Diskriminace - co vy na to?

411
9.5.12 22:35

Diskriminace - co vy na to?

Ahojky, nedá mi to, podělit se s Vámi o svůj zážitek a docela by mě zajímalo - CO VY NA TO?
Před MD jsem učila v Přípravné třídě. Jakožto uvědomělá matka jsem letos chtěla svého syna také přihlásit do nultého ročníku základního vzdělávání a bylo mi oznámeno, že do Přípravné třídy mohou chodit pouze děti ze sociálně-znevýhodněného prostředí a nebo děti s odkladem školní docházky a to pouze, pokud bude místo a nebude třída plná dětí ze soc.znevy. prostředí........
Okamžitě jsem volala do poradny, jestli by mi kluka nevyšetřili a popřípadě nenapsali doporučení, ale i tam mi oznámili, že pokud netrpíme s manželem hmotnou nouzí, např. jsme nezaměstnaní, nemáme vyhovující bydlení, máme malé přijmy a jsme schopni to dokázat, že pak nárok na Přípravku máme, pokud ne, tak máme smůlu :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed:
Takže mi z toho vyplynulo, že pokud jsme normální pracující a žijící rodina, tak prostě máme nárok pouze na školky, kdežto rodiče, kteří jsou ze soc.znevy. prostředí si mohou vybrat, zda dítě umístit do školky nebo školy :zed: :zed: :zed: . Nemůžu si pomoci, ale jako pracující občané se cítíme oproti soc. znevýhodněným silně diskriminovaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6836
9.5.12 22:46

Já už se ani nedivím.To samé jako s porodným apod. :nevim: :cert: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.5.12 22:47

Souhlasím.Moje kamarádka v lednu dala syna do školky,ale aby jí ho tam vzali,musela už od září platit školný.Kdyby byla „sociálně slabá“,nic by neplatila.A to je samoživitelka!A po rodičáku šla na pracák,kde jí dali 588kč,protože má trvalé bydliště u rodičů a ty k ní prý mají vyživovací povinnost do konce života a taky proto,že si při rodičáku jakožto samoživitelka přivydělávala.Prý nemá nárok ani na životní minimum :cert: Řekli jí taky,ať si pořídí víc dětí a je nezaměstnaná a dostane DALEKO VÍC PENĚZ…Takhle chudák musí chodit po brigádách od pondělí do neděle a 1×za 14dní má víkend volnej,aby aspoň trochu vyžila.Já nemám slov!!!

• Citovat
  • Upravit
11530
9.5.12 22:47

Všichni jsme si rovni - jen někteří jsou si rovnější :twisted: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
9.5.12 22:49

To je jako kdyby byla diskriminace, když příspěvek v hmotné nouzi dostane jen ten, kdo na to má nárok, ne?
Proč chceš dítě cpát do přípravné třídy? Má nějaké problémy? Rok ve třídě se skupinou očividně problematických dětí, k čemu by mu to bylo…
Ať si radši užije rok ve školce, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
411
9.5.12 22:54

Ne, ve školce jsme došli tak daleko, že nám dětský psychiatr před rokem doporučil přemýšlet o Přípravce, tady jde ale o to, že dokud nebudu na podpoře a nebudu žít ze sociálních dávek, tak prostě nárok nemám, sakra a proč jako?????????????????
Proč nemůžu u svého dítěte zařídit, aby se lépe připravil na školu, aby se naučil sedět v lavici, plnit zadané úkoly, naučil se trošku soustředěnosti. Nehledě na to, že v PT učí moje kolegyně - Paní učitelka a já vím, že malému by ten rok byl prostě přínosem, ale nejsme sociálně slabá, tak mám smůlu. Já to nechápu :nevim: :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4181
9.5.12 22:55

Ja bych se rada zeptala, co obnasi ta pripravna trida, a proc tak chces, aby tam chodil. Me by neco takoveho nenapadlo, ale nevim, o co presne jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30420
9.5.12 23:01

Já taky pořád říkám, že je u nás diskriminace naruby :poblion: :poblion: a vůbec se nedivím, že je prostě tak nesnášíme, protože my pracující si můžem jít leda klouzat

Byli jsme na zápisu do MŠ a stačilo mi, byla před náma romka s 3leťákem a cca ročním děckem a ty vzali a nás už brali jak náhradníky :poblion: :poblion: vždycky tak zuřím, když se jich ještě kdekdo zastává :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
9.5.12 23:06

Zřizovat přípravné třídy umožňuje základním školám Školský zákon, který uvádí:

§47 Přípravné třídy základní školy

(1) Obec, svazek obcí nebo kraj mohou se souhlasem krajského úřadu zřizovat přípravné třídy základní školy pro děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky, které jsou sociálně znevýhodněné a u kterých je předpoklad, že zařazení do přípravné třídy vyrovná jejich vývoj. Přípravnou třídu lze zřídit, pokud se v ní bude vzdělávat nejméně 7 dětí.

(2) O zařazování žáků do přípravné třídy základní školy rozhoduje ředitel školy na žádost zákonného zástupce dítěte a na základě písemného doporučení školského poradenského zařízení. Obsah vzdělávání v přípravné třídě je součástí školního vzdělávacího programu.

Nevím, jak jinde, ale většinou se tyto třídy dělají pro děti, které například neumí pořádně česky, nemají správné hygienické a běžné denní návyky, rodiče se jim nevěnují a tohle byla taková možnost, jak je připravit na školu a na povinnosti a pravidelnou docházku do vzdělávacího zařízení vůbec… například pro děti jiné než české národnosti a národnostní menšiny… které neumí to, co je běžně doma naučí rodiče…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
411
9.5.12 23:06

Přípravná třída byla zřízena jako nultý ročník základního vzdělávání. Jejím účelem je připravit děti na vstup do školy a z posledních výzkumů je dokázáno, že děti z PT jsou prvního půl roku zvýhodněné v oblastech soustředěnosti, samostatnosti, plnění úkolů aj. než děti školkové.
Jedná se o třídu - lavice, hodina-přestávka, kde jsou krátké výukové bloky vedené formou hry, ale už vyžadují po dítěti jiný režim než ve školce. Vyučují se předměty jako - Oblast matematických představ, jazyková výchova, oblast všeobecného rozvoje poznání aj. V podstatě jde o hláskování, číselnou řadu do 10, pojmy více-méně, připravují děti na psaní, čtení, počty, ale nesuplují první třídu. Děti se učí hláskovat a slabikovat slova, používá se hodnocení, plní jednoduché a krátké domácí úkoly........ Výuka je rozdělena do kratších bloků (nejprve se začíná 15 minutami a postupně se čas upravuje až na 35 minut), jde o to, aby si dítě v klidu zvyklo určitou dobu poslouchat, zapamatovat si, splnit a odevzdat práci a také aby se naučilo hodnocení a sebehodnocení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
9.5.12 23:09
@kracmeratko píše:
Ne, ve školce jsme došli tak daleko, že nám dětský psychiatr před rokem doporučil přemýšlet o Přípravce, tady jde ale o to, že dokud nebudu na podpoře a nebudu žít ze sociálních dávek, tak prostě nárok nemám, sakra a proč jako?????????????????
Proč nemůžu u svého dítěte zařídit, aby se lépe připravil na školu, aby se naučil sedět v lavici, plnit zadané úkoly, naučil se trošku soustředěnosti. Nehledě na to, že v PT učí moje kolegyně - Paní učitelka a já vím, že malému by ten rok byl prostě přínosem, ale nejsme sociálně slabá, tak mám smůlu. Já to nechápu :nevim: :nevim: :nevim:

Pokud jsi měla papír od psychiatra, tak to by snad mělo být jako jedno z kritérií pro přijetí do této přípravky, ne? Dali ti to písemně, proč ho nepřijmou? Nějaké ty kecy, že je to jen pro sociálně slabší jsou sice hezké, ale písemně by ti to nejspíš nezdůvodnili… a jinak bych se obrátila s odvoláním proti nepřijetí na zřizovatele… o přijetí sice rozhoduje ředitel, ale taky si nemůže vymýšlet důvody, co se mu zrovna hodí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30420
9.5.12 23:09

ale je fakt, že já bych malou do přípravné třídy nedala, kdoví co by se tam od nich přiučila a to by mě si kleplo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
9.5.12 23:11
@kracmeratko píše:
Přípravná třída byla zřízena jako nultý ročník základního vzdělávání. Jejím účelem je připravit děti na vstup do školy a z posledních výzkumů je dokázáno, že děti z PT jsou prvního půl roku zvýhodněné v oblastech soustředěnosti, samostatnosti, plnění úkolů aj. než děti školkové.
Jedná se o třídu - lavice, hodina-přestávka, kde jsou krátké výukové bloky vedené formou hry, ale už vyžadují po dítěti jiný režim než ve školce. Vyučují se předměty jako - Oblast matematických představ, jazyková výchova, oblast všeobecného rozvoje poznání aj. V podstatě jde o hláskování, číselnou řadu do 10, pojmy více-méně, připravují děti na psaní, čtení, počty, ale nesuplují první třídu. Děti se učí hláskovat a slabikovat slova, používá se hodnocení, plní jednoduché a krátké domácí úkoly........ Výuka je rozdělena do kratších bloků (nejprve se začíná 15 minutami a postupně se čas upravuje až na 35 minut), jde o to, aby si dítě v klidu zvyklo určitou dobu poslouchat, zapamatovat si, splnit a odevzdat práci a také aby se naučilo hodnocení a sebehodnocení.

Díky za upřesnění, já znám od nás akorát takovou tu, co byla pro děti romské národnosti, aby se dali „do lajny“ a připravili se na pravidelnou školní docházku… ale tenkrát tam rodiče stejně ty děti přestali posílat, takže to nějak během pár týdnů či měsíců zrušili… ale už jsem z toho školství hezkých pár let pryč…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
411
9.5.12 23:18

Já jsem z přípravky nadšená, moc se mi líbí ten nápad a kontext a od romů se nenaučí nic až tak špatného, fungují tam učitelky a asistentky a ve škole jsou ty děti jiné.
Jen mě prostě štve ten statut, bohužel odvolat se nemá smysl, je tam jasná podmínka - odklad nebo soc.znevy.prostředí a poradna mi bez odkladu doporučení nedá. Leda bych byla jiná........, a malej nebyl zrzavej.
S docházkou je to i u nás stejné, většinou přijde pár dětí, nikdy není plná třída, pokud nejsou mrazy a nechodí se do školy ohřát.
Byla jsem se tam s malým podívat, měli jste ho vidět, když dostal jedničku, oči mu zářili, ale má prostě smůlu......., možná až dostane odklad....., sakra a já tomu chtěla předejít......

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
9.5.12 23:23
@kracmeratko píše:
Já jsem z přípravky nadšená, moc se mi líbí ten nápad a kontext a od romů se nenaučí nic až tak špatného, fungují tam učitelky a asistentky a ve škole jsou ty děti jiné.
Jen mě prostě štve ten statut, bohužel odvolat se nemá smysl, je tam jasná podmínka - odklad nebo soc.znevy.prostředí a poradna mi bez odkladu doporučení nedá. Leda bych byla jiná........, a malej nebyl zrzavej.
S docházkou je to i u nás stejné, většinou přijde pár dětí, nikdy není plná třída, pokud nejsou mrazy a nechodí se do školy ohřát.
Byla jsem se tam s malým podívat, měli jste ho vidět, když dostal jedničku, oči mu zářili, ale má prostě smůlu......., možná až dostane odklad....., sakra a já tomu chtěla předejít......

Ale třeba u nás ve školce jsou předškoláci ten poslední rok zvlášť (jinak jsou děti smíšené) a mají částečně režim tak trochu jako ve škole (aby se na to připravili)… není to tak i u vás?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí