Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chci s ezeptat, malé jsou 2 a půl roku, jedeme na slovensko, musí mít sebou pas nebo stačí rodný list? děkuji
A nestačí jen rodný list, vím, že minulý rok stačil, tento je to už jinak?
Musí mít svůj doklad, takže občanský průkaz nebo pas, rodný list není doklad a od roku 2012 musí mít každé dítě cestující pres hranice doklad totožnosti ( občanka nebo pas ), jestli jste loni měli jen RL tak jste měli z pekla štěstí, ze vas nikdo ne kontroloval.
Vůbec si nejsu vědoma, že by nás někdo kontroloval minulej rok, hranice byli normálně průjezdný
@monicák : hranice jsou průjezdný, ale můžou udělat namatkovou kontrolu a pokud dítě nebude mít doklad, tak vám ho i můžou vzít a budete muset doložit, ze je to Vase dítě. Klidně můžou tvrdit, ze ho unasite, když nemá doklad ( teda to už je extrém, ale Nevis, na koho narazis ). V rodném listě není fotka, RL by šlo teoreticky použít na jakékoli dítě. Jak jste přišli na to, ze vám stačí jen rodný list?
Já nevím, minulej rok mi to myslím tvrdila kamarádka, která má odsud přítele a jezdí tam každý měsíc za jeho rodičma
@monicák tak to kamaradka pěkně kecala… Opravdu potřebuješ pas nebo občanku. Kdyby Vas kontrolovali a dítě doklad nemělo, tak vám ho mohou odebrat do doby než prokazete, ze je Vase. Trvá to tak 3-7 dni… Co vím z doslechu. Nestalo se nám to, děti maji doklady.
A platí se pokuta, kdybych neměla ten pas pro dítě a zastavili mě|?
Zrovna zítra jsem objednaná na městský úřad a jdu malému dělat občanku, na konci srpna jedem na Slovensko.. Sousedka říká, e jezdí a bude jezdit bez, že by se to nějak ukecalo, já nehodlám kvůli 50kč nic riskovat ![]()
Já bych si to za hranice bez platného dokladu pro dítě tedy nelaizla…co, když se něco stane..???
Urcite musi mit doklad, pas nebo obcanku
mmch to muze kontrovat i ubytovatel, pokud jedete nekam na dovcu, u nas si pucil obcanky vsech vcetne deti ![]()