Diplomka - téma - FSS MUNI

12
10.10.16 23:52

Diplomka-téma_FSS MUNI

Ahoj, není tu taky nějaká studentka z FSS na Masaryčce? zoufalství mě už donutilo založit tuto diskuzi ač bych nad tím normálně kroutila hlavou :P Jde o to, že při rodičovské si dodělávám navazující Mgr. studium (dálkově samotřejmě:)..všechny zkoušky už mám zdárně za sebou ale narazila jsem u diplomky..celé studium jsem docela trpěla protože jsem nebyla zvyklá psát takové formální seminákrky, eseje apod. )(bakaláře jsem dělala na jiné VŠ)..no a u diplomky jsem se zasekla hned při volbě tématu - přijde mi že vše už bylo napsáno a já budu stejně jen papouškovat něčí výzkum jinými slovy..Chtěla jsem psát něco týkající se rodičovské dovolené, případně teď populární „harmonizace práce a rodiny“ ale nejsem schopna téma nějak zúžit nebo se změřit na nějaký aktuální problém a zformulovat hl. výzkumnou otázku…při obhajobách často vytýkají že „práce nepřinesla nic nového“ nebo zajímavého..Nenapadá Vás něco nosného prosím? Napadlo mě že ted se diskutuje ta možnost rodičáku/ příspěvku na 1 rok tak co třeba: "Jaké faktory ovlivnují rozhodování žen na RD o volbě čerpáníRD/RP..?není to zase moc široké na diplomku? Jsem fakt v koncích, nemám literaturu, čas nic:( Btw, za jak dlouho jste zvládly napsat (a obhájit) Vaši diplomku? Děkuji za všechny reakce!!! :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1118
10.10.16 23:58

Ahoj, já jsem teď na FSV v Praze (2.rok nmgr.), taky jsem si ještě téma nezadala, i když už jsem správně měla v květnu a pořád na to ideální nemohu přijít. Co třeba něco ženy vs. muži? Nedávno jsem viděla docela zajímavý post na fb super post:
„Inspirujeme muže k podnikání“
„Muži, podnikejte v souladu sami se sebou“
„Krásní muži a podnikání? Ano!“
Je tu díra na trhu! O ženách čtete tyhle nadpisy dnes a denně, ale z mužů na poli businessu ještě nikdo debily nedělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
688
10.10.16 23:59

A co máš za obor? Široké téma to být nemusí, záleží, jak to budeš zkoumat? Nějaký dotazník? Jak ho sestavíš? Okecávačka s případovými studiemi? To by muselo být užší, třeba zaměřit se pouze na matky, které šly do práce před rokem věku. Nebo nějaké řízené rozhovory?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
11.10.16 00:10

Diplomová práce není o tom, abyste vyzkoumala něco zázračného, ale tom, abyste prokázala, že vás škola naučila myslet v rámci odborné metodologie. Oponenti něco namítat musí.

Takže si vyberete školitele, který je vám sympatický a téma, která vám bude připadat snadné, protože spoustu opruzu a práce s tím bude, i kdyby to bylo vaše životní téma.

Nevymýšlejte si vlastní téma, jeho cizelováním a hledání metodologie strávíte daleko více času. A podle toho kde píšete a jak definujete váš problém, tak je mi líto - ale metodologie a pochopení principu odborné práce není vaše silná stránka.

Ideálně se přidat k nějakému dílčímu tématu většího výzkumu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1118
11.10.16 00:12

@Ou Myslíte vybrat téma z těch, co fakulta nabízí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
11.10.16 07:40

@ivabozi Já FSS studovala, jen jiný obor. Já si téma našla sama, líbila se mi v mém oboru jedna teorie a já na ní vymyslela případovou studii. Témata fakulta nenabízí, jen okruhy, které vedou jednotilivý učitelé ty nebo s pomocí toho učitele, musíš téma definovat. Které předměty tě bavily? Co to bylo blízké?
Na rozdíl od předchozí diskutující si myslím, že diplomka už něco nového přinést má. Na ukázku práce z metodologií a vyvození závěru tu je bakalářka. Diplomka je jiný level, navíc je třeba přoijít s něčím novým. Na druhou stranu, když nepřijdeš, tak nebude jedniška, ale pokud bude práce jinak správně, tak jí obhájíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
11.10.16 09:21

Jak jste přišla na to, že podle toho „kde píšete a jak definujete váš problém“ metodologie a pochopení principu odborné práce není moje silná stránka??Témata fakulta nabízí jen obecná, tu formulaci výzkumné otázky si stejně každý musí udělat sám..nicméně máte asi pravdu, ztrácím se v tom..ale zatím to nevzdávám, ncméně pomoc a podporu od vedoucí/konzultanta práce moc nečekám, mají toho tolik že je to většinou jen po mailu a za celou diplonmku1-2 osobní konzultace co sem tak slyšela od ostatních kombi studentů..brala bych někoho kdo by mi s diplomkou pomohl z tady té metodologické stránky, takového „průvodce“ - chci si ji psát sama, nechci podvádět ale někdo kdo by mi to vysvětlil nějak „normálně“ :-) Jinak problém bude asi v tom, že bakaláře jsem dělala na někde jinde a obávám se že většina bakalářek co tam prošla by na FSS určitě neprošla..byly to takové lepší seminárky:-)..prostě tam nemám ten základ z bakaláře a ted v tom plavu..ale už to nechci vzdávat před finišem :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
11.10.16 09:23
@Ou píše:
Diplomová práce není o tom, abyste vyzkoumala něco zázračného, ale tom, abyste prokázala, že vás škola naučila myslet v rámci odborné metodologie. Oponenti něco namítat musí.

Takže si vyberete školitele, který je vám sympatický a téma, která vám bude připadat snadné, protože spoustu opruzu a práce s tím bude, i kdyby to bylo vaše životní téma.

Nevymýšlejte si vlastní téma, jeho cizelováním a hledání metodologie strávíte daleko více času. A podle toho kde píšete a jak definujete váš problém, tak je mi líto - ale metodologie a pochopení principu odborné práce není vaše silná stránka.

Ideálně se přidat k nějakému dílčímu tématu většího výzkumu.

Jak jste přišla na to, že podle toho „kde píšete a jak definujete váš problém“ metodologie a pochopení principu odborné práce není moje silná stránka??Témata fakulta nabízí jen obecná, tu formulaci výzkumné otázky si stejně každý musí udělat sám..nicméně máte asi pravdu, ztrácím se v tom..ale zatím to nevzdávám, ncméně pomoc a podporu od vedoucí/konzultanta práce moc nečekám, mají toho tolik že je to většinou jen po mailu a za celou diplonmku1-2 osobní konzultace co sem tak slyšela od ostatních kombi studentů..brala bych někoho kdo by mi s diplomkou pomohl z tady té metodologické stránky, takového „průvodce“ - chci si ji psát sama, nechci podvádět ale někdo kdo by mi to vysvětlil nějak „normálně“ :-) Jinak problém bude asi v tom, že bakaláře jsem dělala na někde jinde a obávám se že většina bakalářek co tam prošla by na FSS určitě neprošla..byly to takové lepší seminárky:-)..prostě tam nemám ten základ z bakaláře a ted v tom plavu..ale už to nechci vzdávat před finišem :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
11.10.16 11:44

@AvaR a právě proto se, uvšech bohů, přidejte k vypsanému tématu a konzultujte jak divá, jinak vás prostě vyrazej. Ideálně se přidejte k nějakému dílčímu tématu, protože jaksi dostatečný vzorek na data a práce co s tím je. (nemyslíte si že poslat dotazník po internetech, ať vám to vyplní je v pořádku, že ne? Protože pak by bylo velmi absurdní se durdit za to, že je vidět, jak v metodologii plavete)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
11.10.16 12:52

Jinak aby nedošlo k mýlce -to že někdo, kdo na FSS přestoupil z jiného oboru a tak mu prostě chybí ten metodologický dril z bakaláře není horším člověkem a nebo nebude horším odborníkem v praxi. Jen holt není pro něj úplně jednoduchá cesta k úspěšné diplomové práci a nejspíš by pro něj bylo velmi náročné dostat se na doktorandské studium.

A i kdybyste chtěla zůstat v akademické sféře, tak pořád je daleko vhodnější se přidat k rozjetému výzkumu a pomoci jeho realiziaci diplomkou na vypsané téma.

Přístup „já vám sama ukážu, jak skvělou diplomku dokážu napsat a nebudu nikoho obtěžovat s konzultacemi“ by moc potěšil prof. Schmidbauera jako krásný příklad toho, jak funguje syndrom pomocníka (jestli tu knihu neznáte, tak ji opravdu potřebujete přečíst a dřív, než vyhoříte http://obchod.portal.cz/…m-pomocnika/ .

Ale pro vás to znamená velmi vysoké riziko nepřipuštění k obhajobě po té, co si to přečte váš vedoucí, který vás navíc moc nezná, když ho neobtěžujete konzultacemi a nebo vyhazov - a že se to na FSS děje a i dálkařům.

Vzít si vypsané téma, nebo se ještě lépe přidat k dílčí práci na velkém výzkumu znamená, že dostanete od školy daleko více podpory a závěrečná práce pro vás bude o něco snáze napsatelnější - natož jestli chcete obhajovat v létě 2017. Na vlastní téma s vlastnoručně navrženým a provedeným výzkumem fakt nemáte moc času a byl by to záhul i pro studenta na denním.

Pokud zároveň svou prací pomůžete na větším výzkumu, tak navíc ta diplomka bude míst smysl, že.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
11.10.16 13:23
@Ou píše:
Jinak aby nedošlo k mýlce -to že někdo, kdo na FSS přestoupil z jiného oboru a tak mu prostě chybí ten metodologický dril z bakaláře není horším člověkem a nebo nebude horším odborníkem v praxi. Jen holt není pro něj úplně jednoduchá cesta k úspěšné diplomové práci a nejspíš by pro něj bylo velmi náročné dostat se na doktorandské studium.

A i kdybyste chtěla zůstat v akademické sféře, tak pořád je daleko vhodnější se přidat k rozjetému výzkumu a pomoci jeho realiziaci diplomkou na vypsané téma.

Přístup „já vám sama ukážu, jak skvělou diplomku dokážu napsat a nebudu nikoho obtěžovat s konzultacemi“ by moc potěšil prof. Schmidbauera jako krásný příklad toho, jak funguje syndrom pomocníka (jestli tu knihu neznáte, tak ji opravdu potřebujete přečíst a dřív, než vyhoříte http://obchod.portal.cz/…m-pomocnika/ .

Ale pro vás to znamená velmi vysoké riziko nepřipuštění k obhajobě po té, co si to přečte váš vedoucí, který vás navíc moc nezná, když ho neobtěžujete konzultacemi a nebo vyhazov - a že se to na FSS děje a i dálkařům.

Vzít si vypsané téma, nebo se ještě lépe přidat k dílčí práci na velkém výzkumu znamená, že dostanete od školy daleko více podpory a závěrečná práce pro vás bude o něco snáze napsatelnější - natož jestli chcete obhajovat v létě 2017. Na vlastní téma s vlastnoručně navrženým a provedeným výzkumem fakt nemáte moc času a byl by to záhul i pro studenta na denním.

Pokud zároveň svou prací pomůžete na větším výzkumu, tak navíc ta diplomka bude míst smysl, že.

Děkuji za reakci. No popravdě (nemyslím to ve zlém)jste mě trochu uvrhla do deprese, že co já vlastně na té škole dělám:-( A ne opravdu, nemám ambice jít na doktorandské studium, natož zůstávat na akademické půdě..A úplně upřímně, mě už teď jde spíš o ta písmenka Mgr. před jménem a taky že by potenciální budoucí zaměstnavatel mohl vnímat jako bonus to, že sem se celou mateřskou a rodičovskou „neflákala“ doma a nezakrňovala. Nicméně musím uznat, že studium jako takové mi moc nedalo (a to sem se na ně opravdu těšila!), bylo hodně teoreticky zaměřené a vzhledem k tomu, že jsem několik let pracovala jako personalistka tak jsem tam nenašla velkou propojenost právě s tou reálnou praxí..navíc víme jak je to s dálkařema, že..bakaláře jsem dělala prezenčně a musím říct že mi to dalo mnohem víc (znalostí, zkušeností apod.). No ale co už teď. Takže abych to zkrátila, jde mi o to tu školu zdárně dokončit, nesejde mi na hodnocení, jen už to chci mít z krku pač jsem tomu obětovala spoustu času, který jsem mohla trávit se svým dítětem a otravovala všechny možné členy rodiny a známé aby mi dítě hlídali, když jsem byla ve škole nebo potřebovala na něčem pracovat a učit se. To jen abychom měli ucelený rámec :oops:

Jinak vy jste z akademické půdy, konkrétně FSS? Ještě k tomu přidání se k dílčímu výzkumu, slyším o tom poprvé a nejsem si jistá jestli u nás něco podobného funguje, zkusím kuknout..A co se týče těch témat, oni opravdu vypisují jen obecná témata typu: Harmonizace práce a rodiny, a člověk si tam to svoje musí najít sám..určitě nikdo nedostanou nějakou předběžnou osnovu nebo strukturu práce..nebo o tom aspoň nevím. A ještě:co konkrétně Vám nesedí třeba na mém zamýšleném „Jaké faktory ovlivňují rozhodování žen při výběru způsobu čerpání rodičovského příspěvku?“.Když rozpracuji tu teoretickou část na mikro/makro faktory, teoretická východiska rozhodování(teorie racionální volby, preferenční teorie)atd…obavu mám z operacionalizace a těch dílčích výzkumných otázek, to mi bylo občas vytýkáno i u seminárek že nebyly vhodně zvoleny:(..a co se týče metodologie (nebo metodiky?), měla jsem v plánu polostrukturované rozhovory, žádné internetové dotazníky jak jste zmiňovala výše…respondentky bych sehnala v okolních mateřských centrech, to by problém nebyl právě..opravdu si myslíte že je to tak nezvládnutelné? :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze