Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Farm. asistent je placen méně (25-30 tis plus prémie), ale není pravda, že by farmaceut měl špatný plat, to netuším, kde jste vzali. Naopak nástupní plat je o hodně vyšší než lékařský. Platy se pohybují od 40 tis výše. A budoucnost lékáren si myslím, že je více než jistá, léky jsou potřeba spíš čím dál více.
Farmaceuti rozhodně nejsou placení špatně. Po farmaceutech je navíc stále velká poptávka. Záleží samozřejmě hodně o jakou lékárnu se jedná (nemocnice, soukromá, řetězce typu Benu, Max atd.) a taky na místě (malé město/velké město). A po atestaci má člověk velmi pěkný plat. Navíc nemusí dělat člověk pouze v lékárně, spoustu absolventů končí u farmaceutických firem ve výrobě a výzkumu, což je také velmi zajímavá práce.
Farmaceutický asistent prostě nemá vysokou školu, nemůže být placen stejně. Nemá zdaleka tolik odpovědnosti jako farmaceut a ano, často jejich práci připomíná práci pokladní. Ale zase záleží o jakou lékárnu se jedná. Některé lékárny stále mají plně využité laboratoře, takže se člověk nemusí k prodeji ani dostat.
@fyziowomen uz staci jen uvolnit online prodej Rx pripravku a devastace lekarnictvi, ktera zacala tim, ze lekarnu muze vlastnit kdokoliv, je dokoncena. Znam i asistentky, ktere maji 19 hrubeho, jine se drzi na tech petadvaceti. A lekarnici zdaleka ne vsichni dosahnou na 40, ani po x letech praxe. Retezce si dobre hlidaji aby neplatili vic. A nejakych 36 hrubeho po dvaceti a vice letech praxe za tu odpovednost a mnozstvi prace fakt neni pekny plat. Samozrejme muze delat ve farmafirme, v nemocnicni lekarne se specializovanymi pracovisti, na SUKlu atd ale valna vetsina skonci ve verejnych lekarnach a tam je realita smutna a kazdy kdo to chce studovat, by mel vedet do ceho jde.
@Ijen No nástupní plat u Dr.Max je 40 tisíc farmaceut / 26 tisíc farm. asistent. Což mi na nástupní plat nepřijde málo. Ale jak jsi psala…budoucnost lékárenství je taková vselijaka, práce v řetězci žádná sranda - dvanactihodinove smeny, neskutecny tlak z vedení na výkon, lidi mají casto lekarniky za prodavače atd atd. Já mám vystudovanou farmacii, ale být znova na gymplu, tak se asi rozhodnu jinak.
Samozřejmě, že to není všude skvělé, ale co vím od spolužaček, které letos končily, tak žádná pod 40 tis nešla. Samozřejmě nikdo neví, co bude v budoucnu, ale nemyslím si, že by lékárny doopravdy zrušili. Ale pokud je člověk šikovný na přírodovědné předměty, tak je asi lepší jít rovnou na medicínu nebo na zubařinu. Tam je práce jistá a prestiž větší. Lidé si někdy myslí, že v lékárně pracují jen „prodavačky“, což po tak těžké škole hodně zamrzí. Jinak je to překrásný obor, ale v dnešní době už svoje vědomosti lékárník tolik nevyužije např. při přípravě léčiv.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
@Ijen no to je ono. Co jsem se tak orientacne divala tak prace je mizerne placena, na to ze je to tezka skola (dle internetu) mi prijde ze by meli dostavat vice. A kdyby mela VOS tak muze delat rovnou za pokladnou a mela by stejne