to vleklo, i když je zatím statečný, ale jsme spolu teprve chvilku..Nemám po sexu zánět, ale jednodenní bolesti, které pak odezní, jenže za ty bolesti to nestojí, nechci si vypěstovat odpor. Když se někde dočtu, že s tím někdo bojuje třeba 15 let, tak mám chuť si to hodit ![]()
@Zabatko a jak sis pomohla sama? mam tchyni, cca co 3 mes. ma zanet-rezani a paleni pri moceni plus krev.je ted odeslana na imunologii, jinak furt atb.tak by me zajimala nejaka samolecba? dekuji
@Handalina píše:
@Zabatko a jak sis pomohla sama? mam tchyni, cca co 3 mes. ma zanet-rezani a paleni pri moceni plus krev.je ted odeslana na imunologii, jinak furt atb.tak by me zajimala nejaka samolecba? dekuji
No v podstatě hlavně režimová, tj. po sexu hned vyčůrat, hodně pít, mně hodně pomohl Buchu (Vital Buchu), dávala jsem si i brusinky, ale víš co, někdy se to zhorší bez jakýchkoliv podnětů zvenčí. No, nejedla jsem a nepila kyselé, ostré, toho se držím doteď. Když náhodou to začne zlobit, zvýším příjem tekutin (žádné koly, dám si třeba heřmánkový čaj), většinou to do pár dnů přejde. Ale mívám to už teď fakt zřídka. Ale jako fakt to bylo na mašli. Můj chlap to se mnou vydržel celou dobu, nyní už jsme spolu 18 let a neutekl, ale hlavně o tom musíte mluvit, co je za problém, protože já moc nemluvila a to bylo špatně. Myslel, že jsem líný asociál (sedět jen doma a litovat se), ale zkrátka to bylo jinak, pak jsme měli takový dost dlouhý rozhovor a prý proč jsem mu neřekla hned, že je to tak hrozný, že jestli jsem si myslela, že by mě kvůli zdravotním problémům opustil, tak to jsem se pletla. To jsme spolu byli 4 roky, když jsem to měla nejhorší. No přežili jsme spolu různé dobré i špatné časy. Ale fakt pokud je nějaký nález na stěně MM (na trigonu), tak to trvá dlouho, fakt dlouho, já jsem měla zvrásněnou stěnu, leukoplakie, prý chronický zánět, ale bakterie v moči nikdy prakticky nebyly. Byla jsem asi 4× na cystoskopii, na urologii jsem byla pečená vařená a stejně mi fakt nikdo nebyl schopen pomoci. Hele kdybys na tom byla fakt blbě, zkus dr. Zámečníka, jestli nemáš intersticiální cystitidu, ale že to máš jen půl roku, tak si spíš myslím na tu trigonitidu.
A něco jiného než léky zkoušíš? Já měla teda něco trochu jiného, opakované akutní záněty (nic mi nebylo, najednou tlak a řezání při močení, a do několika hodin jsem čůrala kapky krve, na pohotovosti mě vždycky seřvali, proč jsem to neřešila dřív, a nevěřili, že mi před pár hodinami nic nebylo), jednu dobu jsem byla na antibiotikách skoro každý měsíc. Zabraly mi až Megabrusinky od Swiss (zvláštní, že Urinal a jiné přípravky z brusinek nezabíraly zdaleka tolik), na nějakou dobu vynechání všech citrusů, džusů a kyselého, přeléčení i na kvasinky, důsledné dodržování pitného režimu a nohou a zad v teple, a důsledné vymočení bezprostředně před a ihned po sexu. První půlrok bez antibiotik jsem slavila jak blázen. Teď zobu megabrusinky tak 3× týdně plus když mám pocit nastydnutí nebo po delším sexu, citron do čaje už taky v pohodě dávám a mám už pár let klid.
Jo a na bolest při potížích mi zabíral jedině Algifen ve velkých dávkách, bez něj jsem fakt na záchodě brečela a říkala si, že když nezvládnu tohle, jak chci jednou rodit (no porodila jsem
)
@zrcadlo píše:
A něco jiného než léky zkoušíš? Já měla teda něco trochu jiného, opakované akutní záněty (nic mi nebylo, najednou tlak a řezání při močení, a do několika hodin jsem čůrala kapky krve, na pohotovosti mě vždycky seřvali, proč jsem to neřešila dřív, a nevěřili, že mi před pár hodinami nic nebylo), jednu dobu jsem byla na antibiotikách skoro každý měsíc. Zabraly mi až Megabrusinky od Swiss (zvláštní, že Urinal a jiné přípravky z brusinek nezabíraly zdaleka tolik), na nějakou dobu vynechání všech citrusů, džusů a kyselého, přeléčení i na kvasinky, důsledné dodržování pitného režimu a nohou a zad v teple, a důsledné vymočení bezprostředně před a ihned po sexu. První půlrok bez antibiotik jsem slavila jak blázen. Teď zobu megabrusinky tak 3× týdně plus když mám pocit nastydnutí nebo po delším sexu, citron do čaje už taky v pohodě dávám a mám už pár let klid.
Jo a na bolest při potížích mi zabíral jedině Algifen ve velkých dávkách, bez něj jsem fakt na záchodě brečela a říkala si, že když nezvládnu tohle, jak chci jednou rodit (no porodila jsem)
Víš co, u Tebe je to akutní zánět, to je asi něco jiného, jenže já jsem třeba nikdy akutní zánět MM neměla, zkrátka se to nějak plíživě dostalo do chronického stádia, to je fakt asi něco jiného. Jinak si myslím, že nejhorší bolest, co jsem kdy zažila byla žlučníková kolika, kdy jsem měla ve žlučníku přes 30 šutrů a ony opouštěly stanoviště, to nepřeju fakt nikomu, to bych raději co měsíc rodila
.
@OhHOney Jestli můžu, strašně doporučuju blokurimu - nevím přesně, jak se to píše, ale jsou s tím ohromné výsledky, zabírá to líp jak antibiotika, natož brusinky apod. Hned první den užívání jsem byla bez bolesti a po pár dnech vyléčená - potvrzeno z lab. testů.
@Majkelka píše:
@OhHOney Jestli můžu, strašně doporučuju blokurimu - nevím přesně, jak se to píše, ale jsou s tím ohromné výsledky, zabírá to líp jak antibiotika, natož brusinky apod. Hned první den užívání jsem byla bez bolesti a po pár dnech vyléčená - potvrzeno z lab. testů.
No to je v podstatě manosa, z tohoto pohledu je možná lepší uroval manosa, který kombinuje účinky manosy i brusinek, ale tady se zase spíš bavíme o akutních problémech s prokázanými bakteriemi, což nejspíš není zakladatelky problém, chronické záněty produkují nic nic nula bakterií a příčinou potíží je spíš zničená sliznice MM než akutní zánět.
Tak já taky mohu napsat dobrou zkušenost. Močák mě trápil od nějakých 18 let. Někdy jsem měla záněty i 3× do měsíce, neustále na záchodě, strach vyjít jen z postele bez ponožek…Od doktorů jsem měla veškeré vyšetření, brala jsem dlouhodobě atb, třeba i půl roku, ale vždy po vysazení se do měsíce zánět vrátil. Už jsem z toho byla zoufalá a hledala nějakou alternativní možnost, než neustále chemii, která stejně byla k ničemu
. Pak mi někdo řekl tady u nás o pani, která se věnuje čínské medicíně a když mi kamarádka řekla, že jí pomohla od zánětu, který měla už od narození, kvůli nějaké vadě, tak jsem se rozhodla jí taky kontaktovat a světě div se, po cca 3 měsíční kůře jsem měla po problémech…(musím zaťukat), už přes tři roky jsem zánět vůbec neměla
. Takže za mě čánská medicína. Ale na každého může působit jinak a někomu pomůže a někomu ne, chce to vyzkoušet a hlavně někoho, kdo se v tom opravdu vyzná a nedělá to jen pro peníze
. Tak držím pěsti ať se zadaří a s problémem je brzo konec. ![]()
Ahoj ![]()
Já začala mít problémy v 16letech. Dopracovala jsem se k chronickým zánětům močových cest, kdy jsem měla šílenou absenci ve škole a skoro neustále atb. Prvním krokem správným směrem byl výběr dobrého urologa.
Hodně mi pomohlo jíst Iskial - olej ze žraločích jater, hodně pít, pravidelně jsem zařadila urologický a brusinkový čaj a taky jsem začala pracovat na psychice. Plus se samozřejmě vyhnout jakémukoliv prochladnutí - doma teplé ponožky nebo papuče, v zimě podvlékám punčocháče nebo termoprádlo.
Moje problémy se hodně zlepšily, když jsem se přestěhovala k manželovi, který má sušičku na prádlo. Zjistila jsem, že mi hodně vadí jakýkoliv chlup/vlas/prach ve spodním prádle. Od doby, co vše proháním sušičkou, a dodržuju řežim čajů, jsem relativně v pohodě - problém se za poslední tři roky objevil asi 6× a z toho jsem jednou musela vzít atb. Jinak mi vždycky zabraly kapky z Lichořeřišnice.
A taky pozor na hygienu. Důležité je utírat se po toaletě zepředu dozadu a po stolici je nejlepší se umýt. Před a po intimním styku se minimálně dojít vyčůrat, v lepším případě i hned umýt. A nedoporučuje se používat parfemovaná mýdla určená pro intimní hygienu (mě některá vadí, některá ne). A celkově se vyhábat parfémovaným věcem - intimky, vložky, může vadit i parfemovaný toaletní papír.
Teď jsem těhotná a v prvních dvou měsících mě močák zlobil dost, ale přičítám to tomu psímu počasí a taky psychice (měla jsem ze zánětů v těhotenství velký strach). Končím první trimestr a musím zaklepat, že jsem úplně v pohodě a když někde náhodou neprochladnu, tak žádný problém nemám. ![]()
Jinak pokud už je zánět, tak samoléčba může pomoct, ale určitě bych se nespoléhala jen na ni. Rádo se to vrací. Jak jsem už napsala, základem je dobrý urolog.
Držím vám všem palce, aby bylo líp. ![]()
@Zabatko Přesně tady tyto opatření dodržuji taky, nic kyselinotvorného, žádná káva/alkohol/bublinky, neustále popíjím čaj chránící sliznice, vymočení hned po sexu a vypití 0,5litru vody..
Momentální diagnoza je uretrální syndrom/intersticialni cystitida, nikdy se u mě nenašly bakterie a nikdy jsem nezažila ani intenzivní zánět, i při pálení moč vždy sterilní. Pálilo mě to třeba dva týdny, ale jen středně, a neměla jsem nucení k častému močení.
@zrcadlo léky nemám téměř žádné, vlastně jen od bolesti, teď mám čerstve Uro-vaxom na posílení imunity, pomáhají mi spíše přírodní prostředky, kterých zkouším kvanta.
@Majkelka Díky, už mám asi třetí, čtvrté balení tohoto
užívám preventivně po sexu, ale na mě to nezabírá, pracuje to totiž na principu nabalování bakteríí v MM, a to já nemám:)
@OhHOney píše:
@Zabatko Přesně tady tyto opatření dodržuji taky, nic kyselinotvorného, žádná káva/alkohol/bublinky, neustále popíjím čaj chránící sliznice, vymočení hned po sexu a vypití 0,5litru vody..
Momentální diagnoza je uretrální syndrom/intersticialni cystitida, nikdy se u mě nenašly bakterie a nikdy jsem nezažila ani intenzivní zánět, i při pálení moč vždy sterilní. Pálilo mě to třeba dva týdny, ale jen středně, a neměla jsem nucení k častému močení.
@zrcadlo léky nemám téměř žádné, vlastně jen od bolesti, teď mám čerstve Uro-vaxom na posílení imunity, pomáhají mi spíše přírodní prostředky, kterých zkouším kvanta.@Majkelka Díky, už mám asi třetí, čtvrté balení tohotoužívám preventivně po sexu, ale na mě to nezabírá, pracuje to totiž na principu nabalování bakteríí v MM, a to já nemám:)
Hele tak to ale nevypadá na intersticiálku, byla jsi na cystoskopii?
Jinak IC se ale pozná jedině odebráním vzorku ze stěny MM biopsií, je to v podstatě vmezeřený zánět. Kolik Ti je let? Mám takovou šikovnou knížku o IC. Zkus toho Libora Zámečníka, ten se specializuje na IC a diagnostiku, ale obávám se, že po půlroce potíží je to moc brzy, to fakt nevypadá na IC, ale spíš na trigonitidu.
@Zabatko Já si taky myslím, že to nevypadá na IC. Je mi 25, na cystoskopii jsem byla v průběhu posledního „zánětu“, nalezeny pozánětlivé změny. Musím si vyhledat trigonitidu, to slyším úplně poprvé. Prodělala jsem za rok 4 „záněty bez bakterií“ a vždy se močák perfektně vrátil do původního stavu, sex, kafe, vše v pořádku, ale pak jsem zanedbala režim a přišel nejhorší, 4 týdny trvající zánět, kdy mě urolog nechal 3 týdny bez ATB, protože vycevkovana moč byla sterilní, až mi je nasadil, tak se mi ulevilo, ale od té doby mě ten MM hrozně bolel, deci vína i se spoustou vody je pro mě nemyslitelné, sex na déle než minutu nepřichází v úvahu..
Moc si vážím Tvých rad a zkušeností! ![]()